cover image
Egyéb

Női junior-válogatottunk a 6. helyen zárt

2016. szeptember 18. 10:30

A helyosztón Oroszország 11–10-re legyőzte csapatunkat a hágai Európa-bajnokságon. Összességében elmondható, a dr. Faragó Tamás vezette alakulat a kötelező meccseket hozta, bravúrra nem futotta erejéből, legjobbját a hollandok elleni negyeddöntőben nyújtotta.

Miután az Európa-bajnokságot felvezető tornán öt góllal, majd az Eb-n egy hete a csoportmérkőzésen hét góllal legyőzte az orosz válogatott a mieinket, az 5. helyet eldöntő találkozó előtt egyértelműen a rivális számított esélyesnek. Talán abba kapaszkodhattunk, hogy egyrészt a spanyoloktól elszenvedett negyeddöntős vereség mély nyomokat hagyott bennünk, másrészt eközben a mieink Hollandiát a vártnál sokkal jobban megszorították, és ha csak egy kicsit „kisebb a hazai pálya”, az egál meccsen a győzelem sem lett volna elérhetetlen.

Nos, az 5. helyet eldöntő összecsapáson remekül tartotta magát a csapat, jobban, mint egy hete, és a nagyszünetben csak egy góllal, 7-6-ra vezetett Oroszország. Aztán a harmadik negyedben "robbantott", meglepve ellenfelét átvette a vezetést! A negyedik negyedet azonban megnyerte az ellenfél, és végül a mérkőzést is. A történethez hozzátartozik, hogy a stáb által a meccs előtt külön kiemelt ("Őt ne engedjük lőni!") Maria Bersneva semlegsítése sehogy sem sikerült, hat gólt szerzett az oroszok 4-es sapkában pólózó játékosa.

Mindez azt jelenti, a válogatott a 6. helyen zárt, ami különösen a sorsolás alapján reálisnak mondható.

„A csoportmérkőzésen elszenvedett kiadós vereség után volt bennük dac, bizonyítani akartuk, ennél többe tudunk. Ez sikerült – értékelt dr. Faragó Tamás szövetségi kapitány. – Három negyedig jól játszottunk, meglepően jól. Teljesítettük a legfőbb célt, miszerint az elméleti hibák számát lecsökkentettük, a ki nem kényszerített hibákat kordában tudtuk tartani. Ezáltal nem tudtak lefordulni, a zóna is működött. Elöl néhány játékossal többek voltunk, gondolok itt elsősorban Farkas Tamara vagy Varga Viktória átlagon felüli játékára. Így az utolsó negyedben is volt győzelmi esélyünk. Ekkor azonban nem tudtunk igazán felnőni a feladathoz, Kuna Szonja kipontozódása utána megakadt a játékunk, sem a védekezés, sem a támadás nem úgy működött, ahogy kellett volna, arról nem beszélve, hiába beszéltük meg, hogy az oroszok 4-es játékosa nem lőhet kapura, hat gól is szerzett... Egy góllal kikaptunk így ki az Európa-bajnokság egyik legjobb csapatától, mert az oroszt a holland mellett feltétlen annak tartom.”


Eredmény – Női junior Európa-bajnokság, Hága
Az 5. helyért
Magyarország–Oroszország 10–11 (3–3, 3–4, 4–1, 0–3)
Magyar gólszerzők:
Vályi V. 3, Farkas T. 3, Varga V. 3, Kuna

További eredmények
A 7. helyért: Szerbia–Németország 6-8
A 3. helyért: Görögország–Olaszország 10-9
Döntő: Hollandia–Spanyolország 9-7


A magyar női junior-válogatott Európa-bajnoki kerete:

Magyari
Alda (POLO SC), Lekrinszki Gina (Dunaújváros) - kapusok

Kuna Szonja, Bicskei Réka, Ádám Emília, Hertzka Orsolya, Gerendás Matilda (mindannyian UVSE), Varga Viktória (BVSC), Huszti Dóra, Mchunu Hlengiwe, Vályi Vanda (mindannyian Dunaújváros), Farkas Tamara, Tóth Csenge (mindketten Szentes) – mezőnyjátékosok




Vízilabda hírek
női junior-válogatott
eb
Hága
faragó tamás