cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Japán legyőzve, jöhet a görögök elleni sorsdöntő csata!

2016. augusztus 31. 19:19

A montenegrói U18-as világbajnokságon a nyolc közé jutásért zajló mérkőzésen csapatunk 15–11-re legyőzte Japánt. Horkai György együttese így csütörtökön 17 órától a negyeddöntőben Görögország ellen csatázhat.

Podgoricában a hétfői nagyszerű olaszverésnek (16–13) hála ma a roppant veszélyes spanyolok helyett Japán ellen mérkőzött csapatunk a legjobb nyolc közé jutásért – mindazonáltal a találkozó előtt Horkai György szakmai igazgató nem győzte hangsúlyozni, hogy a lehetőséggel élni kell, nem szabad félvállról venni a feltörekvő ellenfelet.

Ennek megfelelően kezdett a társaság: Teleki András centerakcióját még védte Nishimura kapus, ám a sarokdobás után fórba kerültünk, Kósa Balázs pedig magabiztosan lőtt a kapuba középről. Ezt követően Leposa Gábor védett egyet, majd megúszás után Vadovics Viktor növelte az előnyt.

Majd jött a hidegzuhany… A fürge japánok összeszorgoskodtak három gólt, sőt elontott támadásainknak köszönhetően már a 4–2-es vezetésért támadtak! Lukács Ábel kiharcolt, Nagy Ádám által értékesített ötméteres kellett az egyenlítéshez. De a rivális ismét vezetést szerzett egy centerakciógóllal, sőt, emberelőnyben támadott aztán az 5–3-as vezetésért. Szerencsére a lövés mellé ment, így végül „csak” mínusz eggyel zártuk az első negyedet. No, és azzal hogy a csapatkapitány, a felnőttválogatottban is bemutatkozó Nagy Ádám már két személyi hibánál járt…

Fekete Gergő akciógóllal egyenlített, ám egy kapitális védelmi hibát kihasználva Koppu ismét Japánt jutatta vezetéshez. Rengeteg volt a hiba a partin, a mieink határozatlanok voltak a kapu előtt, talán kijelenthető, ők maguk tették iszonyatosan nehézzé a találkozót. Vadovics fórból egyenlített, majd már a negyed végén Zerinváry Lóránd szerzett vezetést, ám ismét jött hátul egy csúnya hiba, és az egyedül maradt Koppu egyenlített. Még a dudaszó előtt Sugár Péter minden dühét beleadva lőtt gólt, így 7–6-os vezetéssel mentünk a nagyszünetre.

Az ázsiai rivális bizonyította, nem véletlenül veszik otthon komolyan a vízilabdát, a 2020-as olimpián Japán szeretne közelebb kerülni a legjobbakhoz. Rióban is látszott válogatottján, hogy a tudatos munka visszaköszön. Tanaka ejtése is ezt igazolta (a kapunkba érkező Bányai Márkot verte át), majd Nitta zseniális alakítását kellett megtapsolnunk: a levegőből húzott a kapuba. Újra vezetett Japán, mi pedig kezdhetünk megbarátkozni a gondolttal, ez a meccs bizony szoros, fogcsikorgatós lesz.

Horkai György hangos szavakkal vezényelt, érezhette, muszáj hatni a játékosokra. Akik szép lassan végre kezdték összeszedni magukat: hátul jobban zártak, Bányai is védett, és a gólok is jöttek. Betalált Kósa, Vadovics, Nagy és Fekete is, 11–8-ra vezettünk a záró negyed előtt.

Az utolsóban sikerült végképp megtörni az ellenfelet, kidomborodott végre maximálisan a felek közötti tudáskülönbség, 15–8-ra elléptünk, kicsit ki is lehetett engedni. A vége 15–11 lett, a győzelem pedig azt jelenti, hogy csapatunk ott van a világbajnokságon a legjobb nyolc között, s csütörtökön 17 órától Görögország ellen már az elődöntős szereplésért csatázhat! Nyilvánvalóan nehezebb mérkőzés vár az ifjakra, ám egyáltalán nem reménytelen – sőt, igaz ehhez jobban, sokkal jobban kell játszani, mint Japán ellen!

Eredmény – Fiú ifi vb, Podgorica
A 8 közé jutásért

Magyarország–Japán 15–11 (3–4, 4–2, 4–2, 4–3)
A gólszerzők:
Vadovics 4, Nagy Á. 3, Kósa 2, Fekete G. 2, Burián 2, Zerinváry, Sugár, ill. Suzuki 4, Koppu 3, Inaba 2, Tanaka, Nitta

További eredmény:
Oroszország–Egyesült Államok 15–8 (1–2, 5–3, 4–1, 5–2)
Kanada–Horvátország 13–23 (4–5, 4–4, 3–7, 2–7)

További program:
Olaszország–Spanyolország 13-12 (3-4, 4-2, 3-3, 3-3)

A csütörtöki negyeddöntőben:

1. Görögország–Magyarország – 17.00
2. Montenegró–Oroszország – 18.20
3. Ausztrália–Horvátország – 19.40
4. Szerbia–Olaszország – 21.00

Az elődöntőben:

Szeptember 2., péntek


Az 1. negyeddöntő győztese–A 3. negyeddöntő győztese – 19.40
A 2. negyeddöntő győztese–A 4. negyeddöntő győztese – 21.00

- a.z. -
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú ifjúsági válogatott
ifjúsági vb
magyarország-japán
podgorica
u18