cover image
Egyéb
Utánpótlás
Női

Női junior-válogatott: „Van még több is bennünk”

2016. szeptember 21. 20:56

Aludtak egy-kettőt a lányok az Európa-bajnokságra, és aztán elmondták véleményüket a tornáról, a mieink szerepléséről.

Ahogyan végigkövettük, Faragó Tamás és Godova Gábor csapata hatodik lett a Gouda helyett végül Hágában megrendezett Európa-bajnokságon, és az oroszok elleni csoportmeccset leszámítva a torna második szakaszában vívott erős meccseken egész jól helyt állt. Furcsa mód a manapság oly sokszor és sok helyütt kritikus negyeddöntőben voltunk a legjobbak.

A házigazda győzelmével véget ért Európa-bajnokságon egy fiatal csapat szerepelt, 97-es születésű játékosunk alig volt. Lássuk, mit gondolnak a lányok az Eb-ről.

Hertzka Orsolya szerint van ok a bizakodásra a jövőt tekintve, ehhez a hollandiai tapasztalatok nyújtanak alapot.

„Én személy szerint pozitív élményként éltem meg az Európa-bajnokságot. Tudtuk, hogy mi a csapatunk nem fog esélyesként szerepelni kint, de szerettünk volna mégis meglepetést szerezni. Tisztában voltunk a többi csapat képességeivel, mivel találkoztunk velük az athéni tornán. A legjobb formánkat a hollandok elleni negyeddöntőben sikerült nyújtanunk, ezért is sajnáltam nagyon, hogy nem jutottunk a négy közé, a meccs alapján megérdemeltük volna. Van még bőven hová fejlődnie a csapatnak. Főleg védekezésben és mentálisan.

El kell hinnünk, hogy képesek vagyunk a győzelemre, és hogy bárki kerül oda, képes elvégezni azt a feladatot, amit az edzők kértek tőle. Bizakodó vagyok a jövővel kapcsolatban, mert tudom, hogy ebben a csapatban benne van a meglepetés és a jobb eredmények. Nincs megállás, folytatódik tovább a munka.”

Fotó: Dick van der Starre

Fotó: Dick van der Starre


Vályi Vanda
sincs összetörve, szerinte is lehet jobb és jobb ez a magyar válogatott.

„Ha végignézzük a torna eredményeit, láthatjuk, hogy a fontosabb és erősebb meccsek közül egyet sem nyertünk meg. Ebből volt három mondjuk, összesen, két orosz és egy holland. Előbb a csoportban simán kikaptunk az oroszoktól, viszont szoros meccset tudtunk játszani a hollandok ellen és a második orosz meccsen is. A torna elején volt egy kis ingadozás játékban, a fejekben. Nehéz összefoglalni, hogy hogyan éltem meg a tornát, mert kimentünk, és láttuk, mennyire jó csapatok vannak, miközben az eredmény ellenére mi sem vagyunk rosszak.

Hat erős csapat volt kint az Eb-n, ebből a hatból mi lettünk az utolsók, ez nem valami jó érzés, de kettő meccsben is benne volt, hogy mi győzünk, hiszen játékban ott voltunk. A mi korosztályunk elég kevéske, öten vagyunk 97-esek ebben a csapatban, a kapusunk 2000-es születésű volt, én is 99-es vagyok, szóval fiatalok vagyunk. Előttünk vannak még a feladatok, lehet fejlődni. Most van négy, három, vagy kettő és egy kicsi hónap Új-Zélandig, bizakodó vagyok. Bármi lehet.”


Kuna Szonja is meghatározó tagja a válogatottnak. Ő így értékelt.

„A körülményekkel teljesen elégedettek voltunk, a hangulat sem volt rossz, nyilván még jobb lett volna, ha ennél jobban szerepelünk. A legnagyobb élmény számomra a hollandok elleni negyeddöntő volt, annak ellenére, hogy végül kikaptunk. Mégis, ez a meccs volt az, amikor a csapat maximálisan azt csinálta, amit az edzők kértek. Megszorongattuk az Európa-bajnok holland csapatot, elbizonytalanítottuk őket, és az a meccs világosan megmutatta, hogy több van ebben a magyar válogatottban. Szomorú voltam, mert nem jutottunk be a legjobb négybe, de közben arra is gondoltam, hogy mi mindent megtettünk, ami tőlünk telik. A játékvezetők alaposan támogatták a hazai csapatot, és mivel nem voltunk 2-3 góllal jobbak náluk, így nem tudtuk megnyerni a meccset.

Még sokat kell fejlődnie a csapatban, támadásban, védekezésben, fizikálisan és fejben is. De az edzők nyilván azon lesznek, hogy ezeket a hiányosságokat pótoljuk. Most jelenleg a hatodik helyen állunk Európában, de sok tapasztalattal távoztunk az Eb-ről. A világbajnokságon megpróbálunk előrébb jutni."

A képen Varga Viktória születésnapját ünneplik a lányok

A képen Varga Viktória születésnapját ünneplik a lányok


Mchunu Hlengiwe
mosolya emblematikus ebben a csapatban is, mint ahogy a dunaújvárosiak csapataiban is, őt is megkérdeztük, milyen volt számára a torna.

„Nekem is a hollandok elleni meccs volt a legnagyobb élmény, ahol egymást, a csapatért minden korábbinál jobban tudtunk harcolni. A vereség ellenére is jó volt ezt átélni. Ez az Európa-bajnokság jó volt arra, hogy kiderüljenek a hibáink, és felmérjük, hogy hol tart nemzetközi szinten ez a csapat. Az a hollandok elleni küzdelem megmutatta, hogy van helyünk a legjobbak között, de még fejlődnünk kell. A hangulat a felkészülés és az Eb alatt is jó volt, és ez segített minket a vereségek után, hogy könnyebben átvészeljük a helyzetet. Ezt csak fokozta a meccsek előtti táncunk.”
 
Varga Viktória, a BVSC játékosa meghatározó tagja a csapatnak, így vélekedik az Európa-bajnokságról: 
 
"Büszke vagyok a csapatra, mert mindent megtettünk azon a bizonyos holland meccsen, de valamiert a szerencse nem a mi oldalunkra állt. Meg tudtuk őket szorongatni. A torna végére bebizonyosodott, hogy az orosz csapat sem jobb annyival, mint ahogy az eredmények mutatták. Sokat kell meg dolgoznunk a jövő nyári vb-ig. Úgy érzem, több van ebben a csapatban. Mindenkinek el kell hinnie, hogy képesek vagyunk nyerni. Nem áll meg a munka, dolgozunk tovább."
 
A 98-as válogatottak számára kiírt világbajnokságot Új-Zélandon rendezik majd meg, december 12. és 18. között.
 
Faragó Tamás Eb-értékelését itt lehet elolvasni.

-ds-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Női junior válogatott
női junior válogatott
faragó tamás
godova gábor
hertzka orsolya
kuna szonja
vályi vanda
mchunu hlengiwe
varga viktória