cover image
Egyéb

Alakul a Fradi – „De még sok a munka!”

2016. október 31. 13:48

Az Euro Kupa nápolyi selejtezőjét százszázalékos teljesítménnyel megnyerő zöld-fehérek vezetőedzője, Varga Zsolt örül a sikernek, mindazonáltal hangsúlyozza, még közel sincs kész a csapata, sokat kell dolgoznia ahhoz, hogy elérje a céljait.

Öt meccs, öt győzelem, eddigi hibátlan a PQS-Ferencváros Waterpolo az Euro Kupában.

Varga Zsolt együttese az első selejtezőkörben a német Bayern Uerdingent 17–6-ra, a horvát POSK Splitet 13–12-re győzte le, míg a mögöttünk hagyott hétvégén a második selejtezőkörben a spanyol Terrassát 8–6-ra, a francia Payst 16–10-re, a Canotteri Napolit pedig 13–11-re múlta felül.

„Ezzel teljesítettük az alapvető célt, ott vagyunk a sorozatban a legjobb nyolc között” – tette hozzá Varga Zsolt vezetőedző, aki egy napot aludva az eseményekre így foglalta össze a nápolyi történéseket: „Tekintettel arra, hogy minimális elvárás volt velünk szemben a továbbjutás, a játékunk néha talán feszültebb volt a kelletténél, legalábbis ennek tudom be a spanyolok és franciák elleni teljesítményt. A nemzetközi színteret a csapatnak így együtt még szoknia kell, mások a viszonyok, máshogy fújnak a bírók, alkalmazkodni kell ehhez is. Annak kimondottan örülök, hogy a csoportelsőséget eldöntő találkozón, a harmadik napon játszottunk a legjobban, nem borultunk ki a hazai pálya előnyeit élvező Canottieri ellen, talán én voltam Gerendás Gyurival a legfeszültebb az uszodában. Le a kalappal a játékosaim előtt!”

A sydneyi bajnok hozzátette, legszívesebben a bírók nyakába ugrott volna egy-egy ítélet után, nehezen éli meg az igazságtalannak tartott ítéleteket – de persze ehhez is hozzá kell szokni, ugye…

És a sikerekhez is?

„Ahhoz jó volna…” – reflektált mosolyogva, majd arra a felvetésre, hogy a szezonban eddig két legerősebb ellenfelével szemben igencsak helytállt a csapata (a nápolyiak legyőzése mellett a bajnokságban az Egerben elért döntetlent sorolnánk ide), adja magát a kérdés: az a szerencsése helyzet volna, hogy a jobbak ellen képes igazán felszívni magát együttese?

„Az igazat megvallva jelen pillanatban talán mi magunk sem tudjuk felmérni az erőnket – kezdett a válaszba. – Egerben például igencsak hullámzó volt a játékunk, örültünk az egy pontnak, de láttuk, nagyon sok munka vár még ránk. Tulajdonképpen most is itt tartunk: jó játékosokból álló csapat vagyunk, a jókhoz érkeztek olimpiai bajnokok, klasszisok, jó egyveleget alkotunk. Meccsről meccsre, lépésre haladunk előre.”

Varga Zsolt hozzátette, noha vannak fiatalok is a keretben, összességében nem fiatal csapata, avagy vigyáznia kell arra, hogy friss maradjon a társaság: „Nagy feladat előttem elérni, hogy ne fásuljon be a táraság januárra, éppen ezért taktikailag talán kicsit lassabban haladunk, de a lelkesedés, a motiváció viszi előre a mutatványt. Még mindig csak alakulóban vagyunk, ami nem csoda, hiszen négy ilyen minőségű játékos (Madaras Norbert, Varga Dániel, Szirányi Balázs, Stefan Mitrovics) érkezése alapjaiban változtatja mega csapat játékát. Bízom abban, hogy a bajnokság középszakaszában, amikor már a Szolnokkal és az OSC-vel is játszunk, illetve az Euro Kupa negyeddöntőjében – ahol már a Bajnokok Ligájából kieső ellenfelünk is lehet – kerülünk igazán formába, és képesek leszünk tartani a lépést a riválisokkal.”

A Ferencváros legközelebb szerdán, a Miskolc elleni hazai bajnokin (16 óra) szerepel.

A Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörében az 1. mérkőzések eredményei:

A Híd-OSC-Újbuda–Sport Management Verona 10–6
Brescia–Jadran Herceg Novi 14–5
Primorje Rijeka–ZF-Eger 6–12
Waspo Hannover–Digi Nagyvárad 12–7

A visszavágókat november 9-én rendezik. A párharcok vesztesei az Euro Kupa negyeddöntőjébe kerülnek.

Az Euro Kupa továbbjutói:

Posillipo Napoli
Ferencváros-PQS Waterpolo
BVSC-Zugló
Canottieri Napoli

A negyeddöntő sorsolását november 14-én Rómában tartják.

a.z.
Vízilabda hírek
euro kupa
ferencváros
varga zsolt