Egyéb

FINA: maradnak a franciák az olimpián

2016. április 28. 9:17

Kanadai kezdeményezésre vizsgálták volna a trieszti olimpiai kvalifikációs torna egyik csoportmérkőzésének körülményeit, de nem lesz szankció Franciaország ellen.

Amint arról beszámoltunk, egy korábbi kanadai vízilabdázó, David Hart online petíciót indított, amelyben arra kérte a FINA és a NOB vezetőit, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő az, hogy egy válogatott szándékosan elveszítsen egy mérkőzést, hogy aztán kedvezőbb ellenfelet kapjon a sorsdöntő eseményen.

A franciák Hollandia ellen játszottak a negyeddöntőben Triesztben. Azért tehették ezt, mert harmadik helyen végeztek a csoportban, így a másik hatos második helyezettje várt rájuk – ez a csapat pedig a spanyolokat legyőző, éppen ezért az egymás elleni összevetésben a pontegyenlőség ellenére az ibériaiaknál jobb Hollandia volt. A  mérkőzést Franciaország és Kanada között már előzetesen is érdekesnek ítélte a közvélemény, merthogy a vesztes járt jobban, a vesztes kerülte el Spanyolországot.

A meccsen nem is estek egymásnak a felek, meglehetősen lassú tempóban szövögették a támadásaikat a csapatok, egy idő után a franciák talán még inkább. Ennek végül 13-5-ös kanadai siker lett a vége, Giuseppe Porzio csapata egy idő után láthatóan már nem foglalkozott azzal, hogy győzni fog, helyette fölényessé tették a győzelmet.
 
A petíciót több ezren aláírták, és ez is arra késztette a FINA-t, hogy határozatot hozzon a kérdésben. Nos, a friss közleményük szerint a Technikai Bizottság, az Etikai Bizottság bevonásával úgy döntöttek, semmilyen további intézkedés nem történik, nem indítanak további vizsgálatot az április 7-i meccsel kapcsolatban, a trieszti kvótaszerzők tehát: Magyarország, Olaszország, Spanyolország és Franciaország.
 
-ds-
Vízilabda hírek
fina
trieszt
rio
rio 2016
kanada
franciaország