cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Biztos, könnyed és szép siker Grúzia ellen

2016. július 16. 21:10

A férfiválogatottnak nem okozott gondot Grúzia legyőzése a BENU-kupán, az ausztrálok ellen vasárnap délelőtt zárjuk a tornát, a tervek szerint a harmadik győzelemmel.

A horvátok elleni szép siker után egy könnyebb ellenfél várt a magyar válogatottra a BENU-kupán, a grúz válogatott, amely 2014-ben éppen Budapesten szerepelt először Európa-bajnokságon. 

A mérkőzést, ahogyan a horvát-ausztrál összecsapást is, a Hajós-uszoda fedett medencéjében rendezték, a kedvezőtlen időjárás miatt a csapatok beköltöztek ide a hétvégére (a horvát-grúz kivételével). Apropó, horvát-ausztrál ütközet: állva hagyták Suknóék Youngeréket, a félidőben már 9-1-re vezetett Horvátország.

A fordulás után viszont pontosabbá váltak az ausztrálok, Aaron Younger különösen, ő három gólt szerzett a harmadik negyedben. Kiegyenlített volt a negyedik negyed is, de azért a horvátoknak nem kellett izgulni, 5 góllal nyerték a meccset.

A magyar válogatott ezúttal is Varga Dénes és Hárai Balázs nélkül állt ki, mindketten még sérüléssel bajlódnak. Igazán remek atmoszféra alakult ki az uszodában, legutóbb a női válogatott mérkőzésén és az UVSE-Dunaújváros női bajnoki döntőn volt hasonló a körítés.

Decker Attila kezdett a magyar kapuban ezúttal, és rögvest az első emberhátrány során védeni tudott, hogy aztán Varga Dániel akciógóljával megszerezzük a vezetést. Tóth Márton emberelőnyből szerezte a másodikat, a riói kerettel Brazíliába utazó, ott a válogatott felkészülését segítő center remekel a hétvégén (2-0).

A második fórunk kimaradt, Zalánki Gergő lőtt a jó nevű Nikoloz Shubladzébe, miközben a lelátón egyáltalán nem voltak csendben a nézők – köszönjük ezúttal is. Decker Attilának tapsoltak legtöbbet a meccs elején, merthogy nem lehetett neki gólt lőni. Fotó: Balogh Máté

Fotó: Balogh Máté

A magyar csapat viszont tudott a másik oldalon, Erdélyi Balázs például nagyszerű gólt szerzett Hosnyánszky Norbert passza után, 4-0-val zárult az első negyed.

Szépen folytatódott a második is, magyar gólokkal, a 12. percben 7-0-ra, a 13. percben 8-0-ra alakította az állást Bedő Krisztián két szép megúszást követően. 10-0-nál időt kért a grúzok kapitánya, hátha ezután sikerül gólt szerezni, 1:01-gyel a nagyszünet előtt. Nem sikerült, mert labdát szereztünk, jött Benedek Tibor időkérése. És jött a magyar gól, Manhercz Krisztián középen bepöckölte a labdát a kapuba, még a kapitány is mosolygott a találat után.

Félidő: 11-0.
 
Egészen a harmadik percig kellett várni a harmadik negyedben az első magyar gólra, akkor Varga Dániel zörgette meg a kaput, 12. alkalommal. A második félidőben Nagy Viktor védte egyébként a magyar kaput, és az 5. percben Khvedeliani meglőtte neki távolról a becsületgólt (12-1).

Sőt, egy szabaddobás után jött a második grúz gól, szintén messziről, Rurua volt a bűnös. Erdélyi válaszolt a találatra, de Tsrepulia szabaddobásból megint bevette Nagy Viktor kapuját. A harmadik negyedet megnyerte a grúz csapat, nagy fegyvertény ez számukra.
 
A negyedik negyed aztán megint a magyar válogatotté volt, a fölényes győzelmet sem veszélyeztette semmi, a grúzok kapitányát ráadásul a negyed közepén elküldték a kispadról.

Vasárnap 10 órától Ausztrália lesz az ellenfél.
 
Benedek Tibor szövetségi kapitány röviden értékelt a mérkőzés után:

„Voltak olyan dolgok ezen a meccsen, amiket szerettünk volna jól csinálni, és amíg megvolt a lendület, ezt sikerült is megvalósítani. Az első két negyedben jól játszottunk, aztán pár dologban elgyengültünk. Ennek ellenére elégedett vagyok. Az ausztrálok elleni meccs sokkal nehezebb lesz, bízom benne, hogy ott nem esünk vissza rövidebb szakaszokra sem.”
 
Manhercz Krisztián a meccs után:

„Nyilván ebből a mérkőzésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, egy jóval gyengébb erőt képviselő csapattal játszottunk. Ez ki is jött a meccsen, az eredményt nézve is. Tizenhárom góllal nyertünk úgy, hogy a harmadik negyed nem igazán sikerült, kaptunk három gólt akkor a grúzoktól, ami talán sok is egy ilyen csapattól. De sok olyan dolgot gyakoroltunk, amit később erősebb csapatok ellen fogunk kamatoztatni. Az ausztrálok sokkal erősebbek, biztosan felszívják magukat vasárnapra, hogy bebizonyítsák, hogy egy jó csapat.”

Erdélyi Balázs
a meccs után:

„Nyilván nem egy ilyen mérkőzés után lehet reális képet kapni arról, hol tartunk, de azért a jó dolgokat, amiket csináltunk, meg kell tartani. Voltak ennek a meccsnek is tanulságai, ezeket meg kell beszélni. A második félidőben a védekezésben volt egy-két hiányosság, de ez nyilván az akkorra kialakuló eredménynek tudható be. Néha egyszer-egyszer nem annyira koncentráltunk, de ez egy ilyen meccsen belefér, máskor nem. Örülök, hogy sok gólt szerezte ma és tegnap is, ez nyilván önbizalmat ad, segít, de azért nyilvánvaló, hogy ezek a gólok a megfelelő csapatjáték nélkül nem születnének meg.”



Eredmény – BENU-kupa, férfitorna, 2. játéknap:

Magyarország-Grúzia 18-5 (4-0, 7-0, 2-3, 5-2)
Hajós-uszoda, vezette:
Severo (olasz), Schwartz (izraeli)

Magyarország:
Decker A. – Erdélyi 5, Vámos 1, Decker Á. 1, Varga D. 2, Szivós 1, Tóth M. 1. Csere: Nagy V. (kapus), Hosnyánszky 2, Kis G., Zalánki 1, Manhercz K. 2, Bedő 2. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Grúzia: Shubladze – Tsrepulia 1, Imnaishvili, Bitadzem Khvedeliani 1, Jelaca 2, Rurua 1. Csere: Rusishvili, Jakhaia, Kavtaradze, Chikvinidze, Kazakhishvili. Szövetségi kapitány: Jovan Popovics

Gól/emberelőny: 5/7, illetve 0/7
Ötméteresek: 0/1, illetve -
Kipontozódott: Jelaca (31.)

A másik mérkőzésen:

Horvátország-Ausztrália 13-8 (5-1, 4-0, 2-4, 2-3)
Gólszerzők:
Sukno 5, Jokovic 2, Bukic 2, Buljubasic 2, Petkovic, Loncar, illetve Younger 3, Roach 2, Swift, Kayes, Coterill

További program:

Július 17., vasárnap, 10 óra:


Magyarország-Ausztrália – Hajós-uszoda, fedett medence – M4 Sport ÉLŐ
Horvátország-Grúzia

-dobos-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor
rio 2016
olimpia
BENU
benu kupa