cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Remek győzelem, de a Szuperdöntőre a görögök mennek

2016. május 10. 17:20

Nagyszerű mérkőzésen 13-10-re legyőzte a szentesi Világliga-meccsen a vb-bronzérmes Görögországot a magyar férfiválogatott! A csoportjában második helyen zárt Benedek Tibor együttese, hiszen a szintén 15 pontos riválisa az egymás elleni összevetésben egy góllal jobbnak bizonyult.

Szép volt, Viktória!

A 17 esztendős Kiss Viktória énekelte el a mérkőzés előtt a görög és a magyar himnuszt egyaránt, nyugodtan mondhatjuk, előadása méltó felvezetése volt a Világliga-partinak.

Annak a partinak, amely azt volt hivatott eldönteni, hogy melyik együttes kerül a felek közül a júniusi Szuperdöntőbe. Miután Patraszban a görögök néggyel nyertek (12–8), így a mieinknek is ezt tűzték ki célként – nos………..

Az uszodát megtöltő szentesi szurkolóknak hála fergeteges hangulatban kezdődött a csata – mindkét kapus labdát fogott, Nagy Viktor hátrányban hatástalanította Fountoulis kísérletét. Flegkas aztán Erdélyi Balázs ejtését is leszedte, míg odaát Vlachopoulos bevágta csapata második emberelőnyös helyzetét.

A 4. perc végén tört meg a támadásokat végigkísérő átok, ekkor ugyanis Varga Dénes csuklója villant egyet – így 1–1 állt a táblán. Vlachopoulos aztán bebizonyította, nem csupán 6 az 5 ellen is képes nagy gólt lőni – egyenlő létszámnál pókhálózta ki a felső sarkot. Tóth Márton szerezte az első fórunkat, amelyet aztán Manhercz Krisztián durrantott fölé a blokknak „hála” – a szegediek tehetsége aztán hátul javított, hiszen visszaszerezte a labdát.

Hiába sajnos, hiszen semmire sem mentünk vele, sőt aztán Hosnyánszky Norbertet kiállították a bírók, az egy játékos kivétellel legjobb keretükkel érkező görögök pedig időt kértek. A megjátszás sikerült nekik, Pontikeas magabiztosan lőtt a kapuba. Hárai Balázs is „hozott” egy fórt a konyhára, Benedek Tibor is időt kért – ma örült, hiszen a szépen megjáratott figura végén Zalánki Gergő lőtt a kapuba. Aztán sajnos mégiscsak kétgólos hátránnyal zárult az első negyed, hiszen Fountoulis is feliratkozott a gólszerzők közé, míg Szivós Márton dudaszós távoli bombáját védte Flegkas.

Góllal kezdte csapatunk a második negyedet: fórban Hosnyánszky varázsolta Hárai kezére a labdát, aki a kapuba tolta az, sőt sikerült kivédekezni a vb-bronzérmes soros támadását. Magyarán az egyenlítésért, a 4–4-ért ment az attak. Manhercz azonban nehéz szögből eltalálta Flegkast fórban, míg átellenben két görög kapufa után Fountoulis fórban pontosan célzott – így 3–5-öt regisztrálhattunk.

Varga Dénes perce következett eztán: a Szolnok olimpiai bajnoka előbb még a kapufát találta el, ám a labda a mieinkhez pattant vissza, és az újabb kísérlet már mértani pontosságú volt. Mértan pontosságú, egyben klasszismegoldás.

Görög előnyben Dervisis húzása a védők szorongatása és Nagy Viktor jó helyezkedése révén nem érvényesült, majd jött az ötödik magyar fór, és kapitányunk időkérdése. És az egyenlítés! Varga Dániel lement a szélén a kötélig, onnan adta „fel” a labdát lövésre Vámos Mártonnak, aki nem teketóriázott, irtózatos gólt jegyzett! (5–5).

Erre válaszul Vlachopoulos harmadszor „szólt” hozzá a meccshez (fórban volt eredményes), de Vámos ismét „betett” egy fórt, újra egyenlő volt az állás. A negyed végén Decker Ádám megkapta harmadik személyi hibáját, Vámos azonban blokkolta Gounas kísérletét. 13 másodperccel a dudaszó előtt Hárai varázslatos megmozdulása már 7–6-os vezetést jelentett – a nagyszünetben tehát akadt miről beszélni, volt még bőven esély a remélt négygólos győzelem megszerzésére.
Hárait nem tudták tartani, újabb fórt hozott rögvest a fordulás elején, ám Zalánkit blokkolták – na de a jó védekezés után Hosnyánszkyt már nem tudták, aki bevágta a következőt! Sőt aztán hátrányban Nagy Viktor védett nagyot Genidounias húzásánál, Hosnyánszkyt pedig hatalmas akciógólt jegyzett – 9–6 állt a táblán!

Nagy Vlachopoulos távoliját magabiztosan védte, fórban a plusz négyért mentünk, de túl szép lett volna, becsúszott egy hiba. Az őrült rohanásban mindkét oldalon elrontott támadás következett, nem csoda, hogy Theodoros Vlachoos mester időt kért.

Fountoulis fórban szépített, Erdélyi fára lőtt egyet, hat a hat ellen „csöndesek” voltak a felek. Benedek Tibor az utolsó percben időkéréssel szakította meg a nagy fel-le úszást. Egy kontra érkezett a partról, majd Vlachopoulos negyedik találata – becsúszott sajnos Nagy Viktor mellett a labda, így 9–8-cal zárult a harmadik menet.

Fountoulis a negyedikben azonnal egyenlített, ám a Hosnyánszky-Varga Dénes összjátékra fórban nem volt ellenszere a riválisnak, újra vezettünk. Sőt „Dumi” a következő fórnál is villant, negyedik góljával 11–9-re vezettünk, és 6.02 volt ekkor hátra.

A kivédekezett görög akciót bátyja, Dániel koronázta meg nagyszerű átlövéssel – ismét három (12–9) volt közte! A lüktető meccsen Fountoulis az ötödik gólját szerezte, majd Varga Dániel kapufát lőtt. 4.00 volt ekkora vissza, a szurkolók bíztak a csapatban. Nagy Viktor védte Mylonakis kísérletét, de sajnos átellenben Flegkas is a helyén volt Vámos lövésekor.

Újabb remek védekezés követően elöl Vámos dobta meg szokásos őrületes szabaddobás gólját – ezzel 13–10-re vezettünk 2.21-gyel a vége előtt! Mourikis centerakciója szép volt, de csak kapufáig jutott, Tóth Márton elöl nem kapott ítéletet.

Az utolsó percben Mourikus ellen kontrát fújtak, Benedek Tibor rögvest időt kért. 57 másodperc volt hátra, plusz négyért, a Szuperdöntős helyért támadtunk! Hárai „hozta” a fórt, de elsiettük a támadást, Varga Dániel lövését blokkolták, a görögök pedig azonnal időt kértek, és végigtámadhatták a 26 másodpercet.

Így remek győzelemmel búcsúzott a Világligától a magyar válogatott, de a kínai Szuperdöntőre Görögország utazhat.
 
Eredmény – Férfi Világliga, európai selejtező, 6. forduló, A csoport

Magyarország–Görögország 13–10 (2–4, 5–2, 2–2, 4–2)
Szentes, vezette: Naumov (orosz), Putnikovics (szerb)

MAGYARORSZÁG:
Nagy V. – Erdélyi, Vámos 3, Decker Á., Varga Dániel 1, Varga Dénes 4, Hárai 2. Csere: Szivós, Tóth M., Zalánki 1, Hosnyánszky 2, Manhercz. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

GÖRÖGORSZÁG: Flegkas – Mylonakis, Dervisis, Fountoulis 5, Afoudakis, Mourikis, Vlachopoulos 4. Csere: Genidounias, Pontikeas 1, Tigkas, Kolomvos, Gounas. Szövetségi kapitány: Theodoros Vlachoos

Gól/emberelőny: 7/13, ill. 5/10
Kipontozódott: Decker Á. (16. p.), Tigkas (20. p.), Dervisis (26.p.), Pontikeas (32. p.)
 
A másik mérkőzésen:
Románia-Grúzia 17-8

A csoport állása:

1. Görögország 15 pont
2. Magyarország 15 pont
3. Románia 6 pont
4. Grúzia 0 pont

A magyar és a görög válogatott között az egymás elleni eredmény rangsorolt.
 
A B csoportban:

Szerbia-Montenegró 10-10 – 5 méteresekkel: 3-5 (3-3, 2-3, 3-1, 2-3)
Franciaország-Spanyolország


A csoport végeredménye:


1. Szerbia 16 pont - kijutott a Szuperdöntőre
2. Montenegró 11 pont
3. Spanyolország
4. Franciaország

A C csoportban:


Olaszország-Horvátország 9-9 – 5 méteresekkel: 5-3 (2-1, 1-3, 2-2, 4-3)
Gólszerzők:
C. Presciutti 3, Di Fulvio 3, Aicardi, Nora, Bodegas, illetve Petkovic 4, Setka 2, Fatovic, Loncar, Jokovic

A csoport végeredménye:


1. Olaszország 17 pont - kijutott a Szuperdöntőre
2. Horvátország 13 pont
3. Oroszország 6 pont
4. Törökország 0 pont

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világliga
magyarország-görögország
szentes