cover image
Egyéb

BL: hatalmas meccs után az Olympiakosz a döntőben

2016. június 3. 18:56

Remekül játszott a Szolnok, 6-3-ra is vezetett, ám a görög bajnok nem adta fel, egyenlített, majd egy dudaszó pillanatában született góllal megnyerte a találkozót, és a fináléba jutott.

„Viszont felmerül egy nagy probléma, ha ez probléma: most egy éjszakánk lesz, hogy felkészüljünk a Pireuszra, amely eleve sokkal pihentebben érkezett ide, és most mi még játszottunk egy ilyen meccset. Nem annyira szeretem az élsportban ezt a szívvel kell játszani szöveget, mert minden szívvel és hittel kell, ugyanakkor azt gondolom, holnap ez az egyetlen út maradt előttünk.”

Cseh Sándor mondta ezt még pénteken későn este, a Barceloneta elleni meccs után, utalva arra, hogy csapatát fizikálisan bizony alaposan „kikészítette” az elmúlt időszak, többek között az ötmeccses, izgalmas, feszült bajnoki finálé. Hozzá képest a BL-csoportját megnyerő Olympiakosz valóban pihenten érkezett Budapestre, de erre meg Nagy Viktor, a spanyolok ellen brillírozó kapus azt mondta, ők legalább meccsben vannak, nem úgy mint a görögök, avagy minden nézőpont kérdése.

Valóban.
Nos, az első negyedben nem csak szívvel, hanem félelmetes energiával pólózott a magyar bajnok! A meccs azonnal páros kiállítással indult (Jansik és Mourikis birkózása után ítélték ezt), majd egy Mitrovics góllal: a szerb világbajnok fórból volt kegyetlen. Ntoskas ugyan egyenlített, ám Varga Dénes átellenben a bemozgó Youngert hozta helyzetbe, aki nem hibázott. Nagy Viktor őrületeseket védett, időkérés után így a 3–1-ért támadott fórban a Szolnok, ám hibázott.

Ezt aztán Vlachopoulos büntette fórból, sőt jó védekezése után hangos, nagyszerűen szurkoló tábora biztatása közepette a vezetésért támadott a görög bajnok. A bejátszást azonban Nagy elvitte, fordult a Szolnok, a védő Alekszicsre váltott ki, így Madaras maradt fél testhosszal megelőzve védőjét egyedül, a kapus így is pazarul indította, a balkezes klasszis pedig azonnal lőtt – remekül. Sőt a negyed legvégén Alekszics bombája is beakadt, így 4–2-re vezetett a Dózsa!

A második negyed eleje a kapusokról szólt: Pavic és Nagy is remekelt, utóbbi alaposan behergelte magát, ismét extázisban védett. Az 5. percben tört meg a gólcsend: Kis Gábor harcolt ki újra egy fórt, majd a jobb szélről ő fejezte be pontosan az akciót, így már 5–2 állt a táblán! Nos, ekkor a hazai drukkerek tomboltak.

Mylonakis fórból persze gyorsan válaszolt, majd jól is védekezett csapata, így még közelebb férkőzhetett volna. Igen ám, de hiába játszott újra emberelőnyben, Nagy Viktor védett két hatalmasat (Vlachopoulos próbálkozott) – hangosan éltette őt a publikum. Főszerepet játszott abban, hogy a Szolnok 5–3-as előnnyel mehetett a nagyszünetre.
A harmadik felvonás egy elrontott szolnoki támadással, majd egy Mylonakis lövéssel kezdődött – „természetesen” Nagy védte. Pavic Varga Dániel kísérletét ütötte fölé, rajt nem múlt semmi. Vámos lövésénél azonban tehetetlennek bizonyult: Mezei „szállította” a fórt, a balkezes világbajnok pedig középről volt kíméletlenül pontos. (6–3). A kipontozódott Jansik kiállítását Vlachopoulos büntette – Varga Dániel kért kapustársától elnézést az elmaradt blokk miatt.

Vámos a következő emberhátránynál viszont nagyot blokkolt, így nem tudott közelebb férkőzni az Olympiakosz – más kérdés, odaát pedig Pavic védett nagyot az igen aktív Alekszics lövésénél.

Vlachopoulos akciógóllal élesztette a görög reményeket, 1.54. volt hátra a negyedből, Cseh Sándor időt kért. Kisről jött egy kiállítást, de Madaras lövését blokkolta Ntsokas – mintha fáradni látszott volna a Szolnok. Átellenben Mourikis ötméterest harcolt ki Madaras ellen, Fountoulis lövését azonban kiütötte Nagy Viktor – elmaradt az egyenlítés!

Sőt emberelőnyben támadhatott a Szolnok, de Pavic is bizonyította klasszisát, magabiztosan védte Mitrovics löketét. A végén még egy távoli Vlachopoulos-lövést szedett le Nagy, így 6–5-tel mentek a felek az utolsó pihenőre.
Kolomvos centerben fölé akciózott, a másik oldalon Kisről kiállították a védőt (Pontikeas), de a center a falból aztán a lécre lőtt. Vámos labdát szerzett, Varga Dániel középről a kapufát találta el, majd jött Ntoskas, aki pillanatra maradt egyedül középen, kapta is a labdát, és pontosan lőtt – 6–6.

Pavic kiütötte Mitrovics zúgó löketét, de Nagy Mallarach kísérletét védte. Más kérdés, visszafújták a lövést, kiállították Alekszicset, Mourikus pedig közelről betette a labdát – vezetett az Olympiakosz.

Cseh Sándor időt kért, 4.47 volt vissza. Mezei kibrusztolt egy kiállítást, de Alekszics lövését védte a remeklő Pavic. Ntoskas fölé ejtett, Mezei újabb fórt „szállított”, de ez is kimaradt, Varga Dénest blokkolták. Madarast küldték ki, hátrányban Mitrovics leszedett azonban egy keresztpasszt.

A Szolnok támadása nem volt jó, Mitrovicsot szerelték, de a jó védekezésnek hála ismét az egyenlítésért ment a Szolnok. Sikerrel tette: 58 másodperccel a vége előtt Vámos lőtt eszméletlen nagy akciógólt – 7–7.

Sőt Varga Dénes labdát szerzett, a győzelemért támadott a Szolnok! Kis Gáborról kiállították Mallarachot, Alekszics lövését azonban védte Pavic. Maradt 4 másodperc, Vlachos Thodoris mester kikérte idejét, és megérte. Egy mindegy-mindegy alapon belőtt labdába Varga Dénes ért bele szerencsétlenül, a labda pedig a dudaszó pillanatában a kapuba hullott.

Ezzel a góllal az Olympiakosz 8–7-re nyert, és a döntőbe jutott.
Eredmény – Férfi Bajnokok Ligája, Hatos Döntő
Elődöntő

Szolnoki Dózsa-Közgép–Olympiakosz Pireusz (görög) 7–8 (4–2, 1–1, 1–2, 1–3)

Hajós-uszoda, vezette: Alexandrescu (román), Naumov (orosz)

SZOLNOK: Nagy V. – Madaras 1, Vámos 2, Jansik D., Mezei, Varga Dénes, Mitrovics 1. Csere: Gocics, Alekszics 1, Younger 1, Varga Dániel, Kis G. 1. Vezetőedző: Cseh Sándor

OLYMPIAKOSZ: Pavic – Mylonakis 1, Delekas, Fountoulis, Ntoskas 2, Mourikis 1, Vlachopoulos 4. Csere: Gounas, Smith, Pontikeas, Kolomvos, Mallarach. Vezetőedző: Theodoris Vlachos

Gól/emberelőny: 3/12, ill. 5/10
Gól/ötméteres: –, ill. 0/1
Kipontozódott: Jansik D. (20. p.), Delekas (28. p.), Smith (29. p.), Madaras (30. p.)

A másik elődöntőben:

Jug Dubrovnik (horvát)–Pro Recco (olasz) 10–10 (3–1, 1–3, 4–2, 2–4) – ötméteresekkel 5–4

További program
Június 4., szombat:

A 3. helyért: Szolnok–Recco 19.30
DÖNTŐ: Olympiakosz–Dubrovik 21.00

-az, ds-

Vízilabda hírek
Final Six Budapest - Hírek
bl
Final Six
szolnok
olympiakosz
elődöntő