cover image
Egyéb

E.ON férfibajnokság, B csoport: Eger, Miskolc, FTC, Honvéd – 3 pont

2016. október 8. 17:28

Az M4 élő közvetítése mellett Dabrowski Norbert együttese remek kezdés után végig vezetve nyert a Szőnyi úton. A Miskolc szintén végig vezetve ha nehezen is, de felőrölte, és legyőzte 12–8-ra a Kaposvárt. A Ferencváros a Tatabányát, a Honvéd az UVSE-t ütötte ki.

A bajnoki mérkőzések a tatabányai női csapat tragikus hirtelenséggel elhunyt 19 esztendős játékosának, Szolnok Rékának az emléke előtt adózva egyperces gyászszünettel kezdődtek.

„Minél hamarabb szeretnénk szétnyitni az ollót” – utalt Dabrowski Norbert arra, hogy az Eger gyorsan szerette volna eldönteni a BVSC elleni csatát. Nos, a szakvezető reménye az első negyedben úgy tűnt, hamar teljesül, hiszen a sérült Hárai Balázs, Milos Csuk kettőst továbbra is nélkülöző csapata remekül védekezett, Braniszlav Mitrovics magabiztosan őrizte kapuját, elöl pedig összejött három akció is. Bedő Krisztián és Decker Ádám egyaránt center pozícióból talált be, Borisz Vapenszki pedig jól ejtette ál a kint helyezkedő Györke Zsoltot. Hogy ne maradjon gól nélkül a házigazda, Várnai Kristóf tett – mindez talán köszönhető annak is, hogy Märcz Tamás nem esett kétségbe, nem korholt, sőt igyekezett játékosai tudtára adni, hogy nincs gond, megvannak a helyzetek, majd jönnek a gólok is.

És jöttek. Mert ugyan a második negyed első találatát Hosnyánszky Norbert jegyezte, de utána a BVSC percei következtek. Török Béla szabaddobásból, majd ötméteresből (a remekül belépő Pásztor Mátyást húzták vissza) is betalált, sőt emberelőnyben, időkérés után az egyenlítését támadott a házigazda. Kulcsmomentum volt: Pásztor rosszul lőtt (fölé), átellenben fórból a megbeszéltek szerint végigment labdajáratás után Kovács Gergő lőtt gólt, sőt aztán megúszás után Erdélyi Balázs növelte az egri előnyt. Így lett gyorsan 4–4 helyett 3–6…

Hogy maga a sokkoló tény, vagy szimplán az erőviszonyok mind láthatóbb kidomborodása játszott szerepet a vendégek egyre duzzadó előnyéhez, nem tudni, mindenesetre az Euro Kupára hangoló BVSC hibáit kihasználta a jövő heti BL-selejtezőre készülő Eger. Hosnyánszky pazar labdákkal tömte a falban lelépő társakat, gólt jegyzett így Erdélyi és Angyal Dániel is, de Uros Csucskovics pontos lövését is regisztrálni kellett. S miután a túloldalt az amúgy tetszetős Kovács Péter centergól mellett Csapó Miklós kettős fórból lőtt gólját lehetett feljegyezni, a negyedik negyedre 9–5-ös vendég előnnyel mentek a felek.

A záró felvonás talán mindkét oldalon kisebb fordulatszámot hozott, békésen csordogáltak az események, gólt lőtt az Eger, válaszolt a BVSC, mindez kétszer, senki sem forszírozta igazán a harcot. Azaz érvényesült a papírforma, a Ferencváros elleni 10–10 után a Szőnyi úton nyert az Eger.

Märcz Tamás értékelése: „Nem feltétlen vagyok elégedett… Különösen a mérkőzés kezdetével, amikor is akciógólokat kaptunk, ami nem megengedhető még egy ilyen szintű csapat ellen sem. Ennek ellenére visszatornáztuk magunkat, emberelőnyös helyzetben volt esélyünk egyenlíteni is, nem sikerült, amit aztán újra kihasználtak. Sajnálom, hogy hogy az eleje nem úgy indult, ahogy terveztük, gratulálok az Egernek, összeszedett játszott, jól zárt az emberhátrányos védekezése, amivel tulajdonképpen elveszítettük a mérkőzést.”

Dabrowski Norbert értékelése:Nem kellett izgulni, megfelelt ez a mérkőzés annak, amit vártam. A BVSC szervezetten játszott, oda kellett figyelni, s végül simán nyertünk."

„Nyertünk, ez volt a legfontosabb, hiszen jobb egy győzelemmel hazamenni, mint egy döntetlennel. Örülünk, edzünk tovább” – mondta Erdélyi Balázs.

„Szoros meccset akartunk játszani. Úgy gondoltunk, ha mi jól játszunk, ők esetleg rosszul, és hiányzóik is vannak, lehet sanszunk. Persze mi is a jövő hétvégére készülünk isten igazából. Ilyen szemszögből nézve nem volt rossz ez a felkészítő mérkőzést, köszönjük az Egernek, hogy így odatette magát. Nem vagyok csalódott, a hibákat ki kell javítani” – fogalmazott Török Béla.

Miskolcon a felsőházba jutás szempontjából játszottak fontos mérkőzést, amelyen sokáig remekül tartotta magát a Kaposvár (amelyből nyilván nagyon hiányzott az új igazolás, az ujjműtéten átesett világbajnok, Varga II Zsolt), ám a hazaiak kicsivel mindig előrébb tartottak. Az első negyed 2–2-es végeredménye után Halek Márton és Alex Boven akciógóljával lépett meg kettővel Sike József együttese, de Dobos Dávid szépíteni tudott. A második negyed végén Hornyák Olivér és az elnyűhetetlen Vindisch Ferenc gólváltását láthatták még a nézők – így 5–4 állt a táblán.

A folytatásban Halek és Boven sikeres akciója következett, és 7–4-es hazai vezetés, a Kaposvár azonban nem adta fel, és 8–7-nél feljött egy gólra. Az áttörés azonban nem sikerült, mert nem csak Szécsi Zoltán, hanem hazai oldalon Csoma Kristóf is jól védett, plusz a miskolciak főként a tarthatatlan Szasa Misics vezérletével végül felőrölték a somogyi védelem ellenállását. Zsinórban szerzett négy góllal eldöntötték a három pont sorsát, a vége 12–8 lett.

A Népligetben a Ferencváros erődemonstrációt tartott a Tatabánya ellen, meg sem állt 18 lőtt gólig (a harmadát a szerb olimpiai bajnok Stefan Mitrovics vállalta magára), miközben hátul sem lazított, mindössze négy gólt kapott.

A Honvéd is hamar, már a 7–1-es első negyedben döntésre vitte a dolgot az UVSE ellen – a 16–5-ös sikerből Kiss Gergely és Szivós Márton is négy góllal, Decker Attila pedig 64%-os védési hatékonysággal vette ki a részét.

Eredmények – E.ON férfibajnokság, 3. forduló, B csoport

BVSC-Zugló–ZF-Eger 7–11 (1–3 , 2–3 , 2–3, 2–2)
Gólszerzők:
Csapó 2, Török 2, Várnai, Kovács P., Pásztor, ill. Erdélyi 2, Decker Á. 2, Csucskovics, Hosnyánszky, Lőrincz, Kovács G., Vapenszki, Bedő, Angyal
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

PannErgy-Miskolc–Kaposvári VK 12–8 (2–2, 3–2, 4–3, 3–1)
Gólszerzők:
Misics 4, Boven 3, Halek 2, Hornyák, Vadovics, Lukács, ill. Vindisch 2, Dobos 2, Palotás, Berta, Juhász-Szelei, Pataki
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

PQS-Ferencváros Waterpolo–Tatabánya VSE 18–4 (6–1, 3–0, 3–2, 6–1)
Gólszerzők:
S. Mitrovics 6, Nyéki 2, Katonás 2, Madaras 2, Avramovics 2, Dőry, Jansik Sz., Tóth M., Szirányi, ill. Regős 2, Salamon A. 2
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

RacioNet-Honvéd–UVSE 17–6 (7–1, 6–2, 3–1, 1–2)
Gólszerzők:
Kiss G. 4, Szivós 4, Gyárfás 2, Fazekas 2, Simon A. 2, Irmes 2, Kiss B., ill. Tóth Z. 2, Major, Dávid, Sélley-Rauscher, Korbács
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az állás: 1. FTC 7 pont (38–19), 2. Eger 7 pont (36–23), 3. Honvéd 7 pont (39–27), 4. Miskolc 7 pont (34–24), 5. BVSC 3 pont, 6. Kaposvár 0 pont (28–35), 7. UVSE 0 pont (11–27), 8. Tatabánya 0 pont (15–44)

Vízilabda hírek
férfibajnokság
bvsc-eger
miskolc-kaposvár