cover image
Egyéb

Bajnokok Ligája négyes döntő – Belgrád, Djokovics a Zvezdával van

2013. május 31. 15:54

Novák Djokovic Párizsból is a Crvezna Zvezdának szurkol

Hosszú idő után először nincs kiemelkedő favoritja a Bajnokok Ligája négyes döntőjének (miután a Recco távozott a színről). Ráadásul a négy résztvevő közül három meglehetősen jó formában érkezik Belgrádba, elvégre a horvát Jug Dubrovnik, a szerb Crvezna Zvezda és a spanyol Atletic Barceloneta nemrég egyaránt megnyerte hazája bajnokságát. Igaz, egyikük sem kapott akkora lökést, mint a Zvezda, amelynek sapkáját maga Novak Djokovics öltötte magára a Roland Garroson, így biztosítva támogatásáról a belgrádi együttest.1. elődöntő

Partizan Raiffeisen Belgrade (szerb)–CO Jug Dubrovnik (horvát)

A horvátok számítanak a meccs esélyesének, függetlenül attól, hogy az egész Final Four klasszikus házigazdája a Partizan, hiszen az eseményt az uszodájukban, a Banjicában rendezik. A Jug a BL egyetlen csapata, amelyik veretlen, mi több, száz százalékos, 12-ből 12 meccset nyert eddig, igaz, az egyenes kieséses szakaszban Fortuna le nem vette a szemét a horvátokról, hiszen rendre a leggyengébb vetélytárssal hozta őket össze, a nyolcaddöntőben a holland Schuurmannal, míg a negyeddöntőben a török Galatasaray-jal. Így vagy úgy, a Rijeka elleni bajnoki döntőt megnyerő Jug erősebbnek tűnik: négy londoni olimpiai bajnokkal, több korábbi horvát válogatottal és három minőségi külföldivel masszívabbnak tűnik, mint a Partizan.
A belgrádiak a hazai pálya mellett elsősorban a védekezésükben bízhatnak, a válogatott kapusával, Slobodan Soroval a háló előtt meglehetősen látványos eredményeket értek el: a Spandaut például 8-1-re verték meg a csoportmeccsek során, míg a ki-ki fázisban mind a Bresciát, mind Vouliagmenit, egyaránt 5 és 6 gólon tartották a mecseken.

2. elődöntő
BVK Crvena Zvezda (SRB)–Club Natacio Barcelona (ESP)

Két Final Four-újonc találkozik a második elődöntőben, még egyik csapat sem járt ilyen magasan az elmúlt években. A Barceloneta próbálkozhatott, hiszen nemrég zsinórban nyolcadszor nyerte meg a spanyol bajnokságot, ám eddig egyszer sem tudott átjutni a tű fokán. A Zvezda pedig az idén támadt fel poraiból: a korábbi években csak vegetáló belgrádi gárda – nem utolsósorban a szerbiai politikai változások haszonélvezőjeként – rendkívül megerősödött erre a szezonra, olyannyira, hogy húsz év után bajnokságot nyert, hatalmas csatában, ötödik meccsen gyűrve le a másik kirakatgárdát, az Eurokupa-győztes Radnicki Kragujevácot. Sajnos, a Zvezda képességeit jól ismerjük, hiszen a BL egyenes kieséses szakaszában előbb az Egert, majd a Szegedet búcsúztatta.
A Barceloneta a szokásos, fegyelmezett, az ellenfél hibáira vadászó spanyol stílust képviseli, a BL-ben csak akkor kapott ki, amikor már bebiztosította az első helyét a csoportjában, azaz nagyon kemény vetélytársa lesz a szerbeknek. Korántsem mellesleg a hispánok soraiban játszik a fináléban érdekelt egyetlen magyar játékos, Szirányi Balázs.

Vízilabda hírek
Bajnokok Ligája
final four
djokovic
zvezda
jug
barceloneta
partizan
belgrád
rolland garros
bl
szirányi