cover image
Egyéb

Az Eger és a Fradi is biztosan nyert, a Miskolc megharcolt a sikerért

2016. október 19. 20:26

Dabrowski Norbert csapata a Honvédot, Varga Zsolt együttese a BVSC-t győzte le az E.ON férfibajnokság B csoportjának 4. fordulójában. Az esti meccsen aztán a Miskolc nagy fordítást bemutatva 13–12-re verte meg az UVSE-t, és tartja a lépést a legjobbakkal.

Minden szempontból kiemelkedő érdeklődéssel várt mérkőzést rendeztek Egerben, ahol a múlt héten Egyiptomban tartózkodó, ott tornát nyerő Honvéd volt a vendég. A Bajnokok Ligája második selejtezőkörét sikerrel vevő hazaiak (akik a főtábláért a horvát Primorje Rijekával csatáznak majd) soraiban ott volt Kovács Gergő, aki pont a riválistól érkezett, s aki a felek előző szezonbeli mérkőzésén egyenlítést érő félpályás góllal is igazolta tehetségét. A fővárosiaknál is volt egy olyan pólós, aki a múlt szezonban pont a másik együttesben szerepet – ő nem más, mint Szivós Márton, aki voltaképpen hazatért Vad Lajos csapatába. Külön csemege lehetett még a Decker-testvérek csatája – Ádám az Eger, Attila a Honvéd kezdőcsapatában várta a kezdést.

Amely Dabrowski Norbert alakulatának sikerült jobban. Sokkal jobban, hiszen Braniszlav Mitrovics többször is védett, majd Angyal Dániel akciógólt, Hosnyánszky Norbert pedig emberelőnyös gólt jegyzett. Majd miután az 5. percben Hárai Balázs ötméterest brusztolt ki Steinmetz Barnabásról, s Erdélyi Balázs értékesítette azt, már 3–0-ra vezetett az Eger.

Aki viszont ismeri Vad Lajos együtteseinek mentalitását, tudhatta, a Honvéd egy pillanatra sem adja majd fel – speciel pillanatok alatt feljött egy gólra: Szivós ötöst vágott be (kiharcolta Kiss Bálint), Gyárfás Tamás pedig szabaddobásból volt eredményes. A negyed utolsó percében Kovács Gergő (akciógól) és Kiss Gergely (az elnyűhetetlen háromszoros olimpiai bajnok balkezes a Fazekas Tibor által kiharcolt büntetőt értékesítette) talált be, avagy hét gólt hozó menettel kezdtek a felek (4–3).

A folytatásban újra megrázta magát az Eger: hátul jobban zárt, erre alapozva pedig meglépett 7–3-ra. Erdélyi akciógólt dobott, majd ötöst brusztolt ki, amelyet Kovács Gergő lőtt be, majd Decker Ádám lőtt be úgy fórból, hogy ő „szállította” a kiállítást. Szivós csökkentette a különbséget, ám Hosnyánszky, majd Borisz Vapenszki is gólt lőtt, avagy a nagyszünetre kinyitotta az ollót a hazai együttes (9–4).

A harmadik negyedben Fazekas és Gyárfás góljaival igyekezett zárkózni a Honvéd, lőtávolságon belülre is került, ám 8 másodperccel a dudaszó előtt Hosnyánszky találata nyugtatta meg a házigazdát. A záró negyedben már csak egy-egy gól született, 11–7-re győzött az Eger.

Dabrowski Norbert: "Úgy érzem, nem forgott veszélyben a győzelmünk, és ugyan hullámzó volt a játékunk, de nem is várok most nagyon mást. Kicsit több higgadtságot meg észt várnék el, amikor kinyílik a mérkőzés, de rendben volt ez így."

Vad Lajos: "Sikerült megnehezíteni egy Bajnokok Ligájás csapat dolgát, ami elég nagy dolog a részünkről, mivel nyáron megint újra kezdtük az építkezést. Nem egyszerű a helyzetünk, de hát ezt csináljuk évek óta."

A Népligetben nemkülönben érdekfeszítő találkozót vívtak, ugyanis a két Euro Kupa csapatunk, a Ferencváros és a BVSC csapott össze. Tekintettel arra, hogy a sikeres hétvége után a sorsolás úgy hozta, hogy többek között a másik által megismert csapatok kerültek a felek útjába, a két edző nyilvánvalóan hosszasan értekezett egymással – ami már csak azért is adta magát, mert a két sydneyi bajnok, Varga Zsolt és Märcz Tamás baráti viszonyt ápol egymással.

A meccsen persze mindez háttérbe került. A vasutasok szakvezetője finoman fogalmazva nem lehetett elégedett, hiszen nagyon rosszul kezdett csapata: elöl semmi sem sikerült, Gárdonyi András kapuját képtelenek voltak bevenni a játékosai, miközben a hazaiak szép lassan lőtték góljaikat. Tóth Márton (centerakció), Jansik Szilárd (fór), Marko Csuk (ötméteres), az első menetben konkrétan hármat. Igen ám, de a másodikban Dőry Farkas és Marko Avramovics révén további Fradi-gólok jöttek, avagy 5–0 állt a táblán. Ez pedig tulajdonképpen meghatározta a mérkőzés teljes sorsát.

A BVSC igyekezett, de nem tudott négy gólnál közelebb férkőzni, biztosan haladtak a zöldek a győzelem felé. A végén 11–6-ra győztek, tették ezt úgy, hogy Gárdonyi 63%-kal (10/16) zárt a kapuban.

Változatos, nagyszerű meccset vívott a Hajósban az UVSE és a Miskolc! Németh Zsolt pont nélkül álló csapata Dávid Zoltán vezérletével küzdött, harcolt, vezetett 4–2-re, 6–4-re, majd a harmadik negyed 6. percében 9–6-ra is, de a vendégek rendre egyenlítettek. Sőt zsinórban öt gólt szerezve 11–9-nél két góllal álltak jobban. Innen a fővárosiak egyenlítettek, előbb 11–11-ra, majd 12–12-re. Az utolsó előtt percben, 1.18-cal a vége előtt a négy találatig jutó Alex Boven szerzett akciógólt, ami mint később kiderült, a mindent eldöntő találat volt. Sike József együttese így tartja a lépést az Eger, FTC kettőssel!

Eredmények – E.ON férfibajnokság, alapszakasz, 4. forduló, B csoport

ZF-Eger–RacioNet-Honvéd 11–7 (4–3, 5–1, 1–2, 1–1)
Gólszerzők:
Hosnyánszky 3, Angyal 2, Kovács G. 2, Erdélyi 2, Decker Á., Vapenszki, ill. Szivós 3, Gyárfás 2, Fazekas, Kiss G.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

PQS-Ferencváros Waterpolo–BVSC-Zugló 11–6 (3–0, 3–1, 3–3, 2–2)
Gólszerzők:
Tóth M. 2, Jansik Sz. 2, Dőry 2, Nyéki, Avramovics, Szirányi, Marko Csuk, S. Mitrovics, ill. Török 2, Szabó B. 2, Csapó, Kovács P.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

UVSE–Pannergy-Miskolc 12–13 (3–2, 4–3, 2–2, 3–6)
Gólszerzők:
Dávid 5, Tóth Z. 3, Sélley-Rauscher, Keresztúri, Korényi, Szentesi, ill. Boven 4, Halek 3, Milicsics 2, Hornyák, Jakab, Vadovics, Misics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Korábban játszották:
EBP-Tatabánya–Kaposvári VK 8–6

A csoport állása:

1. FTC 10 pont (49-25)
2. Eger 10 pont (47-30)
3. Miskolc 10 pont (47-36)
4. Honvéd 7 pont
5. BVSC 3 pont (3 mérkőzés, 25-32)
6. Tatabánya 3 pont (23-50)
7. Kaposvár 0 pont (34-43)
8. UVSE 0 pont (3 mérkőzés, 23-40)
Vízilabda hírek
e.on férfibajnokság
b csoport
eger-honvéd
ftc-bvsc