A kapitány döntött: itt a riói csapat!

2016. július 04. 09:15

Benedek Tibor jóval a végleges határidő előtt megnevezte azt a 13 játékost, aki az olimpián férfiválogatottunk tagjaként célba veszi a végső sikert.

Fotó: Dobos Sándor

Decker Attila, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Manhercz Krisztián, Nagy Viktor, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő.

13 név, 13 kiváló pólós, 13 boldog ember.

Ők azok, akikből Benedek Tibor olyan csapatot akar faragni, amely eséllyel veszi majd fel mindenki ellen a harcolt az olimpián, amely a csúcsra tör.

Természetesen a 19-es keretben lévő, a riói csapatba végül be nem kerülő hat játékos is kitett magáért, velük is elégedett a kapitány, ám tudjuk, valamikor meg kell hozni a szűkítő fájdalmas döntést.

„Természetesen nagy volt a harc a csapatba kerüléséért, ahogy korábban is mondtam, a 19-es keret minden tagjának esélye volt bekerülni a 13-ba. Úgy érzem, a most kijelölt csapat gyors, kellően ötvöződik benne a fiatalos lendület és a rutin. Lesz most egy hónapunk arra, hogy együtt készüljünk, összeszokjunk, ami azért is különösen fontos, mert nagy a korkülönbség néhány játékos között. Lesz időnk összeérni” – fogalmazott Benedek Tibor, aki egyrészt nem felejtette el megemlíteni, hogy a szűkítés áldozatául esett hat játékosnak külön megköszönje a munkát, akik közül ráadásul Bisztritsányi Dávid, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Gór-Nagy Miklós és Tóth Márton továbbra is együtt készül a csapattal.

A névsorból látható, a treszti olimpiai selejtezőhöz képest két helyen történt változás, ezt így kommentálta a kapitány: „Ha nincs a sérülése, Kis Gábor feltehetően már Triesztben is ott lett volna. Decker Attila pedig nagyon jó teljesítményt nyújtott a tornán, téthelyzetben bármikor bevethető, meggyőzött.”

Madaras Norbertről, kétszeres olimpiai bajnokunkról is külön szólt természetesen: „Norbi úgy vállalta a felkészülést, hogy nem volt garantált helye, becsülettel dolgozott. Tudjuk, hogy fantasztikus játékos, nagy rutinnal, ugyanakkor a döntésem szerint két balkezessel erősebbek vagyunk.”

Benedek Tibor tehát jóval, több héttel a végleges határidő előtt kijelölte riói utazókeretét. Az Eb-bronzérmes magyar csapat olimpiai felkészülése június 6-án kezdődött, akkor még csupán azokkal a játékosokkal, akik nem voltak érdekeltek a Bajnokok Ligája Hatos Döntőjében, azaz Gór-Nagy Miklós, Bátori Bence, Bisztritsányi Dávid, Decker Ádám, Manhercz Krisztián és Tóth Márton, valamint a kereten kívüli Nagy Ádám kezdett el edzeni.

Egy héttel később már a teljes keret belevágott a munkába, hogy azután június 20-án már Dubrovnikban eddzen a csapat a horvátokkal két és fél napig. A mieink ezt követően Herceg Noviba utaztak, ahol egy négycsapatos felkészülési tornán vettek részt. Horvátországtól kikapott a válogatott, Spanyolország, valamint a házigazda Montenegró ellen viszont győzni tudott.

Még egy felkészülési torna szerepel a programban, méghozzá a margitszigeti BENU-kupa, július 15. és 17. között. Itt Horvátország, Grúzia és Ausztrália lesz az ellenfél, utóbbi válogatottal majd az olimpián is „összefutunk” a csoportkör során. A héten sem marad meccs nélkül Benedek Tibor csapata, hiszen szombaton, július 9-én, 16 órától Miskolctapolcán Brazília lesz az ellenfél (előtte gyakorol is a két csapat egymással) – Ratko Rudic csapata is olimpiai csoportellenfél egyébiránt.

A BENU Kupát követően Belgrádban utazik a válogatott, ahol a világ- és Európa-bajnok, Világliga-győztes Szerbiával edz közösen két napon át.

Rióba július 30-án utazik a válogatott, az olimpiai startot megelőző napokban pedig még Brazíliában is lesznek közös gyakorlások, várhatóan a japán csapattal. (Mindez azt jelentheti, hogy a riói éles meccsek előtt az öt csoportellenfél közül néggyel is közelebbről megismerkedik a válogatott a közvetlen felkészülés során – Görögországot pedig a Világliga-selejtezőkről és az Európa-bajnokságról ismerjük jól, mindkét sorozatban két alkalommal játszott egymással a két válogatott – velük szemben 2 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség a mérleg.)

Az első olimpiai csoportmérkőzést augusztus 6-án, Szerbia ellen játssza a csapat, az a találkozó lesz a teljes olimpiai vízilabdatorna nyitómérkőzése.

Férfiak, csoportmérkőzések:

Augusztus 6., szombat:

Szerbia-Magyarország – 9.00 (magyar idő szerint: 14.00)

Augusztus 8., hétfő:
Magyarország-Ausztrália – 20.50 (magyar idő szerint: augusztus 9., 1.50)

Augusztus 10., szerda:
Görögország-Magyarország – 10.20 (magyar idő szerint: 15.20)

Augusztus 12., péntek:
Magyarország-Japán – 20.50 (magyar idő szerint: augusztus 13., 1.50)

Augusztus 14., vasárnap:
Brazília-Magyarország – 20.50 (magyar idő szerint: augusztus 15., 1.50)

A férfitorna döntőjét augusztus 20-án, 17.50-től, magyar idő szerint 22.50-től rendezik.

a.z., d.s.Női OB I

BVSC-Zugló Diapolo - Szegedi V. T&N SZTE

2016. okt. 30. 16:30

Arcok és pillanatok Biros Péter búcsúmeccséről (Fotó: Dobos Sándor)
Biros Péter búcsúmeccse (Fotók: Dobos Sándor)
E.ON ob 1.: BVSC-Zugló-ZF-Eger (Fotók: Fehér Anna)
E.ON ob 1: ZF-Eger-FTC-PQS Waterpolo 10-10 (Fotók: Fehér Kálmán)
BENU MK: Pannergy-Miskolci VLC-VasasPlaket (12-10, fotó: Fehér Kálmán)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok