cover image
Egyéb

A női rangadó után az UVSE maradt hibátlan

2016. október 22. 16:58

Sokáig remekül tartotta magát a BVSC, ám a találkozó második felében a bajnok kíméletlenül kihasználta a lehetőségeit, így már csak Áts Bertalan csapata százszázalékos a bajnokságban.

Miután alapból is az UVSE számított a két százszázalékos csapat rangadóján az esélyesnek, a bemelegítés közben a BVSC kispadján derékfájdalom miatt civilben ülő Takács Orsolya „miatt” tovább nyílt az esélyességi olló…

S tekintettel arra, hogy a világ- és Európa-bajnok válogatott hiánya mellett a vállműtétre váró Sikter Diát is pótolnia kellett a hazaiaknak, a szakértők nem lebecsülve a BVSC-t, túlságosan sok izgalmat még úgy sem vártak, hogy a vendégeknél is volt egy nagy hiányzó a vállműtétje után lábadozó Tóth Ildikó személyében.

Ehhez képest…

Az első negyedet például 4–3-ra megnyerte Petrovics Mátyás csapata. A BVSC pörgött, a BVSC pontosabb volt, a BVSC felvette a versenyt. Máté Zsuzsanna és Koncz Laura góljaival 2–0 állt a táblán. Fórból a falban kiemelkedő Takács Vivien szépített, de Kisteleki Dóra hamar válaszolt. Keszthelyi Rita találata után Gyöngyössy Anikó ötöst harcolt ki, amelyet Máté értékesített, így újra kettővel, 4–2-re vezettek a hazaiak. Csabai Dóra emberfór után lőtt gólja zárta érdemben a negyedet.

A másodikban egy fokkal szorosabbal zártak a védelmek, különösen újpesti oldalon, továbbá itt is, ott is a kapusok, Bolonyai Flóra és Gangl Edina is védésekkel „jelentkeztek”. Keszthelyi fórt és ötöst (kiharcolta Kuna Szonja) értékesítve jutatta vezetéshez csapatát, és ugyan Kisteleki Dóra gyönyörű egyéni akciót követően (tanári mozdulattal lépett el Catharina van der Slootról) került ziccerbe, majd ejtett a hosszúba. Hogy az UVSE előnnyel menjen a nagyszünetre, az igencsak aktív Kuna gondoskodott. Fórok mindkét oldalon kimaradtak, a küzdőszellem dominált.

Térfélcsere után a BVSC kapujába az előzetes megbeszéléseknek megfelelően Doroszlai Vanda érkezett, aki Takács centerezését védte, a túloldalt Pócsi Bianka ötöst brusztolt ki Gangl ellen – ezt Kisteleki Dóra belőtte, újra egyenlő (6–6) volt. Majd „robbantott” a UVSE: gólt lőtt Keszthelyi, van der Sloot és Csabai, miközben hátul csírájában fojtották el a BVSC támadásait Áts Bertalan játékosai. Szücs Gabriella kipontozódása (22. perc) átmeneti zavart okozott a bajnoknál, Leiemter Dóra a hosszúba lőtt, majd a mínusz egyért támadott a házigazda, ám nem járt sikerrel. Már-már úgy tűnt, lőtávolságon belül marad a trónkövetelő, ám a negyed végén elég volt egy hatalmas védekezési hiba, van der Sloot pedig ezt kíméletlenül kihasználva alakított 7–10-re az állást.

Innen nem volt visszaút a BVSC-nek. Ahogy fáradtak a felek, úgy tűntek némileg feszültebbnek is, gól itt, gól ott, ez volt az ütem. Sorrendben Keszthelyi, Kele Nikolett, Czigány Dóra, Kisteleki Dóra, Hertzka Orsolya, majd újra Kisteleki Dóra talált be, az utolsó percre így 10–13-mal fordultak. A záró akkord Kövesdi Vivienné volt, így végül négy góllal nyert a címvédő, és maradt egyedüli százszázalékos a mezőnyben. Mindenesetre a BVSC előtt is le a kalappal.

„Én is azt gondolom, kijár a dicséret a csapatnak, köszönjük a gratulációt erősítette meg Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője. – Négy negyedig partiban voltunk Európa egyik legjobb együttese ellen. Nagyjából azt kaptam, amit vártam, egy rossz szavam sem lehet. A tizennégy kapott gól persze sok, tudjuk, de lőttünk tízet az UVSE-nek, ami remek teljesítmény. Kicsit telhetetlenül azt mondom, ebben a meccsben benne volt a döntetlen is, de a ki nem kényszerített hibáinkat ellenfelünk kegyetlenül kihasználta. Remek fokmérő volt ez számunkra, folytatjuk a munkát, megyünk előre.”

Kollégája, Áts Bertalan így értékelt: „Jól kezdte a BVSC a mérkőzést, háromszor átlőtte a zónánkat, emberhátrányt értékesített. A második negyedtől kezdve átvettük az irányítást, a végén nem volt kérdéses a győzelmünk. A közönség szempontjából élvezhető, 24 gólos mérkőzés volt – de engem a tíz kapott gól nem szórakoztatott… A védekezésünkön sokat kell még javítani. A Keszthelyi Rita által vezetett támadójátékunkhoz gratulálni tudok a csapatomnak, szépen, látványosan játszottunk. A BVSC Takács Orsolya és Sikter Dia nélkül is kiválóan játszott, megnehezítette a dolgunkat.”

Eredmény – Női ob I., alapszakasz, 5. forduló
BVSC Zugló-Diapolo–UVSE-Tropicarium 10–14 (4–3, 1–3, 2–4, 3–4)

Laky Károly Uszoda, vezette: Berki, Marnitz M.

BVSC: Bolonyai – Farkas K., Kisteleki D. 5, Koncz 1, Leimeter 1, Máté 2, Gyöngyössy. Csere: Crittenden, Lantos, Pócsi, Tamás V., Kele 1, Varga V., Doroszlai (kapus). Vezetőedző: Petrovics Mátyás

UVSE: Gangl – Czigány 1, van der Sloot 2, Kisteleki H. 1, Szücs G., Keszthelyi 4, Csabai 2. Csere: Hertzka 1, Kövesdi 1, Bicskei, Kuna 1, Takács V. 1, Kiss E., Maczkó (kapus). Vezetőedző: Áts Bertalan
További eredmények:

Tatabánya–ZF-Eger-EKE 9–8 (2–2, 2–1, 3–3, 2–2)
Gólszerzők:
Szellák 6, Bors, Ritz, Antalóczy, ill. Miklós R. 3, Parkes 3, Ráski 2
Teljes jegyzőkönyv: itt)

Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Grpahics–Hungerit-Szentes 14–9 (4–2, 2–4, 2–1, 6–2)
Gólszerzők:
Menczinger 4, Somhegyi 2, Horváth B. 2, Szilágyi 2, Slagter 2, Gurisatti, Ziegler, ill. Hevesi 2, Kövér-Kis 2, Farkas T. 2, Mihály K. 2, Pantovic
Teljes jegyzőkönyv: itt)

RacioNet-Honvéd–Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem 9–15 (2–3, 2–5, 1–5, 4–2)
Gólszerzők:
Török 3, Bálint 2, Illés H. 2, Szabó S., O-Nagy, ill. Bujka 5, Kádár 3, Tóth P. 2, Árkosy 2, Lengyel A., Lengyel Dominika, Gémes
Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az állás:

1. UVSE 15 pont
2. BVSC 12 pont
3. Dunaújváros 12 pont
4. Szeged 9 pont
5. Szentes 9 pont (4 mérkőzés)
6. Tatabánya 3 pont
7. Eger 0 pont (6 mérkőzés)
8. Honvéd 0 pont

Vízilabda hírek
női bajnokság
bvsc-uvse