cover image
Egyéb

Bátorság, vb-feladat – ők küzdenek Új-Zélandon!

2016. december 1. 17:03

December 12. és 18. között Aucklandben rendezik meg a leány ifjúsági világbajnokságot, amelyre dr. Faragó Tamás kijelölte csapatát. A társaság szombaton útra kel (az ausztrálok Canberrában viszonozzák a nyári, budapesti vendéglátást), egy négycsapatos torna keretében akklimatizálódik.

Maradjunk annyiban, nem egyszerű a helyzet. Nem egyszerű, mert a rendkívül sűrű versenynaptár, a játékosok klubkötelezettségei, illetve az egyéni érdekek összessége miatt a szükségesnél jóval kevesebb alkalommal tudott együtt készülni leány ifjúsági válogatottunk. Arról nem is beszélve, hogy a FINA kísérleti szabálya szerint játszanak majd a csapatok a világbajnokságon, ami alapjaiban más, mint a hat a hat elleni játék.

„Ez egy igazságos vízilabda, nem véletlen, hogy nagyon sokan, főleg az európai nemzetek, tiltakoznak a szabályok véglegesítése ellen. Az 5+1 fős játékban pillanatok alatt kiderül, hogy a játékos tud-e úszni, tud-e lőni, tud-e védekezni. Itt nem lehet elbújni, mint a hat a hat elleni játékban, ahol vannak helyzetek, amikor nem kell csinálni semmit. Itt mindenkinek és mindent kell tudni játszani, éppen ezért egy komplex játékkultúra alakul ki. Izgalmas, látványos a játék, nem csodálkozom, hogy meg akarják vétózni a szabályok bevezetését...” – mondta el véleményét erről korábban dr. Faragó Tamás, aki csütörtökön délelőtt Dunaújvárosban az utolsó edzést vezényelte le az utazás előtt. Merthogy a társaság szombaton Ausztráliába repül, ahol az akklimatizációt egy négyes torna (ellenfelek: Ausztrália, Egyesült Államok, Németország; a hazaiak ezzel a canberrai tornával viszonozzák a mieink nyári vendéglátását) keretében tudja le, hogy aztán majd Új-Zélandra átrepülve érkezzen majd meg a vb helyszínére.

„A dunaújvárosiak nagyvonalúságának köszönhetően ötnegyedes edzőmeccset vívtunk a kísérleti szabályok alkalmazásával, amit rendkívül hasznosnak neveznék, jól segítette a felkészülésünket, amiért köszönet jár" – fogalmazott az utánpótlás-válogatottak szövetségi kapitánya, akinek ezt követően elmondása szerint kövezhetett az egyik legnehezebb feladat: a 13-as keret kihirdetés. Mint a montreali olimpiai bajnokunk – aki Godova Gáborral és Zantleitner Krisztinával közösen hozta meg döntését – elmondta, a szűkítés áldozatai, Musznay Fanni és Pap Mónika éppúgy megérdemelték volna a csapatba kerülést, mint a többiek, ám „Lesz még lehetőségünk világversenyen bizonyítani.”

A világbajnoksággal kapcsolatban dr. Faragó Tamás elmondta, a mögöttünk hagyott három hónappal nagy bátorságot jelent a vb-n való megméretés, főleg annak tükrében, hogy a tengerentúli riválisok egy éve erre az eseményre készülnek, ugyanakkor abból indulnak ki, hogy ez a csapat is magyar vízilabda kultúra szerves része, adott egy feladat, amelyet meg kell oldani: „A helyzet nem egyszerű, de nem szabad panaszkodni, különben is, a héten négy játékosunk, Hertzka Orsi, Farkas Tamara, Tóth Csenge és Lekrinszki Gina is bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban, ami nem kis büszkeség számunkra. Az ilyen pozitívumokra kell támaszkodni majd a világbajnokságon, ahol a csoportmérkőzések során Kanadát kellene valahogy legyűrnünk ahhoz, hogy egyenes ágon a nyolc közé kerülhessünk, és a sorsdöntő negyeddöntőben kedvezőbb ágon folytathassunk. A vízilabda az elmúlt tizenöt-húsz év alatt fejlődött annyit a világban, hogy minden világversenyen már nem az elődöntő, hanem a negyeddöntő lett az egyik legfontosabb összecsapás.”

Az új-zélandi vb-keret

Lekrinszki
Gina, Magyari Alda – kapusok
Ádám Emília, Farkas Tamara, Hertzka Orsolya, Kiss Eszter Lara, Koncz Hanna, Mchunu Hlengiwe, Mihály Kinga, Miklós Réka, Mucsy Mandula, Tóth Csenge, Vályi Vanda - mezőnyjátékosok

Az új-zélandi világbajnokság csoportjai:

A-csoport:
Új-Zéland, Spanyolország, Dél-Afrikai Köztársaság, Oroszország
B-csoport: Olaszország, Ausztrália, Hollandia, Brazília
C-csoport: Egyesült Államok, Görögország, Japán, Kína
D-csoport: Magyarország, Kanada, Mexikó, Németország
Vízilabda hírek
Leány ifjúsági válogatott
faragó tamás