cover image
Egyéb

Megvédte női bajnoki címét az UVSE

2016. május 14. 21:10

A női bajnokság döntőjének harmadik mérkőzésén hatalmas csatában 8-8-as döntetlent harcolt ki a Dunaújváros, az ötméterespárbajt azonban a hazaiak nyerték, így veretlenül újra aranyérmesek lettek.

Nagyon elcsépelt mondással nyitjuk tudásunkat: a májusi eső aranyat ér. Bármennyire is unalmas ez a fordulat, igaz lehetett az UVSE esetében, mert bár esős, csúnya idő volt vasárnap Budapesten (és Dunaújvárosban is), a harmadik győzelem a bajnoki aranyérmet jelenthette számukra.

Két feszült, látványos felvonáson volt túl a csapat, mielőtt a Hajós-uszodában harmadjára találkoztak, mindkét alkalommal, nagy izgalmak mellett a címvédő győzött. A papírforma, illetve a döntő eddigi menete alapján jó esély volt arra, hogy a párharc, és így a női bajnokság ezen a szombaton véget ér.

Még akkor is, ha a hazaiaknál Kisteleki Hanna nem játszhatott, őt a Fegyelmi Bizottság brutalitás miatt első fokon eltiltotta két mérkőzésre a játéktól.

Szépen gyülekeztek a nézők a meccsre, várható volt persze, hogy a kései kezdés (20.30) ellenére jó lesz a hangulat. Az is lett. Kövesdi Vivien kezdett Kisteleki Hanna helyett az UVSE-ben, a túloldalon a megszokott legerősebb kezdő indította a meccset.

Távoli, kevésbé pontos lövésekkel, kapufákkal és kapuscsemegékkel kezdődött a találkozó, egészen a 4. percig kellett várni az első személyi hibára, de a Dunaújváros centerpassza nem volt pontos. Az előző meccsen cserével kiállított Gurisatti Gréta Kun játékvezető szerint 5 méterest érően húzta vissza Csabai Dórát, a büntetőt Keszthelyi Rita a felső kapufára vágta – az 5. percben.

Aztán Kuna Szonja megtörte a csendet emberelőnyben, bent középen éppen egymással volt elfoglalva Csabai Dóra és Menczinger Kata, a fiatal szélső pedig megrezgette a hálót (1-0). Majd még egyszer! A 7. percben átejtette Kasó Orsolyát, nagy bravúr ez „Kicsitől”, merthogy így (is) becézik az UVSE-ben.

Még rátett aztán egy lapáttal: labdát csent az utolsó percben, indította Keszthelyi Ritát, aki 3-0-ra alakította az állást, így zárult az első szakasz.

Garda Krisztina átlövés-gólja meg megnyitotta a második negyedet, ő már az előző két felvonáson is bátran vállalkozott, többször is sikerrel. Tóth Ildikó kevésbé élt ezen a mérkőzésen az elején, mint korábban, illetve ahogy leírtuk ezt a mondatot, emberelőnyt harcolt ki (a 3. percben), Szücs Gabriella viszont a kapu mellé húzta a labdát középről.

Fotó: Madar Dávid

Fotó: Madar Dávid

Nem tudott nagyon elhúzni tehát az UVSE, ráadásul Vályi Vanda is átlőtte a blokkot, 3-2-re módosítva az állást. Keszthelyi Rita viszont kihasználta nem sokkal később, hogy Kasó Orsolya kimozdult a kapujából: Gangl Edina indításából megindult, majd a kapuba lőtt laposan, 4-2.

A negyed utolsó percében Mihók Attila kapott sárga lapot, mert a támadóidőt jelző óra előtt állt (mindkét edző ezt tette egyébként), kisvártatva Csabai Dóra meglőtte az ötödik hazai gólt (5-2) – lélektanilag nem volt egy szerencsés időszak ez a vendégeknek.
 
Remekbe szabott Tóth Ildikó góllal indult a harmadik negyed (szépen fordult be a két személyi hibás, így óvatosabb Garda mellett, majd "betette" a labdát a kapuba), aztán emberelőnyből Szilágyi Dorottya talált be, 6-3. Kasó Orsolya pillanatai következtek, jól avatkozott be többször is, majd Menczinger Kata kapta a jobb szélen, és tovább faragott a hátrányból.
 
Szücs Gabriella kapufás gólja csillapított az újvárosi reményeket (7-4), de ennek ellenére megmaradt az esély, hogy látótávolságon belül kerülhessen a címvédő. Végül Gangl Edinának is hála ez nem feltétlenül következett be, maradt a háromgólos különbség az utolsó negyed előtt. Csakhogy!
 
Menczinger Kata csökkentette átlövésével emberelőnyben ezt a különbséget (7-5), vajon még egy utolsó rohamot indított a DUE? Garda Krisztina kipontozódása ezt nem segítette, de Menczinger irtózatos újabb bombája igen, 7-6! Nagyobb gól volt, mint az előző meccsen lőtt bomba, ami szintén 7-6-os állást eredményezett!
 
A 4. percben 5 métereshez jutott az UVSE, Antal Dóra Kasót és a kapufát is "használva" lőtte be, megint kettő volt a különbség. Az 5. percben emberelőnybe került a címvédő, ezt a remek lehetőséget azonban elpuskázták a hazaiak, így nem döntötték el a bajnoki címet - merthogy a háromgólos különbség ezt jelentette volna alighanem. Ehelyett az újvárosiak jöhettek előre, és Brávik Fruzsina góljával megint visszajöttek.
 
Sőt! Másfél perccel a vége előtt Keszthelyit állították ki, időt kért Mihók Attila. Bejött Mchunu Hlengiwe, és ő fejezte be az akciót, de már teljes létszámban volt az UVSE, Gangl védett. Újabb fór jött viszont! Szilágyi pedig belőtte, egyenlő, 8-8, óriási izgalmak! 47 másodperc maradt a meccsből!

Az UVSE-nek Tóth Ildikó két fórt is kiharcolt, ám a vendégek mindkettőt kivédekezték, Kasó bravúrral védte Keszthelyi lövését - jöhettek az ötméteresek.

Hazai oldalon Szücs a fára lőtte a labdát, míg a vendégeknél Szilágyi járt ugyanígy, Horváth lövését pedig védte Gangl, így a végén Antal a bajnoki címért dobhatott - sikeresen.

Fotó: Madar Dávid

Fotó: Madar Dávid

Áts Bertalan csapata veretlenül védte meg bajnoki címét. 

Eredmény – női bajnokság, döntő, 3. mérkőzés:

UVSE-Dunaújvárosi Egyetem Maarsk Graphics 8-8 (3-0, 2-2, 2-2, 1-4) - ötméteresekkel 4-2
Hajós-uszoda, 500 néző, vezette:
Kun György, Várkonyi Gabriella

UVSE: Gangl – Antal 1, Szücs 1, Csabai 1, Kövesdi, Keszthelyi 2, Tóth I. 1. Csere: Takács V., Kuna 2, Hertzka. Vezetőedző: Áts Bertalan

Dunaújváros: Kasó – Menczinger 2, Szilágyi 2, Gurisatti, Horváth B., Garda 1, Somhegyi. Csere: Vályi F., Brávik 1, Vályi V. 1, Ziegler, Mchunu. Vezetőedző: Mihók Attila

Gól/emberelőny: 2/11, ill. 4/8
Ötméteresek: 1/2, illetve -
Kipontozódott: Garda (26.), Somhegyi (32.)

Az egyik fél három nyert mérkőzéséig tartó párharc végeredménye: 3-0, az UVSE javára.

 
A bajnokcsapat tagjai: Antal Dóra, Aranyi Réka, Csabai Dóra, Gangl Edina, Gerendás Matilda, Hertzka Orsolya, Keszthelyi Rita, Kiss Eszter Lara, Kisteleki Hanna, Koncsag Krisztina, Kövesdi Vivien, Kuna Szonja, Mucsy Anna Mandula, Szücs Gabriella, Takács Vivien, Tóth Ildikó, Vogt Vivien. Edző: Áts Bertalan
 
A bajnokság végeredménye:
 
1. UVSE
2. Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics
3. BVSC-Zugló-Diapolo
4. Hungerit-Szentes
5. ZF-Eger-EKF
6. Szegedi Vízmű-Taylor&Nash-Szegedi Egyetem
7. Tatabánya
8. UVSE-Margitsziget
9. Kópé-ÚVSE
10. Kecskeméti Sportiskola

-ds, az-
Vízilabda hírek
uvse
dunaújváros