cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Megnyerte a férfiválogatott a BENU-kupát

2016. július 17. 10:46

Benedek Tibor csapata gólzáporos meccsen legyőzte Ausztráliát, így hibátlanul megnyerte a riói olimpia előtti utolsó felkészülési tornát.

A horvátok elleni 12-11-es és a grúzok elleni 18-5-ös siker után a tornagyőzelemért szállt vízbe a magyar válogatott vasárnap délelőtt Ausztrália ellen. Az ausztrálok keretében ott volt a Ferencvárosból a szezon végén távozó Aidan Roach, Joel Swift, a korábbi OSC-s Joseph Kayes, no és a bajnok és kupagyőztes Szolnok légiósa, Aaron Younger.

Ahogyan az első két napon, most sem játszott a mieinknél Varga Dénes és Hárai Balázs. Az ausztrálok elég rosszul játszottak a horvátok ellen szombaton, már 9-1-re is vezettek Suknóék, aztán kozmetikáztak az ausztrálok, és Benedek Tibor úgy vélte, vasárnapra felszívják majd magukat.

Decker Attila kezdett a magyar kapuban, ő szombaton 10/10-et produkált a grúzok ellen a kapuban, nem lehetett neki gólt lőni. Aaron Younger viszont rögvest az első támadásnál bevette a kapuját, 0-1.

Varga Dániel azonnal válaszolt egy emberelőnyös átlövéssel, majd Decker Attila pillanatai is eljöttek, Coterill és Younger lövését hatástalanította. Tóth Márton a második fórgólt lőtte (a harmadik emberelőnyünkből), majd Varga Dániel lőtt akciógólt, először volt kétgólos a magyar előny (3-1). Jól ment a fórkihasználás, így ellépett a válogatott ellenfelétől, ezzel együtt 4-2 volt az állás az első kisszünetben.

Younger a második negyed elején Ausztrália első emberfóros gólját lőtte (4-3), sőt, egy labdavesztés után egyenlítettek a „vendégek”, egy újabb létszámfölényes távoli lövéssel. Hosnyánszky Norbert tett arról (ismét előnyben), hogy újra nálunk legyen az előny (5-4). Vámos Márton lövése épphogy áthaladt a képzeletbeli gólvonalon, Youngeré viszont nem volt kérdés: 4-ből 4 volt a szolnoki légiós mérlege.

Fotó: Balogh Máté

Fotó: Balogh Máté

Csakhogy aztán két egészen szép magyar gól következett: előbb Zalánki Gergő lőtte meg első találatát, majd Tóth Márton zseniálisan, kapásból húzta/pöckölte/tolta a labdát a kapuba egy szép keresztpassz után (8-5).

Sok gól esett, itt is, ott is, de tartottuk a vezetést, 6-5-re nyerte a második negyedet Ausztrália.

Varga Dániel lőtte a második félidő első gólját, miután Tóth Márton harcolt ki büntetőt, de Cambell azonnal válaszolt. Egy hiba azonban sokba kerülhet egy komoly tétmeccsen is, az ausztrálok labdát vesztettek, megúszott Zalánki Gergő és átejtette Dennerley kapust, 11-9.

Egy nehezen követett szituáció végén Emery úszott meg és lőtt a kapuba, figyelni kellett a végéig. Különösen azért, mert Younger 6. góljával egyenlített Ausztrália (11-11). Varga Dániel büntetőből hozta vissza a magyar vezetést (ezt Kis Gábor harcolta ki), de csak nem akaródzott jobban elmenni, potyogtak a gólok mindkét oldalon. Aztán két gólos előnnyel várhattuk a negyedik negyedet, köszönhetően az utolsó másodpercben szerzett parádés Erdélyi-gólnak, a falból húzta be a kapuba.


Aidan Roach lőtte emberelőnyből az utolsó szakasz első gólját, majd Kayes egy Decker-bravúr után a kipattanót tolta be, 15-15! De nem volt vége, 2 másodperccel a vége előtt Kis Gábor 5 méterest harcolt ki, azt Varga Dániel értékesítette, csak meglett a győzelem.
 
Fotó: Balogh Máté

Fotó: Balogh Máté

A magyar csapat megnyerte a tornát. A díjakat a torna végeztével Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. igazgatósági tagja adta át.

Eredmény – BENU-kupa, zárónap:

Magyarország-Ausztrália 16-15 (4-2, 5-6, 6-5, 1-2)
Hajós-uszoda, vezette: Stavridis (görög), Schwartz (izraeli)


Magyarország:
Decker A. – Erdélyi 3, Vámos 2, Decker Á., Szivós, Varga D. 5, Tóth M. 2. Csere: Bedő, Hosnyánszky 1, Manhercz, Kis G. Zalánki 3. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor.

Ausztrália: Dennerley – Cambell 3, Ford, Coterill, Gilchrist, Younger 6, Kayes 2. Csere: Power, Roach 1, Swift, Howden 2, Emery 1. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic

Gól/emberelőny: 5/6, illetve 5/10
Ötméteresek: 3/3, illetve -
Kipontozódott: -

A másik mérkőzésen:

Horvátország-Grúzia 17-3 (4-0, 6-0, 3-3, 4-0)
Gólszerzők:
Petkovic 5, Buric 2, Macan 2, Setka 2, Bukic 2, Sukno 2, Loncar, Krapic, illetve Bitadze, Jakhai, Jelaca
 
A torna végeredménye:
 
1. Magyarország 9 pont
2. Horvátország 6 pont
3. Ausztrália 3 pont
4. Grúzia 0 pont
 
-ds-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor
rio 2016
olimpia