cover image
Egyéb

Emlékezés az Olimpiai Bajnokok Emlékfalánál

2016. november 3. 15:17

A Halottak napja alkalmából idén is a Farkasréti temetőben, az Olimpiai Bajnokok Emlékfalánál rendezett ünnepséget az olimpiai bajnokora, érmesekre, az olimpiai mozgalom kiemelkedő személyiségeire emlékezve a Magyar Olimpiai Bizottság és a MOB Emlék- és Hagyományőrző Bizottsága - adta hírül a mob.hu. Szabó Bence köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy az olimpiai családban már hagyomány a közös emlékezés az emlékfalnál, melyet 1994-ben állítottak fel, és arra minden elhunyt olimpiai bajnok neve fel van tüntetve. „Elhunyt olimpiai bajnokaink a mai napig, kivétel nélkül, igazi példaképek” - hangsúlyozta.

„A bajnokok mellett azokra is emlékezzünk, akik a sporért éltek, dolgoztak, akik dicsőséget hoztak a nemzetnek. Álljunk meg egy percre, és hajtsunk fejet elhunyt olimpiai bajnokaink kitartása, diadalai előtt. Elődeink legendás győzelmei sose legyenek elfeledve!" - fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó sportvezető.

„Elhunyt olimpiai bajnokaink a mai napig, kivétel nélkül igazi példaképek. Néhány hete, az Olimpiai Bajnokok Klubjának rendezvényén nagyszerű délutánt töltöttem egykori hőseinkkel, az a néhány óra újra megerősítette bennem, mennyire hálásak lehetünk nekik. Életre szóló élményeket kaptunk tőlük, és pont azt tartom az egyik legfontosabb feladatunknak, hogy az elődeink legendás győzelmeit soha ne hagyjuk elfelejteni. Ma is merítsünk erőt az ő sikereikből, bátorságukból. Ha elhunyt példaképeink útját követjük, és az általuk alkotott értékeket tovább visszük, így nem csak ápoljuk az emléküket, de segítünk megérteni a mai fiataloknak, mi kell ahhoz, hogy valaki igazi bajnok legyen, úgymond halhatatlan.”

Szabó Bence arról is beszélt, az idei emlékezés egybeesik az '56-os melbourne-i olimpia és a magyarországi forradalom 60. évfordulójával. Emlékezzünk a melbourne-i hősökre, köztük azokra, akik már nincsenek közöttünk: Boros Ottó vízilabdázóra, Gerevich Aladár vívóra, Gyarmati Dezső vízilabdázóra, Jeney László vízilabdázóra, Kanizsa Tivadar vízilabdázóra, Kárpáti Rudolf vívóra, Keresztes Attila vívóra, Kovács Pál vívóra, Markovits Kálmán vízilabdázóra, Mayer Mihály vízilabdázóra, Papp László ökölvívóra, id. Szívós István vízilabdázóra, Urányi János kajakozóra és Zádor Ervin vízilabdázóra.

A MOB főtitkára felsorolta, az olimpiai mozgalom mely kiemelkedő magyar személyiségei hunytak el az előző Halottak napja óta. „A tavalyi találkozásunk óta búcsút vettünk dr. Fenyvesi Csaba háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívótól, Várhidi Pál labdarúgótól, a Rómában olimpiai bronzérmes válogatott tagjától, Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgótól, a mexikóvárosi aranyérmestől, Tarics Sándor olimpiai bajnok vízilabdázótól, a berlini aranyérmes csapat tagjától, Bánhegyi Lászlótól, az 1955-ben Európa-bajnok magyar férfi kosárlabda-válogatott játékosától, Ferjáncz Attila legendás raliversenyzőtől, Pajor Kornél olimpiai 4. helyezett gyorskorcsolyázótól, Paragi Ferenc egykori világcsúcstartó gerelyhajítótól, Killik László kosárlabda mesteredzőtől, Szőcs Bertalan vívóedzőtől.”

Az emlékezők az Olimpiai Bajnokok Falától átsétáltak dr. Csanádi Árpád egykori MOB-főtitkár, NOB-tag és Lemhényi Dezső, olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja korábbi elnökének, a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsa egykori tagjának sírhelyéhez is.


Vízilabda hírek
mob
emlékezés