cover image
Egyéb

Az OSC remekül pólózva legyőzte a bajnokot

2016. október 5. 19:24

Vincze Balázs csapata végig vezetve, 14–11-re nyert Szolnokon. Cseh Sándor együttese küzdött, harcolt, de a fővárosiak élesebbnek tűntek, Bátori Bence, Salamon Ferenc is hármat vágott, Bisztritsányi Dávid pazarul védett, de az egész OSC magabiztosan, jól játszott.

Csúcsrangadó.

Nem sokat kellett várni a bajnokságban a legjobbak partijára – a szuperszerdán (lásd még B csoport, Eger–FTC derbi 19.30-tól!) az A csoportban az M4 kamerái előtt csapott össze a címvédő Szolnok és a trónkövetelő OSC. Tekintettel arra, hogy a lebonyolítás miatt az alapszakasz egymás elleni meccseinek eredményét akár egy egymás elleni elődöntőben vihetik tovább a felek, a tét nem volt kicsi a tiszaligeti uszodában, noha természetesen mindkét oldalon igyekeztek hangsúlyozni, a rájátszás még oly messze van, sokkal fontosabb a csata értékfelmérő hatása.

Nem véletlen, hogy a „Kiderül, hol tartunk” mondat hangzott el legtöbbször a felvezetés gyanánt, még akkor is, ha a fővárosiak a Bajnokok Ligája selejtezőjében a montenegrói játékosokkal teletűzdelt német Hannover ellen már élesben tesztelhették erejüket. Az egygólos siker akkor csoportelsőséget ért, más kérdés, a sorsolás a rendkívül nehéz bresciai csoportba „küldte” Vincze Balázs együttesét.

A bajnoki aranyának köszönhetően biztosan BL-főtáblás, sőt Final Six-résztvevő Szolnok edzője, Cseh Sándor az 5. percben kénytelen volt aztán kikérni az idejét, nem fórban, hanem középkezdés előtt. Mindezt azért, mert rögvest kiderült az, amire valahol számítani lehetett: a BL miatt élesebb volt az OSC. Mindez gólokban is megmutatkozott: Zalánki Gergő fórból, már-már lehetetlen szögből lepte meg Nagy Viktort, majd Bátori Bence lövése talált utat a kapuba azok után, hogy a labda gellert kapott a blokkoló Vámos Márton kezén. S miután Drasko Brugljan jó védekezése után Juhász Zsolt indította a megúszó, a helyzetet jól befejező Szlobodan Nikicset, a szolnoki mester jobbnak látta időt kérni. Csapatának nem ment, a passzokba hiba csúszott, és bizony Bisztritsányi Dávid is jól védett.

A megbeszélést követően nem sokkal Mezei Tamás falból tette be Milan Alekszics passzát, ám kisvártatva Lukas Seman harcolt ki ötméterest, amelyet Kovács Gábor értékesített, avagy őrizte előnyét az OSC. Sőt az 5–1-ért támadott, ám Zalánki fórban a fára lőtt, majd Gór-Nagy Miklós bombáját védte Nagy – miközben a túloldalon Milan Alekszics helyezett fölé.

A második negyedben is koncentráltabbnak, még mindig élesebbnek tűnt a vendégegyüttes: a védekezésben is igencsak aktív Bátori lőtt be egy fórt, Salamon Ferenc megúszásból és akcióból hívta fel magára a figyelmet, jól játszott a szezonban láthatóan a centerei miatt jóval veszélyesebb (hiszen így a kintiek is közelebb vannak a kapuhoz!) OSC. A másik oldalon Aaron Younger a falból volt eredményes fórban, Andrija Prlainovics akcióból lőtt nagy gólt, ám a 3–7-es állás kristálytisztán mutatta a különbséget.

A hazaiak görcsösnek tűntek, ugyanakkor szakadatlanul mentek előre, és a negyed hátralévő idejében kihasználták ellenfelük hibáit. Younger kintről volt eredményes, majd Nagy Ádám távoli jobb felső sarkos remek góljára kettővel válaszoltak: előbb ismét a falból lőttek gólt (ezúttal Jansik Dávid húzta be Vámos passzát), majd Alekszics zúdította be a támadóidő legvégén a labdát a hosszú felsőbe. Így a nagyszünetre lőtávolon belül ért a Szolnok – 6–8.

Aztán szétnyílt az olló. Az OSC szétnyitotta. Remekül védekezett, jó helyen voltak a blokkok, jó helyen volt állandóan Bisztritsányi is. Avagy a védekezés és a kapus kiválóan segítette egymást. És elöl is ment minden, mint a karikacsapás: védés, sarokdobás miatti hosszú támadást Bátori váltott gólra, majd Salamon volt kíméletlen – Cseh Sándor le is cserélte Nagy Viktort. A helyére érkező Kardos Gergelyt aztán messziről Brguljan lepte meg, 6–11 állt a táblán.

Eldőlt?

Sokan hitték – rosszul.

Nehéz eldönteni, hogy az OSC kényelmesedett el, vagy a Szolnok kezdett el agresszívebben, jobban játszani – lehet, mindkét kitétel igaz. A lényeg: Prlainovics fórgólja után Varga Dénes és Younger hamar talált be, a záró negyedre így két gólra feljött a Szolnok.

A negyedik felvonásra Cseh Sándor visszaküldte Nagy Viktort, de a világbajnok ezúttal nem tudta elkapni a ritmust. Csapata Younger góljával feljött mínusz egyre, ám Nagy Ádám távolról lőtt nagy gólt, majd Gór-Nagy laza laposa csúszott be, és Juhász ejtése is a kapuban landolt. Eközben Bisztritsányi remekül védett, sokat tett azért, hogy újra megnyugodjon a csapat. Na, ja, ő a csapatkapitány…

Nem sok, 2.13 volt hátra – megpróbált még egy „szokásos” negyedvégi rohamot indítani a Szolnok. Egy Kis Gábor-gól még összejött, de más nem, s végül így 14–11-gyel vitte el a három pontot az OSC.

„Természetesen szomorú vagyok, rossz kikapni. Két hete vagyunk együtt, most itt tartunk. Nem volt kétséges, ki nyeri a mai meccset. Végig csak az volt a kérdés, fel tudunk-e jönni. Látszott, jobban egyben vannak, máshogy érkeztek a vízbe, mint mi. Magunkba kell nézni. Kell idő a csapatnak, bár nem szeretek emögé bújni… Mindent megpróbáltunk, de a mai Szolnokban nem volt benne, hogy győzzön. Ezen kell változtatni” – értékelt Cseh Sándor, a Szolnok mestere.

Kollégája, Vincze Balázs így nyilatkozott: „Nagyjából beigazolódott, ami várható volt. Azt kaptam a játékosaimtól, amit vártam, amit maguktól is elvártak. A centerkérdés megoldása nagymértékben segítette a dolgunkat, és Bisztritsányi Dávid is nagyszerű napot fogott ki, végig tolta a szekerünket. Ha van tanulsága a meccsnek, akkor az, hogy a harmadik negyedben eldőlni látszott a találkozó, vezettünk öt góllal, de szinte pillanatok alatt visszahoztuk a Szolnokot a meccsbe. Ami viszont jó, hogy ilyen helyzet után újra meg tudtunk lépni. Egy mérkőzésen belül nyilván mindig vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, meg kell próbálni a hegyen maradni, de ha ez nem sikerül, ki kell jönni a völgyből. Örülök, hogy egy ilyen szintű csapat ellen sikerült, ami még jobban megemeli a győzelem értékét, presztízsét.”

Eredmény – E.ON férfibajnokság, 2. forduló, A csoport
Szolnoki Dózsa-Közgép–A-Híd-OSC-Újbuda 11–14 (1–4, 5–4, 3–3, 2–3)

Szolnok, vezette: Németh A., Kovács Cs. T.

SZOLNOK: Nagy V. – Gocics, Vámos, Pralinovics 2, Varga Dénes 1, Kis G. 1, Jansik D. 1. Csere: Mezei 1, Alekszics 1, Younger 4, Hangay Z., Fülöp, Kardos (kapus). Vezetőedző: Cseh Sándor

OSC: Bisztritsányi – Bátori 3, Salamon 3, Hegedűs, Gór-Nagy 1, Nikics 1, Zalánki 1. Csere: Bundschuh, Brguljan 1, Nagy Á. 2, Kovács G. 1, Seman, Juhász 1. Vezetőedző: Vincze Balázs

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A 2. forduló további történéseiről itt olvashatnak
Vízilabda hírek
szolnok-osc
férfibajnokság