cover image
Egyéb

Budapest 2024: íme, az első látványtervek

2016. október 13. 15:57

Az RTL Klub Fókusz című műsorában láthattunk először képeket az olimpiára átalakuló Budapestről.

A kereskedelmi csatorna riportműsora exkluzív felvételeket mutatott be szerdán a budapesti olimpia terveiről. A riportban megszólalók szerint költséghatékony lehet a budapesti ötkarikás játékok, már ha 2017 szeptemberében Limában Budapest nevét rejti majd az a boríték, amelyben a majdani rendező város neve szerepel. 
 
Budapest mellett Párizs és Los Angeles van még versenyben, Róma nemrégiben visszalépett a kandidálástól.
 
A Fókusz tehát ellátogatott az olimpiai pályázat elkészítésében részt vevő irodába, ahol másfél éve folyik a munka. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak  három részletben kell beadni a pályázatot, amelyben részletes látványterveket, közel 50 ezer szállodai szobáról és reklámfelületekről szóló szerződéseket, a tömegközlekedés fejlesztéséről szóló részletes terveket kér, mielőtt a végleges döntés megszületne. A múlt héten kellett a második szakaszt leadni. Budapesten mindössze két helyszín épülne kizárólag az olimpiára, Győrben, a Balatonnál, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon és Székesfehérváron is lennének versenyek. A 28 sportágból viszont 25 Budapesten, egy 10 kilométeres körben zajlana.
 
A látványtervek pazar képet mutatnak, ne feledjük, a Hajós-uszoda jövőre világbajnokságot rendez, ami akár főpróbának is tekinthető. 2024-ben a vízilabdatorna csoportmérkőzéseit rendeznék a tervek szerint a Margitszigeten.
 
A riportot, melyben megszólal a budapesti olimpiai pályázat sportigazgatója, Mizsér Attila, itt lehet megnézni.
Vízilabda hírek
budapest 2024
olimpia 2024
kemény dénes