cover image
Egyéb

Itt a női olimpiai keret!

2016. május 23. 10:32

Bíró Attila megnevezte azt a 18 játékost, akik megpróbálhatják kiharcolni a riói csapattagságot. A csapat felkészülési programjában egy ausztriai és egy amerikai edzőtábor is szerepel, míg itthon a BENU-kupán játszik erős tornán.

Az emlékezetes Európa-bajnokság után az első nehéz döntést kellett meghoznia Bíró Attilának. Tekintettel ugyanis arra, hogy női válogatottunk szövetségi kapitánya szavatartó ember, és ha egyszer azt mondta, 18-as keret hirdet az olimpia felkészülés III., utolsó szakaszára, akkor bármennyire fájdalmas a szűkítés, megteszi.

Nos, megtette.

A jól ismert 20-as keretéből hosszas gondolkodás után szűkített 18-ra – a dunaújvárosi Gurisatti Gréta és a BVSC balkezese, Leimeter Dóra mondhat le olimpiai álmairól. Legalábbis egyelőre, hiszen mind a ketten fiatalok, mind a ketten a jövő válogatottjának meghatározó pólósai lehetnek.

„Leimeter Dóra a szezon elején, Gurisatti Gréta a szezon végén volt jobb, fiatal társaikhoz hasonlóan hullámzó volt a teljesítményük. A tehetségük, és a jövő miatt hívtam be őket a keretbe, egyáltalán nem mondtam le róluk, hiszen olyan értékei a magyar női vízilabdának, akik még sok örömet okozhatnak” – fogalmazott Bíró Attila.

A kihirdetett keretében ott van mind a 13 belgrádi Európa-bajnok, rajtuk kívül Bolonyai Flóra, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya és Horváth Brigitta küzd a riói csapata kerülésért.

„Az egész éves teljesítményt vettem alapul, úgy ítélem meg, a különböző posztok legjobbjai kerültek a keretbe. Bevallom, még Kisteleki Dóra visszahívásán gondolkodtam, de végül a bajnokságban mutatott teljesítménye nem győzött meg arról, hogy érdemes volna belenyúlni ebbe a 18-as keretbe, ezt őszintén elmondtam neki is” – tette hozzá a kapitány, aki június elsején találkozik kiválasztottjaival. A programot úgy állította össze, hogy az olimpián ne érhesse meglepetés a csapatot – ezért is utazik majd a társaság előbb Ausztriába, majd két hétre az Egyesült Államokba, ahol a világbajnokkal tartott közös tréningek mellett három hivatalos összecsapás is szerepel a programban. Emellett az sem véletlen, hogy az ausztrálok meghívást kaptak a júliusi BENU-kupára (július 13-15., Margitsziget, itt lesznek még az olaszok és a spanyolok is), sőt majd velük is lesznek aztán közös tréningek, plusz egy meccs Cegléden.

„A szövetség biztosítja számunka a tökéletes felkészülést, már csak rajtunk múlik minden. Nem aggódóm, biztos vagyok benne, hogy minden játékos maximálisan odateszi magát, hiszen mindannyian olimpiai bajnokok szeretnének lenni. A bajnoki rájátszásban tapasztalható játékosok közötti feszültséget a válogatottban el kell felejteni, dr. Csernus Imrével közösen nyomban munkához is látunk, de ezzel sem lesz probléma. Biztos, hogy nehéz lesz majd ebből a keretből a 13-as olimpiai csapatot kihirdetni, de így van ez jól” – így Bíró Attila.

Mis mást kívánhatnánk neki, minthogy tényleg jó nehéz dolga legyen.

A magyar női válogatott kerete:

Kapusok: Bolonyai
Flóra (Szentes), Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mindannyian UVSE), Garda Krisztina, Horváth Brigitta, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya (mindannyian Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mindketten BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

Erre készülnek:
XXXI. Nyári Olimpiai Játékok, Rio de Janeiro

Nők, csoportmérkőzések:

Augusztus 9., kedd:

Magyarország-Kína – 9.00 (magyar idő szerint: 14.00)

Augusztus 11., csütörtök:

Spanyolország-Magyarország – 13. 00 (magyar idő szerint: 18.00)

Augusztus 13., szombat:

Magyarország-Egyesült Államok – 13.00 (magyar idő szerint: 18.00)

A teljes programot ide kattintva lehet letölteni.

A nő torna döntőjét augusztus 19-én, 15.30-tól, magyar idő szerint 20.30-tól rendezik.

a.z.

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
olimpiai keret