cover image
Egyéb

Mindkét csapatunk győzelemmel kezdett az Euroligában!

2016. december 2. 20:03

A Dunaújváros 25–13-as sikere a német Heidelberg ellen a kötelező kategória volt (bár a fél csapat ételmérgezés és infúzió után játszott…), a BVSC 9–6-os sikere a Messina ellen már igencsak megsüvegelendő teljesítmény. A csapatok szombaton folytatják a küzdelmeket.

Finoman fogalmazva aggódtak Dunaújvárosban. Aggódtak, mert felvetődött annak is a lehetősége, hogy nem áll ki a csapat a német Heidelberg ellen. Az ok: ételmérgezés. Miképpen Primász Ágnes szakosztályvezetőtől megtudtuk, a társaság fele a kórházban kötött ki a meccsnap délelőttjén. Végül infúziók bevetésével sikerül valamelyest jobb állapotba hozni a lányokat, így ha nem is a legjobb erőben, de ott lehettek a medencében. A csapatkapitány, Menczinger Kata elővigyázatosságból a lelátóról nézte társait, Kasó Orsolya felfázás miatt hagyta ki a partit (ő szombaton és vasárnap sem lesz vízben).

A németekről nem volt sok információ, afféle sötét lónak számítottak – aztán hamar kiderült, nem kell tőlük tartani. Az első negyedben még úgy ahogy tartották magukat, de aztán a beinduló hazai henger elsodorta őket. A Szilágyi Dorottya, Gurisatti Gréta vezette lefordulások ellen nem volt ellenszer, sorra születtek az újvárosi gólok, s végül 25-nek tapsolhatott a publikum.

Érdekes mérkőzés volt, mert sok gólt szereztünk, de sokat is kaptunk. Sok információnk nem volt az ellenfélről, ezért, illetve azért, mert mégiscsak nemzetközi találkozót vívtunk, izgatottak voltunk, de látottak alapján azt mondhatjuk, hoztuk a kötelezőt. Ennek főleg azért örülhetünk, mert reggel az is kérdéses volt, játszhatunk-e egyáltalán” – értékelt Mihók Attila, a hazaiak szakvezetője.

„Statikus játékot játszó ellenfelet győztünk le, amely a lefordulásaikkal nem igazán tudott mit kezdeni. Kötelező győzelem volt, mondom ezt annak ellenére, hogy előzetesen szinte semmit sem tudtunk a német csapatról. A Messina és a BVSC ellen jóval nehezebb dolgunk lesz, szeretnénk első helyen továbbjutni. Persze ha azt veszem, hogy a fél csapat infúziót kapott, hogy játszhasson, és a most, a meccs után én sem érzem magam kifogástalanul, a továbbjutás a fő cél” – fogalmazott a négy gólt jegyző center, Somhegyi Noémi.

A következő meccs a várakozásoknak megfelelően jóval nagyobb küzdelmet hozott, hiszen az orosz légióst, olasz válogatott játékosokat foglalkoztató Messina nem csupán a továbbjutásért érkezett Dunaújvárosba, hanem a csoport megnyerését tűzte ki célul. Ennek megfelelőem kezdett Maurizio Mirarchi (aki a lelátón helyet foglaló Märcz Tamás edzője is volt az Acquachiaránál) csapata: rögvest 3–1-re nyerte meg az első negyedet a BVSC ellen.

Petrovics Mátyás csapata persze nem adta fel, már csak azért sem, mert a szakvezető pontosan tudja, semmivel sem gyengébb az általa irányított társaság, hiszen Rómában megleste a rivális bajnoki összecsapását, tisztában van nem csak az erényeivel, a gyenge pontjaival is. Ezt kihasználva a második negyedben a védekezésével elérte, hogy Bolonyai Flórának is könnyebb dolga legyen a kapuban, és ne fickándozzanak kedvükre az ellen játékosai. S miután Máté Zsuzsanna, majd Gyöngyössy Anikó is betalált, a nagyszünet előtt csak 4–3-ra vezetett a Messina.

Az egyre inkább masszív játékot nyújtó BVSC a folytatásban is megszilárdított védelemmel állta a rohamot, a remeklő Bolonyai nagyokat védett, ennek hála szép lassan „megfordult” a parti. Takács Orsolya akciógóllal egyenlített, majd Kisteleki Dóra harcolt ki egy ötöst, amelyet Leimeter Dóra értékesített. S miután a negyedik negyed elején Takács fórbók is beköszönt az olasz kapusnak, már 6–4-re ment a BVSC!

Kisvártatva Gitto szépített fórból, ám Kisteleki megúszása aranyat és 7–5-ös vezetést ért. Itt is, ott is adódtak helyzetek, ám a látottak alapján kijelenthetjük, felőrlődtek a felek a nagy csatába. Ami jó, mert addig a vasutasok kerekedtek felül. Mindazonáltal Bolonyai újabb védése hátrányban nagyon kellett ahhoz, hogy a Messina ne kapjon vérszemet – nem beszélve Gyöngyössy váratlan és pontos lövéséről, amely utén három góllal lépett el a Magyar Kupa ezüstérmese. A válogatott Aiello 2.10-zel a vége előtt szépített, ám a BVSC nem engedte ki a kezéből a győzelmet: Kisteleki emberelőnyből a rövidbe lőtt, végképp eldöntve mindent.

„Jól felkészültünk belőlük, ismertük az erősségüket és a gyengéjüket. Az első negyedben látszott, hogy ez a csapat először játszik nemzetközi kupameccset, nagy volt az izgalom. Utána rendeztük a sorokat, a védekezésünk nagyon összeállt, Bolonyai Flóra pedig szenzációsan védett. A védekezés kapcsán mindenkit felsorolhatnék, mindenki kifogástalanul, a megbeszéltek szerint tette a dolgát. Támadásban klasszisaink, Takács Orsi, Kisteleki Dóra és Gyöngyössy Anikó hozta a meccset. A kupadöntő óta tulajdonképpen a védekezéssel foglalkoztunk, nagy öröm, hogy ez lett az eredménye” – értékelt Petrovics Mátyás vezetőedző, akinek elsők között gratulált Mihók Attila, az újvárosi kolléga, hozzátéve: „Matyi, ez parádés volt, ilyen védekezést még nem is láttam tőletek, és Flóra is pazarul védett”.

„Nem kell annál nagyobb elismerés, hogy riválisunk edzője így értékel” – tette hozzá honlapunknak Petrovics Mátyás, aki bízik abban, a Dunaújvárossal az első helyért csatázhat majd csapata.

Női Euroliga, 1. selejtezőkör, A-csoport, Dunaújváros
1. forduló

Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics–SV Nikar Heidelberg (német) 25–13 (5–3, 9–4, 8–2, 3–4)
Gólszerzők:
Szilágyi 7, Gurisatti 5, Somhegyi 4, Vályi V. 3, Garda 2, Horváth B. 2, Vályi F., ill. van der Bosch 4, Stiefel 3, Daube 2, Gelse 2, Zimmermann, Deioke
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

BVSC-Zugló–Waterpolo Despar Messina (olasz) 9–6 (1–3, 2–1, 2–0, 4–2)
Gólszerzők:
Kisteleki D. 3, Takács O. 2, Gyöngyössy 2, Leimeter, Máté, ill. Aiello 2, Gitto, Chiappini, Kuzina, de Silva
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A további program
2016. december 3., szombat

BVSC-Zugló–SV Nikar Heidelberg – 18.30
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Grpahics–Waterpolo Despar Messina – 20.30 (tv: M4)

2016. december 4., vasárnap
Waterpolo Despar Messina–SV Nikar Heidelberg – 10.00 (tv: M4)
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Grpahics–BVSC-Zugló – 11.30 (tv: M4)
Vízilabda hírek
női euroliga
dunaújváros
BVSC