cover image
Egyéb

Hiányoznak, de köszönik, jól vannak – helyzetjelentés a Berkeley Egyetemről

2016. november 3. 13:32

Antal Dóra és Illés Anna a riói olimpia miatt egy esztendeig megszakított amerikai tanulmányait természetesen folytatta a világ egyik leghíresebb egyetemén, ami annyit jelent, hogy az évközi válogatott meccseken nem lesznek ott a csapatban. Bíró Attila szövetségi kapitány a májusi vb-keretben így is számol mindkettőjükkel.

„A mérkőzés bőven rávilágított arra, mekkora erősítést jelent a BVSC-nek, illetve az UVSE-nek a Berkeley Egyetemről hazatérő Illés Anna és Antal Dóra játéka. Mindketten vezérei voltak csapatuknak, de ezúttal „Dodó” örülhetett jobban, hiszen négy góljának is köszönhetően a vendégek elvitték a három pontot ("Nusi" két gólt lőtt).”

Egy éve, a két csapat bajnoki mérkőzése után írtuk ezt oldalunkon. Nos, azóta ahogy mondani szokás, sok víz lefolyt a Dunán… Tartalmas, rendkívül tartalmas esztendőt élhettek meg. Részesei, tevékeny részesei voltak annak, hogy a magyar válogatott Belgrádban kvalifikálta magát az olimpiára (a feledhetetlen Európa-bajnoki győzelem, ugye!), mindketten erősségei voltak klubcsapatuknak, majd végigcsinálták a kegyetlen olimpiai felkészülést, hogy Rióban a lehető legjobb állapotban legyenek. Közel, közel álltak a csapattal az éremhez, végül negyedikek lettek – tekintettel fiatal korukra (23, 22), Tokióban talán újra próbálkozhatnak majd.

A tervek szerint már bőven amerikai diplomával a zsebükben!

Igen, hiszen az olimpia felkészülés miatt „félbehagyott” tanulmányaikat folytatják, és Rio után csakhamar újra a Berkeley Egyetemen találták magukat.

„Igazából augusztus 24-én már elkezdődött az iskola, úgyhogy már elvileg akkor itt kellett volna lennünk, de végül csak augusztus 30-án érkeztünk – említette kintről Antal Dóra. – Vízilabda terén volt egy kis pihenőnk, de egyből vissza kellett szokni az egyetemi életbe, ami nem volt egyszerű egy év kihagyás után. Úgyhogy ilyen szinten nem érzem, hogy ki tudtuk volna magunkat pihenni, hiszen ha vízilabdával nem, az iskolával kellett foglalkozni, ami, őszintén szólva minden, csak nem pihenés…”

Kétségtelen, a válogatott társak nagy részéhez képest jóval rövidebb volt a szünetük, mindazonáltal eszükbe sem jutott egy újabb halasztás. „Mindenki aranyosan fogadott minket, jó volt a látni újra a régi csapattársakat, még akkor is, ha nagyon fura volt, hogy gyakorlatilag a csapat hatvan százaléka kicserélődött. Ezt itt nem meglepő, mert minden évben így van” – tette hozzá Dóra.

Majd elmondta, a sportot tekintve éppen az alapozó időben vannak, hétvégén azonban részt vesznek a szokásos őszi nagy tornán, ahol bíznak a jó szereplésben: „Új edzőnk van, aki nagyon kemény, rengeteget tréningezünk. Nagyon remélem, mindennek az eredménye a meccseken is megmutatkozik majd.”

Belgrádban Illés Anna is pazar játékkal rukkolt ki - Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Belgrádban Illés Anna is pazar játékkal rukkolt ki - Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Adja magát a kérdés, mi lesz a válogatott szerepléssel, hiszen Bíró Attila szövetségi kapitány bizonyosan számol mindkettőjükkel. Viszont a válasz is adja magát, avagy „Az évközi válogatott összetartásokra, meccsekre nem tudunk hazamenni. Az őszi időszak számunkra egy-két meccsel megfűszerezve a felkészülést jelenti, illetve ilyenkor töltünk több órát az iskolában, hogy talán tavaszra kevésbé legyen zsúfolt a programunk a meccsek mellett. Szóval minden rendben velünk, keményen edzünk és tanulunk, most erről szólnak a mindennapjaink” – adott helyzetjelentést az egri születésű pólós, aki társához, Illés Annához hasonlóan a két ünnep közötti válogatott tréningen találkozhat rövid időre a legjobbakkal.

„Ez valóban így van. A májusban meghirdetett világbajnoki bő keretben mindenképpen ott lesz a nevük, azaz ők is küzdhetnek majd a csapatba kerülésért” – ezt már Bíró Attila szövetségi kapitány mondta, aki jól ismeri két játékosát, és annak ellenére számít velük, hogy év közben nem látja őket. Az ok egyrészt a törtetlen bizalom, illetve „Nem féltem őket, hogy nem lesznek megdolgoztatva, hiszen jól ismerem az edzőjüket. Ez alapján nyugodtan állíthatom, nagyszerű kezekben vannak.”

No, igen, Coralie Simmons tagja volt a Sydneyben ezüstérmet szerző Egyesült Államok csapatának, szövetségi kapitánya volt a Voloszban junior-világbajnokságot nyert amerikai válogatottnak, keménykezű, jó edzőnek tartják. Bíró Attila még Görögországban ismerte meg, amikor annak idején a Panionioszban légióskodott, az amerikai hölgy az Olympiakoszt erősítette, jó barátság alakult ki közöttük. Úgyhogy biztosak lehetünk abban, a kapitány többezer kilométeres távolságból is naprakész lesz játékosairól.

És ha már szóba került a válogatott: friss hír, hogy a franciák november 29-én 20 órától Lille-ben rendezik a mieink elleni Világliga-találkozót. Mindez azt jelenti, hogy november 24-én lesz az olimpia utáni első válogatott edzés. Antal Dórát és Illés Annát tehát ne keressük majd, de mint a kapitány elárulta, a májusi hazai vb bő keretében mindketten ott lesznek, sőt ha a csapatnak sikerül a Világliga Szuperdöntőt kiharcolniuk, ott is bizonyíthatnak.

a.z.
Vízilabda hírek
Női válogatott
antal dóra
illés anna
berkley egyetem
berkeley egyetem