cover image
Egyéb

A női bajnokság is elkezdődik

2016. szeptember 30. 18:20

A címvédő UVSE a favorit, de a Dunaújváros és a BVSC is azon van, hogy felvegye vele a versenyt. Üde színfolt lehet a Bujka Barbarával felálló Szeged, illetve érdekes lesz az egri kispadon bemutatkozó Biros Péter munkája is. Szentesen és Honvédnál is fiatalok kerülnek a mély vízbe.

A férfibajnokságban már túl vannak az 1. fordulón – szombaton a hölgyek is elkezdik a csatározást. Az Európa-bajnoksággal és riói felkészüléssel megspékelt, meglehetősen hektikus előző idény után minden bizonnyal nyugodtabb bajnoki szezon vár a csapatokra, mindez azonban cseppet sem jelenti azt, hogy izgalmak nélkül maradnánk. Sőt!

Noha a címvédő, Euroliga-ezüstérmes UVSE játékoskerete miatt ezúttal is kiemelkedni látszik a mezőnyből, már az előző idényben is bebizonyosodott, a trónkövetelők borsot törhetnek az orra alá. Áts Bertalan együttesét persze már csak azért is nehéz lesz legyőzni, mert nem hogy nem gyengült, talán még erősödött is – mert ugyan Antal Dóra visszatért az amerikai egyetemi bajnokságba, de helyette két nemzetközileg is jegyzett játékost igazolt a klub: érkezett a riói olimpián remeklő Czigány Dóra, valamint a hollandok gólvágója, a korábban Szentesen bajnoki aranyat nyert Cathterina van der Sloot. Maradt a válogatott tengely, azaz Gangl Edina, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Csabai Dóra és Tóth Ildikó is – utóbbi vállát megműtötte a napokban dr. Pavlik Attila válogatott orvos, ám a center remélhetőleg hamar visszatérhet a medencébe. A csapat erejét növelheti még az is, hogy a jól ismert nevek mögött játszó fiatalok is szerezhettek az elmúlt időben némi rutint, azaz mondjuk Kuna Szonja vagy Hertka Orsolya is sokat tehet hozzá a játékhoz, nem beszélve a náluk kissé idősebb kiegészítő emberekről.

Az ezüstérmes Dunaújváros és a bronzérmes BVSC lehet az esélyeknek megfelelően az a csapat, amely megpróbálhatja letaszítani a trónról az UVSE-t. Mindkét együttes legnagyobb erősítése, hogy sikerült egyben tartani a társaságot. Avagy Mihók Attila továbbra is számíthat a riói csapattag Kasó Orsolya, Garda Krisztina duó mellett a válogatott keretben szárnyait bontogató Szilágyi Dorottya, Somhegyi Noémi, Gurissatti Gréta, Horváth Brigitta tengelyre, a Vályi testvérekre, valamint persze a több helyre is csábított, végül maradó csapatkapitányra, Menczinger Katára.

A Szőnyi úton sem rossz a helyzet, hiszen a szerződését két évvel meghosszabbító Petrovics Mátyás vezetőedző továbbra is vakon bízhat két világbajnokában, Takács Orsolyában és Kisteleki Dórában, és maradtak a válogatott ajtaján kopogtató tehetségek is, kiemelve közülük talán a Doroszlai Vanda, Leimeter Dóra, Sikter Diána, Máté Zsuzsanna négyest. Az egyesült államokbeli tanulmányait szintén folytató Illés Anna nyilván hiányzik majd a csapatból, „Nusit” közös erővel igyekeznek pótolni. Stabilitást adhat még az együttesnek a Szentesről érkező válogatott kapus, Bolonyai Flóra is, a pályafutását újra kezdő volt válogatott, Jancsó Patrícia, illetve az Egerből igazolt Pócsi Bianka.

A három Euroligában induló csapat mögött a bajnoki alapszakaszban még öt csapat indul. Szegeden egy jó csapat alapjait igyekeznek letenni, amit jól mutat, hogy sikerült a világ egyik legjobb centerét, Bujka Barbarát megszerezniük. Elindul a főleg tehetséges fiatalokkal operáló Honvéd is, illetve Tatabányán próbálják megmutatta, számolni kell velük.

A végére hagytunk két olyan csapatot, amely nem is oly régen még bajnoki aranyat ünnepelhetett, amely most jobb híján egyelőre nevelőmunkát folytat, s amely a nyitómeccset játssza az M4 kameráinak hála szombaton 14 órától az ország nyilvánossága előtt. Szóval, Szentes-Eger. Minden bizonnyal az is szerepet játszik ebben, hogy Egerben nem más, mint a játéktól visszavonult háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter vette át a szakmai munka irányítását! „Igazából azt várom, hogy kezdődjön el. Molnár Tamás azt mondta nekem, hogy addig jó, amíg vízilabdázol, addig nincsen semmi bajod. Lejössz, edzel, azt csinálod, amihez értesz, amit tanultál" – fogalmazott az újdonsült tréner az őt meglátogató tévéstábnak, majd hozzátette, edzőként próbál nem kijönni a sodrából és nyugalmat árasztani: „Elmagyarázni, amit nem csinálnak meg. Ötödszörre, hatodszorra, tizedszerre. Furcsa ez nekem, mert nekem valahol ez automatikusan jött. Reálisan kemény edző vagyok, de nem az az abszolút szigorú, igaz megkövetelem a fegyelmet.”

Szentesen a távozók miatt is fiatalítottak, Tóth László helyett már ifj. Tóth Gyula az edző, itt is az alapokat kívánják letenni. Persze azért igazoltak egy rutinos játékost is, méghozzá a Dunaújvárosból érkező Brávik Fruzsinát.

Ami a bajnoki lebonyolítást illeti: az első kör után kettéválik a mezőny, a háromfordulós középszakaszban a felsőházban az első hat, az alsóházban a 7. és 8. helyezett, illetve az ide bekapcsolódó UVSE II., BVSC II. duó játszik majd. Ezt követi majd a rájátszás.


Női ob I., alapszakasz
Az 1. forduló programja

2016. október 1.

Hungerit-Szentes–ZF-Eger-EKE – 14.00 (tv: M4)
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics–RacioNet-Honvéd – 17.00
BVSC-Zugló–Tatabánya – 17.00
UVSE–Taylor&Nash Szegedi NVSE – 19.00


Vízilabda hírek
női bajnokság
beharangozó