cover image
Egyéb

„Pozitív pécsi útjelző tábla”

2016. december 15. 12:12

A Pécsi SN Zrt. remek teljesítménnyel, nyolc meccsből nyolc győzelemmel zárta az idei Komjádi-kupát, és története során első ízben ezzel elhódította a serleget is. Lukács Gergely vezetőedző természetesen büszke csapatára, amelyet Vári Attila is joggal magasztalt.

„Meghívom ez egész társaságot vacsorára!”

Azért amikor egy kétszeres olimpiai bajnok ezt mondja a csapatnak, joggal dagadnak a mellek.

Dagadtak is, hiszen a Pécsi SN Zrt. játékosai igencsak kitettek magukért, a klub fennállásának első Komjádi-kupagyőzelmét aratták, miután a fináléban 12–9-re legyőzték a Ferencvárost.

De nem csak az ifjú baranyai pólósok álltak büszkén, hanem maga Vári Attila is, a pécsi Sport Nonprofit Zrt. hét éve regnáló vezetője, aki csupa mosoly volt a finálé után, büszkén látta vendégül a csapatot az említett vacsorára.

„Az elődöntőre babonából nem jöttem el, hiszen a múltkor volt egy meccs, amelyen ott ültem a lelátón, és kikaptunk. Most úgy éreztem, feltétlen itt kell lennem. Nagyon boldog vagyok, éreztem, hogy ebből győzelem lesz. Sok fiatalt be tudtunk építeni a csapatba, ez biztosítja a jövőnket. Fontos siker ez, hiszen így talán még jobban felfigyelnek arra, hogy a vizes sportágakban is jók vagyunk. Pécs nem csak Európa kulturális fővárosa, hanem igazi sport főváros is, rengeteg jó szakággal, kiváló sportolókkal és szakemberekkel. Köszönöm kollégáimnak, a gyerekeknek, az edzőknek, hogy ennyit dolgoztak, és meglett ennek a kézzel fogható eredménye. Büszkeség ez Pécs városának!” – fogalmazott Sydney és Athén bajnoka.

És nem győzött gratulálni többek között Lukács Gergely vezetőedzőnek. A 36 esztendős szakvezetővel néhány pontban emlékeztünk vissza a sikerre.

Felvetés: szép kis út volt…

„Úgy vágtunk neki ennek a sorozatnak, hogy tudtuk, jó kis masszív Komjádi-keretünk van. Végignéztünk a csapaton, s láttuk, a játékosok többsége az ob I-ben vitézkedik hétvégente, így a sorozat előtt minimális célként a legjobb négy közé jutást tűztük ki. Nagyon kemény mérkőzéseket vívtunk, míg eljutottunk oda, hogy megkaparintottuk a trófeát, jól felkészített ellenfelekkel játszottunk, közel a legjobb tudásunkra volt szükség a győzelemhez. Hogy surranópályán közlekedtünk volna? Azért az UVSE, Honvéd, Fradi hármast legyőzni minden, csak nem surranópálya. Azt persze nem tudom, ki mennyire számolt velünk. Mi számoltunk saját magunkkal. Igazi értéke ennek a csapatnak, hogy gyakorlatilag négy felnőtt játékos jön hozzá, és ez az ob I-es keretünk. Ez a rutin, tapasztalat sokat, nagyon sokat számított ebben a sorozatban.”

Felvetés: evés közben jött meg az étvágy?

„Abszolút! Talán az UVSE elleni oda-visszavágót tekintetném egyfajta vízválasztónak. Velük rendre összekerülünk még a négyes döntő előtt, mindig nagy csatákat vívunk. Amikor ezen a páros meccsen túlmentünk, akkor azt mondtuk, ha már eljutottunk idáig, valahogy nyerjük is meg a kupát.”

Felvetés: erőt sugárzó utolsó negyed!

„Magas színvonalú finálét vívtunk egy kiváló Fradival. Ahogy az elmúlt mérkőzéseken, úgy ezúttal is úgy éreztem, nem játszunk igazán jól, ahogy amúgy a játékosok tehetségéből adódna, ugyanakkor óriási szívvel, hatalmas küzdéssel képesek vagyunk átmenni akár a falon is. Voltak holtpontok a döntőben is, amely igazi ki-ki meccs volt, a nézők bizonyosan élvezték. hiszen felváltva vezettek a csapatok, sok fordulópontja volt a partinak. Az, hogy a legjobb játékunkat a 9–9 után a 3–0-ra megnyert utolsó negyedben nyújtottuk az egész sorozatban, igen nagy büszkeség, jól bizonyítja ezeknek a játékosoknak a sporthoz való hozzáállását, tehetségét. Bízom abban, hogy ezek a fiatalemberek így folytatják, és hosszú távon a magyar vízilabda építhet rájuk!”

144_MVLSZ_Komjadi_kupa_donto_FTC_Pecs_fiu_20161214_Madar_David.jpgFelvetés: vajon mit jelent ez a siker a pécsi vízilabdának?

„Sokat, nagyon sokat! Elkezdtünk egy munkát másfél évvel ezelőtt, amelynek a koncepciója egyértelmű volt: kialakítani egy olyan fiatal csapatot, amely kiegészülve néhány felnőttel az ob I-ben fejlődhet. Ez a győzelem egy pozitív útjelző tábla a mi utunkon. Egy olyan csapatnak, mint a miénk, kvázi vidéki kiscsapatnak, amely nem dúskál az anyagi javakban, hitet ad ahhoz, hogy érdemes csinálni ezt a munkát. Próbálunk üde színfoltja lenni a magyar vízilabdának. Igyekszünk valós életpályamodellt kínálni a fiataloknak, hiszen kiemelkedően jó a kapcsolatunk a pécsi Tudomány Egyetem karaival, kiemelve közülük az orvostudományi és a közgazdaságtudományi kart. Azt tudjuk mondani a fiatal vízilabdázóknak, hogy igazolj hozzánk, tölts el néhány évet nálunk, végezz el egy alapképzést az egyetemen, játssz az ob I-es csapatban, legyen belőled olyan pólós, akire majd az éppen aktuális nagycsapatok is felfigyelnek”

Felvetés: pécsi nagycsapat?

„Természetesen ezzel is álmodunk, a koncepciónknak van egy másik vetülete is: szeresd meg annyira a várost, a klubot, a körülményeket, hogy eszed ágában se legyen innen elmenni, és itt érj el minél jobb eredményeket. Ha ezt a társaságot például sikerülne egyben tartani, plusz új tizenéves fiatalok érkeznek hozzánk, és lépnek ugyanerre az útra, semmi sem elképzelhetetlen. Idővel a nemzetközi kupaszereplés éppúgy, mint az, hogy a legjobb csapatok is megszenvedjenek ellenünk. A pécsi vízilabdának kiemelt helye lehet a magyar vízilabda-térképen, igyekszünk olyan szakmai munkát végezni, hogy felkeltsük az utánpótlás- és a felnőtt szövetségi kapitány figyelmét a játékosainkra.”

Felvetés: mi jelent a siker az edzőnek?

„Nekem? Imádom ezt csinálni, ez az életem 14 éves korom óta. Megerősít a hitemben, hogy dolgozni arany.”

A Pécs szereplése a Komjádi-kupa 2016-os kiírásában

Selejtező:

– Oázis SC 29–5
– Szegedi VPS 19–5

Nyolcaddöntő:
– Ceglédi VSE 16–4 és 16–5

Negyeddöntő:
– UVSE 8–7 és 8–7

Elődöntő:
– Honvéd 11–5

Döntő:
– Ferencváros 12–9

Vízilabda hírek
komjádi kupa
pécs
ferencváros
lukács gergely
vári attila