cover image
Egyéb

Nincs hurráoptimizmus, csak alkotási vágy

2016. szeptember 8. 11:50

Női junior-válogatottunk kapitánya, Faragó Tamás tudja, az Európa-bajnokságon a korosztály furcsaságainak köszönhetően nem tartozunk az esélyesek közé, ugyanakkor a magyar vízilabdát képviselve igen is, harcolni kell a jó eredményért.

Míg a Horkai György vezette férfi juniorcsapatunk csütörtökön, addig női junior-válogatottunk szerdán útra kelt a hollandiai Európa-bajnokság helyszínére, tekintettel arra, hogy egy nappal korábban, már szombaton megkezdi szereplését. A Faragó Tamás irányította társaság a korosztályból adódó nehézségek okán a sportágban megszokott úgynevezett nagynevű csapat közül a legfiatalabb.

„Mint már korábban is mondtuk, sajnos egy felettébb hiányos korosztályról beszélhetünk – fogalmazott a montreali olimpiai bajnok. – A kort, a rutint ebben a mezőnyben meglehetősen nehéz pótolni, arról nem beszélve, hogy a riválisok ennek köszönhetően jelentős fizikai előnnyel ugranak majd ellenünk vízbe. Szinte mindegyikben felnőtt-válogatott kerettagok, sőt riói olimpiai résztvevők találhatóak, azaz nem lesz egyszerű dolgunk, hurráoptimizmusra nincs okunk.”

Faragó Tamás őszinte szavai mintha sok mindent előrevetíthetnének, mindazonáltal természetesen azt senki se gondolja, hogy feltett kézzel küldi csatába csapatát. Már csal azért sem, mert a játékosok is igazolni akarják, lehet rájuk számítani: „Nem mi vagyunk az esélyesek, de a magyar vízilabdát képviseljük, ennek megfelelően kétség sem férhet hozzá, hogy minden meccsen nyerni akarunk. Azért talán kijelenthető, ellenünk sem mehetnek biztosra az ellenfelek, erre kell alapoznunk. Sajnos a sorsolás nem kedvezett nekünk, hiszen a görögök és az olaszok gyakorlatilag besétálhatnak a legjobb négy közé, miközben az orosz, spanyol, holland, magyar négyes közül kettő elhullik majd. A negyeddöntő minden világverseny legkegyetlenebb mérkőzése, nos, ránk is ez vár majd.”

A kapitány – akinek munkáját Godova Gábor segíti ennél a korosztálynál – Hágában a kispadról vezényel, mint kérdésünk kapcsán említette: „Igyekszem a lányokat már a személyemmel motiválni, egyúttal felhívni a figyelmüket a saját egyéni ambíciójuk fontosságára. Elmondom mindegyikőjüknek, hogy mi mindennek kell megfelelniük ahhoz, hogy a felnőtt keretbe kerüljenek. Abból indulok ki, hogy a megjelenésemmel, a hangommal hátha tudok segíteni, figyelemben, szeretetben részesítem őket, és kíváncsian várom, mit alkotnak. Nem véletlen használtam ezt a szót, mert szeretném az alkotást előtérbe helyezni, így lehet esélyünk valamilyen jó eredmény elérésére. Az elméleti hibákat, a ki nem kényszerített hibákat fontos, hogy csökkentsük, ezen dolgoztunk az elmúlt hetekben, meglátjuk, milyen eredménnyel.”

Örök kérdés, hogy az utánpótlásban mi számít eredménynek, a puszta végeredmény, avagy a felnőtt-válogatott keretébe „kiképzett” játékos nevelése – Faragó Tamás ezzel kapcsolatban így vélekedett: „A magyar vízilabdáról van szó, itt állandó győzelmi kényszerben kell játszani, megszoktunk. Ahogy kritikusak vagyunk felnőtt szinten, így ifiben, vagy juniorban is csak a siker elfogadható, még ha kétségtelenül igaz, legalább olyan fontos évről-évre egy-két játékos felnőtt-válogatottba való irányítása, mint valamilyen színű érmet szerezni.”

A magyar női junior-válogatott Európa-bajnoki kerete:

Magyari
Alda (POLO SC), Lekrinszki Gina (Dunaújváros) - kapusok

Kuna Szonja, Bicskei Réka, Ádám Emília, Hertzka Orsolya, Gerendás Matilda (mindannyian UVSE), Varga Viktória (BVSC), Huszti Dóra, Mchunu Hlengiwe, Vályi Vanda (mindannyian Dunaújváros), Farkas Tamara, Tóth Csenge (mindketten Szentes) - mezőnyjátékosok

NŐITORNAIFIK.jpgAz U19-es női torna csoportjai:

A csoport:
Olaszország, Szlovákia, Nagy-Britannia, Bulgária
B csoport: Oroszország, Magyarország, Franciaország, Ukrajna, Horvátország
C csoport: Spanyolország, Hollandia, Szerbia, Románia
D csoport: Görögország, Németország, Izrael, Törökország

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
- Horvátország: szeptember 10., szombat, 15.30
- Oroszország: szeptember 11., vasárnap, 16.30
- Franciaország: szeptember 13., kedd, 16.30
- Ukrajna: szeptember 14., szerda, 18.00

a.z.
Vízilabda hírek
női junior-válogatott
eb
Hága
faragó tamás