cover image
Egyéb

Egy biztos: a lufikat leengedik

2016. május 27. 19:49

Jön az ötödik, a mindent eldöntő. Nem mindenki így tervezte, de mi csak örülhetünk, hogy ötször is láthattuk/láthatjuk, mire megy egymással a két, klasszisokkal teletűzdelt élcsapat. Szombaton bajnokavatás a férfiaknál!

„Vigyázz Dani, megfázol!” – szólt oda Varga Dánielnek Hárai Balázs a harmadik felvonás végén, a szolnoki aréna oldalában, mikor is a kollégákkal együtt interjúra hívtuk a szabadba a meccs legjobbjait (merthogy bent még teljes volt a hangzavar, nagyon helyesen). Megy a csipkelődés, megy a viccelődés a mérkőzések után, így volt ez legutóbb, Egerben is – a 8-7-es egri sikert, így egyenlítést hozó ütközet után a Bitskey-uszoda előtt beszélgettek az egri és szolnoki játékosok.

Jó kedvűen, barátian, ahogyan azt kell – halkan súgjuk meg, a női döntő mérkőzései után ezt nem láthattuk, sajnáltuk is...

„Nyerünk Egerben is, aztán visszajövünk ide… Hogy leengedjék a lufikat” – ezt is Hárai Balázstól idéztük, szemtelenül vagány hozzáállás, és be is jött az egri center terve. De hogy Pufi örülhet-e majd a lufiknak? Nos, azt még nem tudjuk, azt az ötödik meccs hivatott eldönteni.

Hogy tisztába tegyük a fenti idézetet: 2-0-s vezetésről várhatta a Szolnok a döntő harmadik meccsét, és be is készítették a klub munkatársai a kék-fehér lufikat a medence fölé, elvégre bajnokavatásra készültek. Az egriek viszont közbeszóltak, és aztán még egyszer szót kértek. Szombaton kiderül, az utolsó szó is az övéké lesz-e.

Ez csoda lenne. Legalábbis Dabrowski Norbert szerint. Az Eger vezetőedzője az első siker után azt mondta, ezt a Szolnokot háromszor egymás után legyőzni a csoda kategóriájába tartozik. Látva viszont az egriek elhivatottságát, inkább megsüvegelendő sportteljesítménynek neveznénk a fordítást. Mert elég közel került hozzá a kihívó – megérdemelten.

De megérdemelten lenne bajnok a Szolnok is, hiszen a legutóbbi két egri győzelemig egyszer sem kapott ki a magyar bajnokságban, stabilan, jól szerepeltek, erőt demonstráltak. Nem véletlen Dabrowski Norbert hasonlata, ugyebár.

Izgalmakban eddig nem volt hiány, nem is érdemes jelzőket használni a mögöttünk hagyott négy mérkőzésen látott játékra, hiszen az egész alapja az akarat. Ugyanis mindkét csapat nagyon akarja ezt az aranyérmet – ez sokszor görcsös igyekezetet eredményez, máskor bombagólokat, extra egyéni megoldásokat, kiváló csapatvédekezést vagy éppen páros kiállítást – benne van ez is.

Apropó, játékvezetők! Fontos megemlítenünk, hogy a harmadik mérkőzést követően a két klub vezetői, illetékesei teljes egyetértésben vették tudomásul a negyedik és ötödik mérkőzés játékvezetői jelölését, a játékvezetők személyét, semmilyen kifogással nem éltek ez ellen. (Szombaton Németh András és Székely Balázs fújnak majd a mindent eldöntő meccsen.)

A végsőkig gyötri tehát a két csapat egymást, aminek lehet, hogy örülnek a budapesti Bajnokok Ligája Hatos Döntő további résztvevői. Persze, előre sosem lehet megmondani, hogy a meccshiány vagy a meccsből érkezés a kifizetődő egy ilyen tornán. (Kis kitérő: a Szolnok leendő ellenfele, a CNA Barceloneta kikapott a spanyol bajnoki döntő első meccsén, aztán egyenlített a Sabadell ellen, jelenleg 1-1 az állás, míg az Eger ellenfele, az Jug Dubrovnik már megnyerte a horvát bajnokságot.)

Ez az a döntő, amit csak élvezni lehet: Dabrowski Norberten látszik is, sőt, el is mondta, hogy élvezi a helyzetet – persze, ezt már a negyedik meccs után közölte, 0-2-nél még nem, mint ahogyan a szolnokiaknál sem egységes a hangulat, ők a finálé kezdetén voltak feldobódva, érthetően.

De élvezi a döntőt Benedek Tibor is (függetlenül attól, hogy nyilván annak nem örül, hogy kifáradnak a legjobbak), hisz a kapitány mindig is az éles meccseken méri le, ki mire képes, ilyenkor dől el, hogy fontos szituációkban kikre lehet számítani. Figyelve őt az egri második meccsen, a nagy pillanatoknál jókat mosolygott, élvezte a két csapat óriási küzdelmét, tetszett neki Vámos Márton bombája éppúgy, mint Hosnyánszky Norbert óriási gólja, egy-egy bravúros blokk vagy egy-egy klasszis védés.

Hiába, csemege ez mindenkinek, szombaton utoljára. Bár még nem hivatalosak a leendő átigazolások, eláruljuk, mindkét csapatban lesznek nagy változások, így ez a két társaság így utoljára szombaton nyerhet valamit, történetesen a magyar bajnokságot.

A 111. magyar bajnokságot, amelyet a Szolnok eddig hétszer nyert meg, az Eger háromszor. Cseh Sándornak és Dabrowski Norbertnek is egy-egy aranyérme van vezetőedzőként.

Említhetnénk még játékos-sorsokat, minthogy Madaras Norbert tavaly nyerte az első magyar bajnoki címét, most a másodikat szerezheti meg, hogy Biros Péter bajnoki aranyéremmel búcsúzhatna az aktív játéktól, hogy Decker Attila bajnokként távozna a Szolnoktól, hogy Szivós Márton 2005 után lehetne ismét magyar bajnok és így tovább.

Mindegyik körülmény csak még jobban jellemzi a holnapi mérkőzés tétjét, jelentőségét.

Mondani sem kell, a találkozót élőben közvetíti az M4 Sport csatorna, 17 óra 40 perctől (18 órakor hangzik el a kezdő sípszó), mint ahogyan az MVLSZ mobilapplikációján is lehet követni a mérkőzést, élőképpel.

Ne csináljunk programot 18 órára, a Real Madrid-Atletico Madrid BL-döntőre ráérünk azt követően hangolódni.

Egy másik Bajnokok Ligája-döntőre pedig majd vasárnaptól, gőzerővel!
 
E.ON ob I., döntő, 5. mérkőzés:

Szolnoki Dózsa-Közgép-ZF-Eger - május 28., szombat, 18 óra - TV: M4 Sport, MVLSZ app
Szolnok, vezeti:
Németh András, Székely Balázs 
 
A párharc állása: 2-2.

-dobos-
Vízilabda hírek
eger
szolnok
dabrowski norbert
cseh sándor