cover image
Egyéb

Igazi bajnoki csemegék, vízben a hazai óriások

2016. október 4. 17:59

A bajnok a bronzérmest, a bajnoki ezüstérmes a tavalyi negyediket fogadja az E.ON ob I. szerdai fordulójában.

Az UVSE-BVSC mérkőzés kivételével teljes fordulót rendeznek a bajnokságban szerdán, méghozzá micsoda fordulót! Két olyan bajnoki is ott van a menüben, amelyek igazi csemegék, amolyan desszertek a vízilabdabarátok számára.

Az A csoportban a bajnok Szolnok az OSC-t fogadja. Mindkét csapat tízgólos győzelemmel nyitott az első fordulóban, a Szolnok 16-6-ra győzte le a KSI-t, az OSC 15-5-re verte a Pécset. A hazaiaknak eddig ez az egyetlen idei tétmeccse, Vincze Balázs csapata viszont a hétvégén játszott két Bajnokok Ligája-selejtezőt a holland bajnok és a Waspo Hannover ellen, utóbbi volt érdemi mérkőzés, meg is kellett harcolni a sikerért. Annyira azért nem fáradhatott el az OSC, amely a jövő héten Bresciába utazik majd, ott kell az első két hely valamelyikét megszereznie ahhoz, hogy a BL főtábla összejöjjön.

A tavalyi szezon során ebben a felállásban mindössze egyszer találkozott a két csapat a bajnokságban, márciusban, 13-10-re nyert a Szolnok, emlékezhetünk, azon a meccsen kapott 4 perces kiállítást Decker Ádám 9-8-as állásnál, ő már az Eger csapatát erősíti ettől a szezontól. A Nyéki-uszodában is szolnoki siker született tavaly, 10-6-ra nyert ott Cseh Sándor csapata. De összefutottak a Bajnokok Ligájában is a srácok, Szolnokon 8-7-re nyertek Varga Dénesék, Újbudán 12-6-ra, annak a meccsnek a hazaiak szempontjából már nem volt tétje.

No, de a nyár óta sok víz lefolyt a Dunán és a Tiszán is, frissült mindkét keret, mondjuk, elég annyit lejegyeznünk, hogy először játszik egymás ellen a magyar bajnokságban Andrija Prlainovics és Slobodan Nikics.

Jansik Dávid éppen az utóbbi klasszis szereplését emelte ki előzetesében, mármint abban a tekintetben, mi is lesz a fő feladata a szolnoki csapatnak:

„Az biztos, hogy egy nagyon kemény meccs lesz a szerdai, keményebb, mint az elmúlt évek Szolnok-OSC meccsei. Az OSC megerősödött, főleg a centerposzton, egyértelmű, hogy a védekezésünk lesz a kulcskérdés. Nem csak abban, hogy a bekkeknek ki kell venni a játékból a centereket, hanem az egész csapatnak kell szervezetten védekeznie. Nikicset és Semant sem kell senkinek sem bemutatni, és ott van Tonya is, három erős centerrel érkezik az ellenfél. Nekünk támadásban nem hiszem, hogy lennének problémáink. A hangulat kifogástalan a csapat körül, nincsenek sérültjeink, csináljuk a melót.”

Bátori Bence (OSC) így várja a mérkőzést:

„Túlestünk már a tűzkeresztségen, hiszen a Hannover ellen vasárnap megvolt az első nehezebb meccs. Nem mondom, hogy csúcsformában vagyunk, hiszen a negyedik negyedben nem tudtuk lezárni a meccset idő előtt, de azért az nyilvánvaló, hogy már játékban vagyunk. Erősödtünk, de ezzel együtt sem mi vagyunk szerintem a szerdai meccs esélyesei, főleg, mert Szolnokon játszunk, de szeretném, ha két év után megtörne a jég, és végre legyőznénk a Szolnokot. A BL nyilván elsődleges, de ez holnap nem fog számítani, mert a héten nincs BL, a hétre ez a fő feladat. Szombaton a KSI ellen várhatóan könnyebb meccsünk lesz, szóval most maximálisan a Szolnokra koncentrálunk, bár készülni hétfő délután és kedden tudtunk rájuk.”

Érdekesség, hogy a tavalyi szezon Szolnok-OSC mérkőzésének napján, március 5-én rendezték a ZF-Eger-FTC-PQS Waterpolo bajnokit is, 15-7-re nyertek az egriek (áprilisban, Budapesten 10-10-re végeztek), és most is egy napon lesz a két csúcsmeccs, utóbbi a B csoportban.

Az akcióban lévő egri kispad (Fotó: Fehér Kálmán)

Az akcióban lévő egri kispad (Fotó: Fehér Kálmán)

Az egriek az első körben 9 góllal, 15-6-ra győzték le a Tatabányát, míg a Ferencváros 10-5-re az UVSE-t. Dabrowski Norbert csapata a héten megismerhette leendő Bajnokok Ligája-selejtezős ellenfeleit, a jövő héten már a Verona-Marseille-Split hármassal kell találkoznia a Bitskey-uszodában. A vezetőedző elmondta, bár a lebonyolítás miatt beleszámíthat a Fradi elleni mérkőzés eredménye a rájátszás forgatókönyvébe, de ez a feltételes mód még nem élvez prioritást a BL-lel szemben. Persze, ettől még a győzelem lesz a cél szerdán.

Varga Zsolt csapata most mutathatja meg először igazán, hogy Madaras Norbert, Varga Dániel, Szirányi Balázs és Stefan Mitrovics érkezése milyen minőségi változást is jelent a szezonra. Kíváncsiak vagyunk erre. Az Egerbe is érkeztek új játékosok, de a mag megmaradt, más kérdés, hogy lesznek hiányzók a csapatban.

Az egyik új igazolás, az Egerbe visszatérő Decker Ádám így várja a rangadót: „Leginkább arra leszek kíváncsi, hogy a kemény edzések után mennyire tudunk meccshőfokon égni szerdán. Az edzések összeállításán is látszik, hogy nekünk most a Bajnokok Ligája-szereplés az elsődleges, de nyilván győzni szeretnénk a Fradi ellen is. Már tavaly is veszélyes és nagyon jó csapat volt a Ferencváros, azóta pedig komoly játékosokkal erősödtek, szóval, ha ezt nézem, ez egy nagyon nehéz meccs lesz. Nehéz dolgunk lesz várhatóan, de állunk elébe."
 
Tóth Márton szerint is nagy meccs lehet a szerdai, jól jelzi, mennyire fontos a Fradinak a bajnoki, hogy a zöldek már kedden leutaztak a meccs helyszínére.

„Győzni jöttünk Egerbe, ez nem is kérdés. Már tavaly is jó eredményeket ért el a Fradi az Eger ellen, idén pedig erősödtünk, ezért az esélyeink is megnőttek. Az Eger erejét az összeszokottság adhatja, nekünk viszont az új játékosok érkezése adhat lendületet. A bajnokságnak ebben a korai szakaszában az szokta eldönteni a meccseket, hogy melyik csapat hibázik kevesebbet. Ez persze később is így van, de most még nincsenek abban a fizikai állapotban a játékosok, hogy teljes taktikai repertoárral tudjunk kiállni. Most a leegyszerűsített taktika vezethet eredményre. Amikor egy új csapatba igazoltam, mindig az újdonság varázsa vezetett, és az ezzel járó lendület, én most ezt tapasztalom a csapatnál. Ezt láttam az edzőmeccseken is, és remélem, hogy szerda este 9 körül is azt mondhatom majd, hogy a hangulatunk és az erőnk is magas szinten van.”

Ami a többi mérkőzést illeti: az A csoportban a leginkább a Szentes-Vasas meccs lesz érdekes, merthogy a Debrecent legyőző angyalföldiek újabb sikerükkel megnyugtató bajnoki rajtot nyugtázhatnának, hiszen a csongrádiak is közvetlen riválisok a felsőház rájátszásba kerülésért folytatott harcban. Pécsett a hazaiak egy jó játékkal megizzaszthatják a szegedieket, és a KSI-Debrecen bajnoki is lehet izgalmas – emlékezhetünk, tavaly szinte végig vezettek a fiatalok a DVSE ellen, akkor csak a legvégén tudta bekaparni a három pontot a debreceni társaság.

A B csoportban az 1. fordulóban a Honvéddal több gólos előnyről ikszelő Miskolc Tatabányára látogat, Vad Lajos csapata pedig Kaposvárra. Az UVSE-BVSC meccset november 10-én játsszák majd le.

E.ON férfi ob I., 2. forduló:

A csoport:


Szolnoki Dózsa-Közgép-A Híd-OSC-Újbuda – 18.00 – TV: M4 Sport
KSI-Debreceni VSE – 18.30
Metalcom-Szentes-VasasPlaket – 19.00
PVSK-Mecsek Füszért-Contitech-Szeged – 19.00

B csoport:

EBP Tatabánya-Pannergy-Miskolci VLC – 19.00
ZF-Eger-FTC PQS Waterpolo – 19.30 – TV: M4 Sport
Kaposvári VK-RacioNet-Honvéd – 19.30
UVSE-BVSC-Zugló – november 10., 19.45

-dobos-
Vízilabda hírek
ob 1
szolnok
eger
osc
ftc
ferencváros
bátori bence
jansik dávid
decker ádám
tóth márton