cover image
Egyéb

A BME és a SOTE ott lesznek az Európai Egyetemi Játékokon

2016. július 8. 17:20

Két magyar együttes képviseli magát a rijekai vízilabdatornán. Kedden indulnak a mérkőzések!

Az egyetemi sportélet erősödésével az utóbbi években az egyetemi vízilabda is egyre nagyobb teret nyert, gondoljunk az immár sokadjára megrendezett egyetemi vízilabda bajnokságra (itt a BGE megvédte a címét idén), vagy a különböző egyetemi csapatok alakulására (MAFC BME, SOTE, Jog-Ászok), de lesz strandvízilabda-bajnokság is az Egyetemisták és Főiskolások Országos Találkozójának (EFOTT) keretein belül. Az egyetemek elkötelezettségét jelzi, hogy jelentős anyagi támogatást nyújtva a nevezéshez és felkészüléshez igyekeznek az intézményt képviselő csapatot segíteni.

Az utánpótlás játékosai számára ez egy új lehetőség arra, hogy megmutassák, kipróbálják magukat és a „Hogyan tovább az ifi második évétől?” kérdésre ne kelljen az eldöntendő, "tanulmányok VAGY élsport?” kérdésre választ adniuk, hiszen számtalan tehetség veszik el, hagyja abba a sportot, ha nem igazolják le ob I.-es csapatok egyből az ifi után.

Idén július 10. és 17. között rendezik meg a III. Európai Egyetemi Játékokat Rijekában és Zágrábban, ahol a sportágak között ott a vízilabda is. Három horvát, egy szerb, egy macedón, egy orosz, egy francia, egy angol, egy holland egyetemi csapat mellett két magyar csapat (Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem – BME – és a Semmelweis Egyetem – SOTE) is részt vesz a megméretésen. Kürtös László, a BME másodedzője elmondta, a játékosok kizárólag tanulmányaikat végző egyetemisták lehetnek, ami jól jelzi, hogy a sportszeretet és a tanulmányok kiválóan megférnek egymás mellett, sőt ilyen és hasonló lehetőségek vannak az utánpótlásból kiöregedett játékosok számára nemzetközi tornákon történő szereplésre. A pólót ezen a tornán 25 méteres medencében játsszák, a játékidő 4-szer 5 perc lesz, egyébként a FINA szabályai a mérvadóak. 

A játékosok többsége ob I.-közeli szinten játszott vagy játszik, és bár itt egyetemi válogatottakról beszélünk, év közben is országos, illetve budapesti felnőtt bajnokságokban szerepelnek (ob I, ob I/B., ob II., Gyarmati Dezső Budapest-bajnokság).

Nézzük, kik képviselik a magyar egyetemi pólót Rijekában?

A BME kapuját Varga Viktor, az UVSE ob I.-es csapatának kapusa őrzi, Jansik Áron, Trombitás Bálint, Kosztolányi Gábor, Kovács Ádám, Pajtók Pázmán, Holló Barnabás és Magyar Balázs a Gyarmati Dezső Budapest-bajnokságban induló MAFC-BME játékosa, Blum Dániel, Kincses Balázs (ob I/B) és öccse Kincses Péter (ifi) az OSC játékosa, Varga Péter a RacioNet-Honvéd ob I/B-s játékosa, valamint Bernula Gergő a most ob II.-ből az ob I/B-be Alfa SC csapat tagja. Az edzői posztot Csigó Tibor, a MAFC-BME edzője és játékosa, korábbi ob I/B-s játékos tölti be, segítője Kürtös László, a MAFC-BME játékosa, korábbi ob I.-es játékos.

A SOTE csapata

A SOTE csapata

A SOTE csapatában egyes sapkával Bálint Ákos, korábbi ob I.-es kapus fog szerepelni. Ott lesz még a csapatban Homa András, Kincses Dániel, Kesztyűs Artúr, Csirzó Ádám, Baross Gábor, Zoboki György, Lauber Dávid, Sallai Huba, Drajkó Balázs, Gyetvai Zalán és Major Martin, akik az elmúlt szezonban a Gyarmati Dezső Budapest-bajnokságban 8. helyet elérő Semmelweis Egyetem Vízilabda Klub játékosai. A csapatot erősíteni fogja továbbá Koltai Kristóf, az YBL Vízilabda Klub csapatának játékosa. Major Martin korábban két évet játszott a Fradi ob I.-es csapatában, tagja volt az ob I/B-s bajnokságot megnyerő Miskolcnak, a következő szezonban pedig az UVSE csapatát fogja erősíteni. Az edzői posztot Major József fogja betölteni.

A meccseket július 12-től, a rijekai Katrinda komplexumban rendezik, a döntőt július 16-án, szombaton. A mérkőzések pontos időpontjáról hétfőn lesz döntés és tájékoztatás, a többi közt a csapatok közösségi oldalain (http://www.facebook.com/bmewaterpolo és http://www.facebook.com/SemmelweisVizilabda), valamint az esemény weblapján (http://eug2016.com).
 
A BME csapata a macedón és az időközben visszalépett szerb csapat csoportjába került a sorsolás után, az utóbbi elmaradt mérkőzést 5-0-val kapja meg a magyar csapat. A SOTE a zágrábi és a szentpétervári csapattal versenyez a C csoportban.
 
A vízilabdatorna csapatai:
 
Férfiak:

University of Rijeka (horvát)
University of Split (horvát)
University of Zagreb (horvát)
University of Novi Sad (Szerbia) - visszalépett időközben
Semmelweis Egyetem (Magyarország)
Budapesti Műszaki Egyetem (Magyarország)

National Institute of Applied Sciencies, Lyon (Franciaország)
St. Cyril and Methodus University of Skopje (Macedónia)
University of Amsterdam (Hollandia)
Peter the Great St. Petersburg Polytechnic University (Oroszország)
University of Primorska (Szlovénia)
University of Edinburg (Egyesült Királyság, Skócia)

Nők:
 
University of Rijeka (Horvátország)
Radboud University, Nijmegen (Hollandia)
University of Novi Sad (Szerbia)
University of Edinburgh (Egyesült Királyság, Skócia)


-dobos-
Vízilabda hírek
egu
európai egyetemi játékok
bme
sote