cover image
Egyéb
Utánpótlás
Női

Fontos tapasztalatokat szerzett a női junior-válogatott Athénban

2016. augusztus 29. 15:33

Egy nagyon erős nemzetközi tornán tesztelte tudását a hollandiai Európa-bajnokságra készülő 97-es válogatottunk. Faragó Tamás szerint még hiányzik a lányokból az alkotás öröme.

Egy pillanatra meg is állhatunk a korosztály megjelölésénél: a 97-es születésű vízilabdázók számára kiírt Európa-bajnokságra készülő junior-válogatottunk bő keretében ugyanis mindössze négy olyan játékos van, aki 1997-ben született, a többiek fiatalabbak vagy jóval fiatalabbak.

Ez lényeges tényező, részben meg is határozza az elvárásokat, különösen annak fényében, hogy a rivális válogatottak többsége tiszta korosztály. Athénban (egészen pontosan Alimosban), a Pythia-kupán is olyan erős válogatottakkal találta szembe magát a magyar csapat, ahol a 19 éves pólósok vannak többségben, ráadásul jó páran már az adott nemzet felnőtt válogatottjában is szerepet kaptak.

A görögországi tornán a házigazdán, és a magyar válogatotton kívül Olaszország, Hollandia és Oroszország vett részt. A magyar csapat végül mind a négy meccsét elveszítette, a legszorosabb mérkőzést az olaszokkal játszotta.

Faragó Tamás szövetségi kapitány számára – az eredmények okán is – vegyes a kép, de még van pár nap az Eb-re utazásig, lehet tovább javulni és a tanulságokat levonni.

„Egy nagyon kemény kétnapos tornán vagyunk túl, hiszen négy meccset kellett ez idő alatt lejátszani. Ez fizikailag is nagyon megterhelő, ennek ellenére nem ebben voltunk elmaradva az ellenfelektől. A lányok hangyaszorgalommal tették a dolgukat, ugyanakkor látszódott, hogy játékban az ellenfeleink előrébb járnak. Időnként gyermeteg hibákat is elkövettünk, és ez számomra kellemetlen meglepetés volt. Az oroszok ellen például 5-2-re vezettünk, hogy aztán egy 9-0-s rohammal lepjen meg minket az ellenfél” – kezdte értékelését Faragó Tamás, aki elmondta, ezúttal segítője, Godova Gábor „meccselt” a tornán.

„Ez egy felkészülési torna volt, tehát nem elsősorban az eredmény kergetése volt a legfontosabb, hanem az, hogy minden játékosnak megadjuk a lehetőséget a bizonyításra. Bizonyos taktikai feladatokat is meg kellett volna oldani ennek keretében, de ez nem mindig sikerült. A spanyolok kivételével az erős európai válogatottak közül öt itt volt a tornán, és világos volt, hogy nemcsak csapatszinten erősek ők, hanem erős egyéniségek is játszanak ezekben a válogatottakban. Nálunk egy-két kivételtől eltekintve ez nincs így, az egyéni teljesítmények tekintetében javulni kell. Megint csak tükröt tartottunk a tornával a lányok elé, megnézhettük, hogy a magunkról kialakított kép és a valóság egybeesik-e. Nos, ez még nincs így. Még nem lehetett érezni a lányokban az alkotás örömét. Több rivális válogatottban is azt láttam, hogy jó pár egyéniség nem a kapitánynak vagy az eredménynek akar megfelelni, hanem önmagának, játszani akar, és átélni a játék örömét. Ez egy szimpatikus hozzáállás, szeretném, ha a magyar válogatott játékosai is hasonlóképpen gondolkodnának, mert ez biztosan eredményre vezet. Folytatjuk tovább a munkát, még van egy kis időnk az Európa-bajnokságig” – mondta az utánpótlás-válogatottak kapitánya.

A magyar válogatott innentől kezdve idehaza készül a goudai kontinenstornára, ahová majd szeptember 8-án utazik el.

Eredmények – Pythia-kupa, Alimos, Athén:

Hollandia-Görögország 9-8 (3-2, 0-2, 3-2, 3-2)
Oroszország-Olaszország 11-10 (3-3, 3-2, 3-3, 2-2)

Olaszország-Hollandia 8-13 (4-5, 2-1, 2-3, 0-4)
Görögország-Magyarország 14-9 (2-3, 5-1, 2-2, 5-3)
A magyar gólszerzők:
Vályi 5, Farkas 2, Hertzka, Varga

Oroszország-Hollandia 8-14
Olaszország-Magyarország 6-5 (2-0, 1-1, 2-4, 1-0)

Görögország-Olaszország 12-6 (3-1, 3-2, 2-2, 4-1)
Magyarország-Oroszország 11-16 (3-2, 2-6, 2-5, 4-3)
A magyar gólszerzők:
Varga 3, Farkas 2, Hertzka 2, Vályi 2, Miklós, Kuna

Görögország-Oroszország 15-12 ( 4-4, 4-4, 3-1, 4-3)
Magyarország-Hollandia 6-10 (1-3, 3-4, 1-2, 1-1)
A magyar gólszerzők:
Varga 2, Farkas, Ádám, Mchunu, Hertzka

A torna gólkirálya Elefhteria Plevritou (Görögország) és Maria Bersneva (Oroszország) lett, 17-17 góllal.
A torna legjobb kapusának a görög Joanna Stamatopoulou-t választották.

A torna végeredménye:

1. Hollandia (46-30) 12 pont
2. Görögország (49 -36) 9 pont
3. Oroszország (47-50) 6 pont
4. Olaszország (30-41) 3 pont
5. Magyarország (31-46) 0 pont

A junior Eb-re készülő bő keret:

Kuna
Szonja, Bicskei Réka, Koncsag Krisztina, Ádám Emília, Hertzka Orsolya, Mucsy Mandula, Gerendás Matilda, Aranyi Réka (mindannyian UVSE), Tamás Viktória, Varga Viktória (mindketten BVSC), Huszti Dóra, Mchunu Hlengiwe, Lekrinszki Gina, Vályi Vanda (mindannyian Dunaújváros), Farkas Tamara, Tóth Csenge, Mihály Kinga (mindhárman Szentes), Miklós Réka (Eger), Magyari Alda (POLO SC), Maczkó Lilla (Kecskeméti Sportiskola)

A görög tornán nem volt ott Aranyi Réka, Maczkó Lilla és Mihály Kinga.

Az U19-es női torna csoportjai:

A csoport: Olaszország, Szlovákia, Nagy-Britannia, Bulgária
B csoport: Oroszország, Magyarország, Franciaország, Ukrajna, Horvátország
C csoport: Spanyolország, Hollandia, Szerbia, Románia
D csoport: Görögország, Németország, Izrael, Törökország

-dobos-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Női junior válogatott
női junior válogatott
faragó tamás
godova gábor