cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

„Az Eb-csapat a riói csapat”

2016. július 16. 7:50

Bíró Attila nehéz döntést hozott, hiszen elégedett a keret összes játékosával, ugyanakkor muszáj volt szűkítenie. Női válogatottunk szövetségi kapitánya végül úgy határozott, a belgrádi kontinensviadalon aranyérmet nyert 13 játékos utazhat az olimpiára.

Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Gangl Edina, Garda Krisztina, Illés Anna, Kasó Orsolya, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó.

13 név.

13 olyan játékos neve, akik a riói olimpián nekiindulhatnak álmaik megvalósításához.

Nehéz, rendkívül nehéz döntés volt, kicsit a szövetségi kapitány is belehalt.

„Nagyon megnehezítették a lányok a dolgomat, ami természetesen jó, hiszen sok jó játékosunk van, ugyanakkor közülük választani tényleg szívbemarkoló feladat volt. Ám a kapitányi munka ezzel is jár, hiába vinnék mindenkit a keretből, választanom kellett” – kezdte Bíró Attila az érzelmi részével. Nem tagadja, az összes játékos a szívéhez nőtt, fájó döntést kellett meghoznia.

Szakmai vizekre evezve jól látható, a felsorolt 13 játékos alkotta a belgrádi Európa-bajnok csapatot, avagy a szövetségi kapitány szerint ők alkotják pillanatnyilag a legjobb együttest: „Bevallom, egy-két esetben apróságok döntöttek, végül úgy jött ki, hogy maradt a januári csapat. Akkor könnyebb volt a szűkítés, mint most, mert a többiek alaposan belehúztak, nem véletlen, hogy a BENU-kupán is lehetőséget kaptak. Végül úgy láttam, a kimaradók nem voltak jobbak azoknál, akik bekerültek, ezért nem érdemes megbontani a győztes társaságot.”

Bíró Attila – aki többször hangsúlyozta, köszöni minden kerettagnak a becsületes munkáját – kérdés nélkül kitért a kimaradókra.

Bolonyai Flórával
kapcsolatban így fogalmazott: „Az egyik legnehezebb döntést a két kapus kiválasztása jelentette. Nagyon sajnálom Flórát, mert remekül helytállt, az amerikai túrán parádésan védett, ám az ő szemszögéből pech, hogy két társának sem volt gyenge pontja. Bízom benne, hogy így folytatja, hiszen nagy értéke a magyar vízilabdának.”

A BVSC-be igazoló kapushoz hasonlóan a Dunaújváros csapatkapitánya, Menczinger Kata is tagja volt a londoni olimpián negyedik együttesnek, ám ő sem lehet ott Rióban. Róla így szólt a kapitányi értékelés: „Láttam rajta, hogy mennyire akar, tetszett a munkája, ám sem bekkben, sem szélsőként nem sikerült jobbnak lennie azoknál, akik bekerültek. Most nyilvánvalóan ő is rendkívül csalódott, de a sport ilyen, nem szabad feladni, küzdeni kell tovább. Mást ne mondjak, jövőre világbajnokságot rendez Magyarország.”

Bíró Attila, mint elárulta, Szilágyi Dorottyával annak ellenére komolyan számolt, hogy nem vitte el az amerikai túrára: „Titkos esélyes volt a csapatba kerülésre, szorongatta rendesen a posztján szereplőket. Tudom, mire képes, vannak még hiányosságai, de már most kiváló játékos. Bátran mondhatom, az elmúlt időszakban ő fejlődött a legtöbbet. Talán ha még fél év van a felkészülésből, biztos olimpiai kerettag lenne.”

Centerben Somhegyi Noémi próbálkozott kiszorítani valamelyik Európa-bajnok társát, nem járt sikerrel, ám a szakvezető őt is dicsérte: „Sajnos túl mélyről indult, nagy szó, hogy versenyben volt az utolsó pillanatig. Rendkívül sokat fejlődött ilyen rövid idő alatt is, jövőre még tovább erősödik, biztos vagyok benne, hogy ha így folytatja, nem lehet majd előbb-utóbb kihagyni a tizenháromból.”

A Horváth Brigitta-Kisteleki Hanna „versenyt” az UVSE bajnoka nyerte, ami nem számít meglepetésnek, hiszen a fiatal dunaújvárosi – miként a kapitány is említette – a jövő embere lehet.

Szóval, a belgrádi 13 maradt. Érdekesség, közülük tízen is ott voltak a londoni csapatban, sőt Takács Orsolyának a harmadik ötkarikás szereplése lesz a riói. Olimpiai újonc Kasó Orsolya, Garda Krisztina és Illés Anna.

Bíró Attila bízik benne, a döntés után megnyugszanak a kedélyek, a játékosok mostantól maximálisan a játékra összepontosítanak, ezáltal ugrásszerűen javuk majd a minőség. „Néhány játékosnak össze kell még kapnia magát, nem történhet olyan, ami a spanyolok elleni meccs végén történt, 8–5-ről az utolsó negyedben ennek a csapatnak be kell húznia a meccset” – zárta mondandóját a kapitány, aki a hétvégére pihenőt ad csapatának. Hétfőn a Margitszigeten folytatódik a felkészülés, kedden hajnalban aztán Szolnokra utazik válogatottunk, ahol aznap és másnap reggel is 9-től játszik edzőmeccset az ausztrálokkal. Az időpont sem véletlen: Rióban Kína ellen is ekkor kezdődik majd a parti. Emellett még egy kedd délutáni kétkapu, valamint a csütörtöki, ceglédi hivatalos összecsapás vár a két csapatra, avagy a július 30-ai utazás előtt is meglehetősen mozgalmas napokról beszélhetünk.

A magyar női válogatott kerete:

Kapusok: Gangl
Edina, Kasó Orsolya

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Garda Krisztina, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó

- a.z. -

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
olimpiai keret
olimpia
rio