cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Ifi világbajnokság: Montenegró jobb volt, jöjjenek a brazilok

2016. augusztus 27. 22:15

Végig futni kellett az eredmény után az U18-as világbajnokság első magyar mérkőzésén, a mieinknek… Kétgólos vereséggel kezdtünk, de lehet javítani.

A vb második napján mutatkozott be a magyar válogatott Podgoricában. Az első napon Montenegró 15-15-ös döntetlent játszott Olaszországgal, utóbbi csapat pedig szombaton délután legyőzte Brazíliát – így következett a csoport harmadik meccse.

Két centerbe adott labdával próbálkozott a montenegrói válogatott az elején, majd egy távoli lövéssel, miközben a mieink rögvest egy elég nagy ziccert dolgoztak ki, de Teleki András a falból a kapusba lőtt.

Nicolas Saveljic távoli lövésével szerzett vezetést Montenegró, ezt Nagy Ádám egyenlítette ki emberelőnyből. Érdekesség, hogy mindketten ott voltak a tavalyi bakui Európa Játékok álomcsapatában - akkor a magyar csapat a 7. helyen zárt, a montenegrói meg a kilencediken. Saveljic jött ismét, majd a hazaiak gólvágója, Ukropina talált be, és ezzel 3-1-re ment el Montenegró. A támadások nem sikerültek eleinte magyar oldalon, de aztán 5 méteresből sikerült szépítenie Nagy Ádámnak.

A magyar kapuban egyébként Bányai Márk kezdett, ő sem tudta megállítani a harmadik Saveljic-lövést sem, inkább a védelemnek kellett volna erre jobban figyelnie, 4-2, kétgólos hátrányban voltunk az első negyed után. 

Vadovics Viktoré volt a második negyed első gólja, de meg kell hagyni, nagyon jól állt a lábán a hazaiak kapusa, Petar Tesanovic. 5-3-nál a miénk is fontos helyzetben védett, de hiába fordultunk le, kimaradt a ziccer. 6-3-ra vezetett már Montenegró, amikor emberelőnyben időt kért Horkai György, meg is lett az eredménye, 6-4-re zárkóztunk.

„Csak ne lőjenek” – ez lesz az egyik vezérfonal a vb során a mieink taktikájában, mondta még az utazás előtt a szövetségi kapitány, csakhogy a hazaiak szombat este lőttek, 7-4, oda.

Ezután viszont egy egészen parádés Fekete Gergő-gól következett középről, háttal csavart a kapuba, kellett. 7-5 volt a félidei állás. Az első két negyedben 21 lövést eresztett el a magyar csapat, ebből 5 kötött ki a kapuban. A másik oldalon 7/19 volt ugyanez a mérleg.

Egy-egy kimaradt ziccer után egy középről bepaskolt, elkerülhető góllal nyitott Montenegró a harmadik negyedben (8-5). Cetkovic emberelőnyből növelte négyre a hátrányunkat, a mi lövőinknek egyszerűen nem ment. A harmadik negyed derekán Vadovics Viktor 1/6, Nagy Ádám 3/7, Burián Gergő 0/4 – ezt állt a jegyzőkönyvben.

De nem szabadott feladni, még 10-5-nél sem…

És 11-5-nél sem, a 11. hazai gól tipikus esete a „minden bemegy, amit elvállalnak” kategóriának - ekkor már Leposa Gábor állt a kapuban. Mégis, az új szabályok mentén zajló játékban 4-5 gólos különbségek is gyorsan eltűnnek.

Fekete Gergő kozmetikázta az eredményt, majd egy időkérés után végre Burián Gergő is megtörte a jeget, 11-7-re jöttünk fel. De jött egy kontra, elég rosszkor, majd a másik oldalon egy kiállítás és Banicevic gólja, megint 5 volt közte.

A negyed végén potyogtak a gólok, Nagy Ádám, Mijuskovic, Fekete Gergő, 13-9-re vezettek a hazaiak az utolsó 8 perc előtt.

Sugár Péteré volt a negyed első találata, majd jött Vadovics Viktor szabaddobás gólja, máris csak 2 volt a különbség (13-11)! De megint egy bosszantó távoli lövés jött hazai oldalon, hogy aztán a remekül játszó Fekete Gergő meglője negyedik gólját.

Burián Gergő góljával, 3 és fél perccel a vége előtt egy gólra jött fel a magyar válogatott! Meg is jött a magyar szurkolók hangja a lelátón! Csakhogy a lehető legrosszabbkor jött a túloldalon egy 5 méteres (a kapusunk és egy védőnk együttes erővel szerelt), 15-13, 3 perccel a vége előtt. És még rosszabbkor jött 25 másodperc múlva egy ejtésgól… 16-13.

A végén még szépítettünk, és az utolsó percben is megvolt az esély, hogy közelebb férkőzzünk, de nem sikerült.

Kétgólos vereséggel nyitottunk, Brazília ellen kell javítani vasárnap este 21 órakor.

Eredmény – ifi vb, Montenegró, 2. játéknap:

Montenegró-Magyarország 16-14 (4-2, 3-3, 6-4, 3-5)
Gólszerzők:
Ukropina 4, Saveljic 3, Cetkovic 2, Radovic 2, Mijuskovic 2, Franeta, Banicevic, Dragovic, illetve Fekete G. 5, Nagy Á. 4, Vadovics 2, Burián 2, Sugár

A másik mérkőzésen:

Brazília-Olaszország 9-18

További eredmények:

A csoport:

Kanada-Oroszország 9-15
Kazahsztán-Görögország 4-21

C csoport:

Japán-Spanyolország 17-23
Egyiptom-Dél-Afrika 15-6

D csoport:

Szerbia-Horvátország 15-13
Egyesült Államok-Kína 22-4

-dobos-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú ifjúsági válogatott
horkai györgy
ifiválogatott
ifjusagi valogatott
podgorica
u18-as válogatott