cover image
Egyéb

E.ON férfibajnokság, 1. forduló, B csoport: FTC- és BVSC-siker, iksz a Kőérben

2016. szeptember 27. 19:22

Pazar, nézőszórakoztató tévémeccsen (M4) játszott 11-11-es döntetlent a Honvéd és a Miskolc. Varga Zsolt együttese eközben 10-5-re verte az UVSE-t, míg a zuglóiak 12-10-re bizonyultak jobbnak a jól küzdő Kaposvárnál.

Pazar meccsel kezdődött meg a B csoport a Kőér utcában! Két olyan együttes csapott össze, amely egyaránt a felsőházba igyekszik, s amely a nagyok bajszát is igyekszik majd megráncigálni. Egymás elleni csatájuk a várakozásoknak megfelelően fordulatos, színvonalas összecsapást hozott – amelyben megosztoztak végül a pontokon.

A Miskolc kezdett jobban, az első negyedben Szasa Misics vezérletével 3–1-re húzott el, ám a Honvéd az elnyűhetetlen Kiss Gergely révén már a negyed végén egyenlített. A két kapus, Decker Attila és Csoma Kristóf is védett nagyokat, ám a meccsen a támadójáték dominált, így aztán jöttek a gólok. A montenegrói Misics pazarul centerezett, Jakab Dániel is lőtt egy akciógólt, avagy újra ellépett kettővel Sike József együttese. Hogy ez vagy valami más, momentán nem tudni, de Szivós Mártont mintha valami felpiszkálta volna: a Honvéd „hazatérő” világbajnoka nagyon beindult, lőtt három gólt, amelyet megtoldott Gyárfás Tamás is, így a nagyszünetben 7–6 állt a táblán.

Aztán a harmadik negyed elején újra Szivós „szólt”, pazar akciógóljával (amelyet egy remek blokk követett) kettővel vezetett a házigazda! De a Miskolc nem tört meg, Misics ismét villant kétszer, gólt lőtt, ötöst harcolt ki, amelyet Milisics értékesített, így a negyedik negyed előtt minden nyílt volt. Ott aztán „robbantott” a Miskolc: olyan játékosok lettek nyerőemberek támadásban, akik addig nem jegyeztek gólt, avagy a kupában is remeklő Halek Márton duplája, illetve Vadovics Viktor akciója után 11–8-ra vezettek a vendégek. Ehhez persze kellettek Csoma védései is, avagy az Egerből igazolt kapus is hozzátette a magáét a miskolci fellángoláshoz.

Két perccel a vége előtt Vad Lajos időkérése után Gyárfás szépen lőtte ki a hosszút előnyben, azaz igyekezett az utolsó szalmaszálba kapaszkodni a fővárosi együttes. Egy kivédekezett támadás után Gyárfás újra bevágott egy fórt 1.10-zel a vége előtt (Milicsics kipontozódott), majd Decker védése után az egyenlítésért támadtak a hazaiak. Vadovics azonban remekül szerzett labdát, Sike József időt kért, és a hátralévő 23 másodpercben „lenyelhette” volna a labdát a vendégcsapat, ám nem volt képes erre. Egy labdaszerzés (Szivós) és kiállítás után a végén Vad Lajos 17 esztendős fiához, Vad Leventéhez került a labda, aki a helyzetet jól felismerve ügyesen továbbtette Gyárfásnak, aki az utolsó másodpercben egyenlített! Őrült meccsen lett így pontosztozkodás – mindkét félnek kijár a dicséret, még ha minden bizonnyal a meccset kezében érző miskolciaknak ez cseppet sem jelent vigaszt.

Fotó: MVLC/archív

Fotó: MVLC/archív

„Ha csak az olimpiára gondolunk, három-négy ilyen drámai befejezést láthattunk, avagy előfordul ilyen a vízilabdában. Más kérdés, hogy a végén nagy hibát követett el az egyik játékosom, nem tudta felmérni, kinek kellene passzolni – de az ilyen feszültségben sajnos benne van az ilyen is. Be kell látni, igazságos eredmény született, noha mi közelebb álltunk a győzelemhez. Lesznek itt még hullámvölgyek, hosszú a bajnokság, mindenesetre megmutattuk, számolni kell a Miskolccal, nem lesz a csapat pofozógép” – értékelt Sike József, a Miskolc vezetőedzője.

Kollégája, Vad Lajos így nyilatkozott. „Minden évben elölről kell kezdenünk az építkezést, most sincs ez másként… Igazság szerint még én sem ismerem teljesen a csapatomat, volt egy kupaselejtező, és ez az első bajnoki. A kezünkben volt a mérkőzés, nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket, ami igazán meglepett, hogy egyszer-kétszer-többször lefordultak rólunk. A két center között nagy különbség volt, a miénk nem tudott beállni. A csapataim rendszerint tartással rendelkeznek, s bár jobb lett volna, ha mi vezetünk három góllal, annak is van pozitív jelentése, hogy mínusz háromról itthon tudtuk tartani legalább az egyik pontot.”

Fotó: Madar Dávid

Fotó: Madar Dávid

A Szolnokból érkező három olimpiai bajnokkal (Madaras Norbert, Varga Dániel, Stefan Mitrovics) és Szirányi Balázzsal megerősített Ferencváros azonnal magához ragadta a kezdeményezést: hátul jól zárt, 7 perc alatt lőtt négy gólt, így hamar megnyugtatót előnyt szerzett az UVSE ellen. A folytatásban persze beigazolódott, Varga Zsolt együttesének még sokat kell dolgozni, hogy összeszokjon, hiszen a vendégek onnantól tartották a lépést, és végül ötgólos vereséggel „megúszták”. A népligetiek fiatal kapusa, Vogel Soma 72%-kal védett (13/18), Mitrovics pedig három találattal kezdett. Érdekesség, a meccsen mindössze 8 személyi hibát (3-5) jegyezhettünk fel.

A nap záró mérkőzésén jól kezdett a Varga II Zsolt nélkül felálló Kaposvár, hiszen Létay Krisztián vezető góljára néhány kivédekezett hazai támadást követően Kovács Olivér (fór) és Sántavy Máté (akció) góljával válaszolt, majd Czigány Károly értékesített ötméteresét (kiharcolta Ambrus Ferenc) is megkontrázta Juhász-Szelei Norbert pontos lövésével. Avagy a somogyiak komolyan gondolták, hogy meglepik a BVSC-t, nem hiába mondta előzőleg Szécsi Zoltán, hogy alkalmas lehet a csapat a három pont begyűjtésére. Igen ám, de aztán a beindult Létay vezérletével 5–1-es negyedet produkált az Euro Kupa-résztvevő házigazda – a balkezes csapata hét góljából négyet szerzett az első két negyedben.

A folytatásban ugyan mindent megpróbált a Kaposvár, ám három gólnál sokáig nem tudott közelebb férkőzni, Vindisch Ferenc 11–9-et jelentő előnygólja 21 másodperccel a vége előtt született, így Märcz Tamás együttese végül a második menettől kezdve végig vezetve voltaképpen magabiztosan nyerte meg 12–10-re (mert Sugár Péternek és Kovács Olivérnek a végén volt még egy gyors gólváltása) a mérkőzést.

Eredmények – E.ON férfibajnokság, 1. forduló, A csoport

RacioNet-Honvéd–Panngery-Miskolc 11–11 (3–3, 4–3, 1–2, 3–3)
Gólszerzők:
Szivós 4, Gyárfás 4, Fejős, Kiss G., Simon A., ill. Misics 4, Milicsics 2, Jakab 2, Halek 2, Vadovics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Ferencváros-PQS Waterpolo–UVSE 10–5 (5–2, 2–0, 1–2, 2–1)
Gólszerzők:
S. Mitrovics 3, Dőry 2, Jansik Sz. 2, Tóth M., Avramovics, Marko Csuk, ill. Sélley-Rauscher 2, Tóth Z., Major, Korényi
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

BVSC-Zugló–Kaposvári VK 12–10 (2–3, 5–1¸ 3–1, 2–5)
Gólszerzők:
Létay 4, Török 2, Pásztor 2, Czigány, Csapó, Mátyok, Sugár, ill. Kovács O. 3, Juhász-Szelei 2, Berta, Hegedűs B., Dobos, Vindisch, Sántavy
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Szeptember 28., szerda
ZF-Eger-EBP Tatabánya - 19.00

a.z.
Vízilabda hírek
e.on férfibajnokság
b csoport
honvéd
miskolc