cover image
Egyéb

Női ob I.: sima UVSE-siker a Dunaújváros ellen

2016. október 15. 21:50

A vártnál könnyedebben nyert a bajnok a női ob I. szombati rangadóján.

A tavalyi bajnoki finálé párosítása zárta a női bajnokság szombati fordulóját, a párharc mindenképp csemegének számított. Az igazi rangadót – sokak mellett – a helyszínen nézte meg Bíró Attila szövetségi kapitány is, de ott volt a lelátón a férfi nemzeti együttesünk jelenlegi kapitánya, Benedek Tibor is.

Jobban kezdett a bajnok, amely továbbra is nélkülözte Tóth Ildikó játékát: mert bár Szücs Gabriella lövését még védte a kissé meglepő módon a Kasó Orsolya helyett a vendégkapuban kezdő egykori UVSE-s Kiss Alexandra, a 3. percben már nem tudott hárítani Keszthelyi Rita lövésénél, amely majdhogynem centerpozícióból érkezett. A 4. percben Csabai Dóra lőtt messziről nagy gólt, majd egy perccel később, az első emberfórt azonnal kihasználta Takács Vivien, 3-0. Szilágyi Dorottya szépített a 7. percben, akkor végre lövésre vállalkozott a vendégcsapat, 3-1-gyel zárult az első negyed.

A másodikban is bátortalanabb volt a Dunaújváros, Takács második gólját szerezte még a szakasz elején, akkor még fórban volt csapata, majd nem sokkal később már háromnál járt az UVSE centere, 5-1.

A meccs egyik legszebb gólját Garda Krisztina szerezte, egészen váratlanul lőtte el messziről, Gangl Edina nem számított a szemfüles lövésre, amely kikötött a hálóban, 5-2.

„Gyerekek, próbáljuk már beadni centerbe”
– szólt Mihók Attila kérése az újvárosi lányokhoz, nos, Kisteleki Hanna emberelőnyös gólja után jött a centerbe passz, és jött is az 5 méteres, amelyet Garda értékesített, 6-3. A hazaiak viszont lazábban és kevésbé görcsösen játszottak, ennek volt eredménye, hogy előbb Kuna Szonja lőtt messziről gólt (előtte egy próbálkozása célt tévesztett, de újra elvállalta), majd Csabai Dóra bombagóllal jelentkezett, már a támadóidő végét jelző dudaszó pillanatában, 8-3!

A játék képének nagyban meg kellett volna változnia a fordulás után ahhoz, hogy a vendégek érvényesüljenek, ehhez képest előbb Czigány Dóra, majd Keszthelyi Rita lőtt gólt, utóbbi 5 méteresból, 10-3-ra ment az UVSE, eldőlni látszott a rangadó. Főleg, mert Gurisatti Gréta büntetőből a kapufát találta el, valahogy nem voltak elég koncentráltak a vendégek. Menczinger Kata egy fórgóllal jelentkezett aztán, de Áts Bertalan időkérése után Kisteleki Hanna is így tett, ment előre az UVSE, 11-4.

A zárónegyed amolyan kötelező nyolc perc volt a csapatok számára, de azért Kövesdi Vivien két góljával megmutatta magát, ha már ott volt a vízben, 13-5 volt az állás 4 perccel a vége előtt. Szép gólt lőtt Garda Krisztina és Mchunu Hlengiwe is (utóbbi kettőt is ebben a játékrészben), játszottak még egy jót a csapatok a végére.

Az UVSE továbbra is hibátlan a bajnokságban.

Áts Bertalan, az UVSE vezetőedzője: „Jól kezdtük a mérkőzést, elkaptuk a ritmust rögtön az elején, és ez meghatározó volt. A védekezésünk nagyon jól összeállt, jól működtek a blokkok. Örülök, hogy a lányok felpörögtek erre a meccsre, és annak is, hogy a fiatal játékosoknak lehetőséget tudtunk adni, amivel ők éltek is.”

Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője: „Nem készültünk sokat erre a meccsre, de szerintem az UVSE sem, a kiírás sajátossága, hogy be kell áldoznunk bizonyos időszakokat a Magyar Kupa- és az Euroliga-felkészülés érdekében. Ez most egy ilyen időszak, ezzel együtt a győzelem reményében érkeztünk ide. Ez hamar kiderült, hogy nem sikerülhet, egyrészt az eredmény alakulása miatt, másrészt azért, mert a csapat hozzáállása szakmai értelemben nem volt elegendő a bravúrhoz. Támadásban és védekezésben sem tudtuk megoldani úgy a feladatot, hogy az UVSE fölé kerekedjünk. Kis túlzással azt mondhatnám, hogy az UVSE az olimpiáról jött, mi meg a dunaújvárosi uszodából, és ez jobban meg is látszott, mint amennyire gondoltam.”

Szücs Gabriella, az UVSE játékosa: „Azért volt sima a vége, meg talán az egész meccs is, mert a védekezésünk nagyon összeállt. Edina is nagyon jól elkapta a fonalat, a 13 gól pedig azt mutatja, hogy támadásban sem voltak nagyon gondjaink. A fórokat nagyon jó százalékkal használtuk ki, örülök, hogy sikerült magabiztosan nyernünk.”

Gurisatti Gréta,
a Dunaújváros játékosa: „Őszintén szólva nem készültünk erre a meccsre külön, éppen ezért nem is voltunk, lehettünk összeszedettek. Gyorsan kiderült, hogy az UVSE nyeri a mérkőzést, de attól függetlenül, hogy nyerni szerettünk volna, nem vagyunk elkeseredve. Lépcsőzésből, kondiból jöttünk erre a meccsre, hiszen nekünk a decemberi Euroliga-selejtező és a Magyar Kupa a fontos. A bajnokság majd később dől el, most ez így sikerült. Folytatjuk tovább a kemény munkát.”

Eredmény – női bajnokság:

UVSE-Tropicarium-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 13-7 (3-1, 5-2, 3-1, 2-3)
Hajós-uszoda, 350 néző, vezette:
Kun, Mucskai

UVSE: Gangl – Czigány 1, Csabai 2, Kisteleki H. 2, Szücs, Keszthelyi 2, van der Sloot. Csere: Takács V. 3, Kuna 1, Hertzka, Kövesdi 2, Kiss E., Maczkó (kapus). Vezetőedző: Áts Bertalan

Dunaújváros: Kiss A. – Menczinger 1, Szilágyi D. 1, Mchunu 2, Ziegler, Vályi V., Gurisatti. Csere: Horváth B., Vályi F., Garda 3, Somhegyi, Slagter, Kasó (kapus). Vezetőedző: Mihók Attila
 
Gól/emberelőny: 4/9, illetve 2/6 
Ötméteresek: 1/1, illetve 1/2
Kipontozódott: -

Az állás:

1. UVSE 12 pont (64–21)
2. BVSC 9 pont (3 mérkőzés, 57–9)
3. Dunaújváros 9 pont (60–32)
4. Szentes 9 pont (46–35)
5. Szeged 6 pont (3 mérkőzés, 39–19)
6. Eger 0 pont (27–65)
7. Honvéd 0 pont (22–83)
8. Tatabánya 0 pont (12–63)

-dobos-
Vízilabda hírek
uvse
dunaújváros