cover image
Egyéb

Kaposvár: építkezés tovább – Szécsi Zoltán: „Köszönjük!”

2016. október 6. 17:14

A város 43 millió forinttal segíti a helyi vízilabdaklubot a 2016–2017-es idényben, a tavalyival megegyező támogatásról szóló szerződést Szita Károly polgármester és Dobos Pál klubelnök a Honvéd elleni bajnoki előtt írta alá a somogyi megyeszékhelyen. Szécsi Zoltán szerint ez nem csak a stabil ob I-es csapatnak, hanem a kaposvári remek utánpótlás-műhelynek is szól.

Lehet, hogy sokan felkapták a fejüket, mikor a szezon előtt Szécsi Zoltán a felsőházba jutást célozta meg csapata számára, ugyanakkor egyrészt mi mással lehetne motiválni a játékosokat, másrészt a mezőny kiegyensúlyozottságát már nem csak ismerve, tapasztalva is talán mondhatjuk, itt bizony bármi megtörténhet. Rendben, a szerdán egymással 10–10-es döntetlent játszó Eger és Ferencváros kiemelkedik a B csoportból, de mögötte a többiek várhatóan nagy harcot vívnak a fennmaradó két felsőházi helyért. A Kaposvár is. A háromszoros olimpiai bajnok irányította társaság az 1. fordulóban a BVSC otthonában két góllal, a 2. fordulóban otthon a harmadik helyre talán legesélyesebb, világbajnokokkal megerősített Honvéd ellen egy góllal kapott ki, ami jól mutatja, nincsenek nagy különbségek a felek között, avagy messze még a vége, bármi megtörténhet.

Nos, Kaposváron komolyan veszik a sportágat, igyekeznek tovább erősíteni a letett alapokat. A város 43 millió forinttal segíti a klubot a 2016–2017-es idényben, a tavalyival megegyező támogatásról szóló szerződést Szita Károly polgármester és Dobos Pál klubelnök írta alá a somogyi megyeszékhelyen a szerda esti bajnoki mérkőzést megelőzően. A dokumentum szerint – a Magyar Távirati Iroda tájékoztatása alapján – a Kaposvári Vízlabda Klub ezen felül ötmillió forintot kap, ha élvonalbeli férfi csapata az első hatban végez a bajnokságban és kétmillió forintot, ha bejut a Magyar Kupa négyes döntőjébe.

Szita Károly az eseményen hangoztatta: az önkormányzati támogatás célja nemcsak a vízilabdázók sikeres szerepléséhez szükséges feltételek megteremtése, hanem az is, hogy a fiatalok, a következő generációk egészségesebbek legyenek. Jelezte, ezért tervezi a város egy 50 méteres versenyuszoda építését.

Felidézte: Kaposvár újkori történetének első hivatalos vízilabda-mérkőzését 1912-ben játszották, vízipóló szakosztály pedig 1920-ban, a Kaposvári Turul Sport Egyesület keretein belül jött létre a városban. Hangsúlyozta, hogy a később önállóvá vált és többször újjászervezett kaposvári vízilabdát olyan kiválóságok fémjelzik, mint Adorján József edzõ, Csík Ferenc olimpiai bajnok és Lengyel Árpád olimpiai bronzérmes úszó, Győrffi Endre, az 1948-as londoni ötkarikás játékokon ezüstérmes magyar válogatott kapusa, Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok, ma a klub férficsapatának edzője, s mások mellett Király Róbert, a 2009-es siketlimpia aranyérmese.

Dobos Pál arról beszélt, hogy a Kaposvári VK-nak mintegy 200 igazolt sportolója van, a várossal példaértékű az együttműködésük, az új uszoda pedig alkalmas lesz nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is.

„Köszönjük a város támogatását! –
fogalmazott megkeresésünkre Szécsi Zoltán. – Ez a felnőttcsapat mellett a több mint kétszáz utánpótlás-játékosunknak, a Kovács Olivér vezette kiváló szakmai munkának is szól, valamint annak, hogy utánpótlás-csapataink két éve felsőházasok. A kaposvári póló 1999-es újjászületése óta stabil pontja úgy a városi sportéletnek, mint a magyar vízilabdának. Kaposvár rendkívül sportos város, a vízilabda mellett a kosárlabda, a röplabda és a kosárlabda is elsőosztályú, és sokáig a foci is NB I-es volt. A megyeszékhelyek között így kiemelkedő szerepet töltünk be. Szita Károlya polgármester úr és a képviselőtestület sporthoz való kötődése, pozitív hozzáállása elvitathatatlan, ez a város költségvetésében is megmutatkozik. Ez kellő garancia a jövőre nézve.”

Az 1999 óta működő Kaposvári VK 2011-ben, az ob I/B megnyerésével jutott fel az élvonalba, ahol 2014–2015-ben a hetedik, a 2015–2016-os idényben a tizenegyedik helyen végzett. A csapat a 2013–2014-es Magyar Kupában a harmadik helyet szerezte meg. A klubot ma Szécsi Zoltán mellett a világbajnok Varga II Zsolt és a két évvel ezelőtt U18-as vb-győztes csapat tagja, Tóth Kristóf is erősíti – előbbi ujjműtétje miatt csak novemberben mutatkozhat majd be a csapatban. „Zsolttal talán az előző két mérkőzésünk is máshogy alakult volna, de nem kesergünk, megyünk tovább, egy győzelem sokat lendíthet rajtunk” – tette hozzá Szécsi Zoltán.

a.z.
Vízilabda hírek
kaposvár
szécsi zoltán