cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Junior-Eb: botrányos negyeddöntő Alphenben

2016. szeptember 15. 17:26

Horkai György válogatottja először 12-12-re mentette a meccset az olaszok ellen, aztán egy zsűri által hozott döntés után 13-10-re kikapott az alpheni Eb-n. Óvtunk, de elutasították a beadványt.

Sorrendben Máltát, Görögországot és Montenegrót is legyőzte a magyar válogatott Alphenben, így csoportelsőként tudta le az Eb első szakaszát. Ezért pihenőnap járt, ezt szerdán le is tudta a csapat, a mieink egy rotterdami kirándulást is beiktattak a programba.

Horkai György
csapata persze várta az ellenfelet is, nem történt csoda, Románia nem tudott meglepetést okozni Olaszország ellen, így utóbbi válogatott lett a negyeddöntős ellenfél. Az olaszokat az utóbbi hetekben sikerült megvernie a korosztálynak, de az ifiknek is, a montenegrói vb-n a csoportmeccsen, majd a bronzmérkőzésen is.

watch?v=ejTY6wUC66cNos, Alphenben nem kezdődött túl jól a meccs, már 5-2-re is vezettek az olaszok, végül kétgólos hátránnyal indulhatott a második negyed (3-5). 6-5-ös olasz vezetésnél már kevésbé fészkelődtünk, de hát jó lett volna átvenni végérvényesen a kezdeményezést.

Ez sajnos nem sikerült, sőt, innentől már csak az olaszok találtak be a nagyszünetig, háromszor is, 5-9. Horkai György kapust cserélt, Sólyomvári Márton állt be Vogel Soma helyére.

A harmadik negyed is olasz góllal kezdődött, 10-5 oda, hát, nem ezt vártuk. A szakasz végén meglőtte negyedik gólját is Manhercz Krisztián, ezzel zárkóztunk, de nagyon nehéz egy olasz válogatott ellen fordítani ötgólos hátrányból.

Nagy Ádám is megtoldotta, 10-7, vagy mégis lehetséges? Ennek megválaszolására maradt 8 percünk.

Manhercz Krisztián 10-8-ra hozta fel a csapatot a negyedik szakaszban, majd két kivédekezett olasz akcióval jöhettünk a mínusz egyért. Centerbe adott passzal próbálkoztunk, nem sikerült.

5 perc volt hátra, amikor Simon Henrik 4 perces kiállítást kapott… És ötöst az olaszok, belőtték, 11-8, oda. Emberhátrányban kellett támadni ezután, igaz, azonnal kiállítottak egy olaszt, a centerposzton aztán eltűnt a labda.

Magyar gól következett eztán szabaddobásból, de az olaszok 3:22-vel a vége előtt ismét betaláltak, 12-9. A tábla innentől kezdve majdnem a meccs végéig 13 olasz gólt mutatott, pedig 12-nél jártak.

Az Eb Twitter-oldala is ugrott egyet a meccs végén...

Az Eb Twitter-oldala is ugrott egyet a meccs végén...

Mi meg 26 másodperccel a vége előtt már 11-nél, azaz egy gólra jött fel a magyar válogatott, lényegében emberhátrányban.

És jött az egyenlítés! Időt kért Horkai mester 23 másodperccel a vége előtt, Nagy Ádám pedig egalizált! Jöhettek a büntetők.

Pontosabban azt hittük. Csakhogy a tábla alapján az olaszok azt feltételezték, megnyerték a meccset. A zsűri konzultált, állt a játék – valljuk meg, botrányos volt az egész.

A döntés végül az lett, hogy 11-9-es olasz vezetésről újra kellett játszani az utolsó 3 perc 49 másodpercet. 

Ebben az újrajátszott periódusban az olaszok voltak a jobbak, 13-10-re végződött a meccs.


Horkai György szövetségi kapitány a történtek után:

„Ez a vicc kategória, nem tudok mást mondani. Azt azért el kell ismerni, hogy a meccs elején nem játszottunk jól. Sok gólt kaptunk… De aztán visszajöttünk, 10-8-nál Simon Henrik úgy kapott 4 perces kiállítást, hogy mi támadtunk emberelőnyben. Nem tudom, hogy brutalitás volt-e, ezt nem tudom eldönteni. Aztán feljöttünk 12-12-re.

Amikor az olaszok belőtték a 12. gólt és 13 lett a táblára írva, jeleztük, hogy javítsák ki. Később is, folyamatosan szóltunk, de a bírók nem foglalkoztak vele. Azt mondták, majd a végén megnézik a jegyzőkönyvet.


A meccs végén odamentem az asztalhoz, nem értették, mit akarok, de aztán elismerték, hogy hibáztak. A hollandok azt mondták, technikai hiba történt, az olaszok pedig azért reklamáltak, érveltek, hogy azt hitték, vezetnek a végén is.


Aztán azt mondták, játsszuk újra a 3 perc 50 másodpercet 11-9-ről. Rögtön az elején Manherczet és egy olaszt párosan kiállítottak úgy, hogy Manónak leszedték a fejét, neki ez volt a harmadik kiállítása.


Vicc az egész, megfogalmaztuk a panaszunkat, jeleztük, hogy vagy újrajátszást vagy 12-12 után 5 métereseket szeretnénk, hogy így dőljön el az elődöntőbe jutás.”

 
Az óvásunkat később elutasították.

Eredmény – junior Európa-bajnokság, negyeddöntők:

1. negyeddöntő:


Magyarország-Olaszország 12-12 (3-5, 2-4, 2-1, 5-2)

Újrajátszva az utolsó 3 perc 49 másodpercet:

Magyarország-Olaszország 10-13 (3-5, 2-4, 2-1, 3-3)
Gólszerzők:
Cannella 4, Campopiano 3, Guidi 2, Manzi, Martire, Mauro, Piombo, illetve Manhercz K. 6, Szatmári 2, Nagy Á. 2

A további negyeddöntőkben:

2. Hollandia-Oroszország 8-11
3. Horvátország-Spanyolország 3-12 (!)
4. Görögország-Szerbia 10-12

A szombati elődöntőben:

15.30 – Magyarország/Olaszország – Spanyolország
17.15 – Oroszország–Szerbia

A pénteki helyosztókon:


Szlovákia-Azerbajdzsán 12.00 (a 15. helyért)
Törökország-Málta 14.00 (a 13. helyért)
Románia-Németország 16.00 (a 11. helyért)
Montenegró-Grúzia 18.00 (a 9. helyért)
 
-ds-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Férfi junior válogatott
junior válogatott
u19-es
97-es korosztály
horkai györgy
kis istván