cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Simán nyert a férfiválogatott Nagyváradon

2016. április 26. 17:49

Egy percig sem volt kérdés, hogy melyik válogatott nyeri a Világliga-selejtezőt. A továbbjutás május 10-én, a görögök elleni szentesi meccsen dől el.

Kecskeméten 16-8-ra sikerült legyőzni a román válogatottat tavaly novemberben, most is a magyar válogatott volt esélyes, de… A mieinknek maximális koncentrációra volt szükségük, ugyanis ezúttal egy fiatalabb kerettel vágtak neki a meccsnek, másrészt a románoknak semmi veszítenivalójuk nem volt, és táplálkozhattak az olaszok elleni trieszti mérkőzésből.

Az olimpiai kvalifikációs torna negyeddöntőjében ugyanis az utolsó percben emberelőnyben a győzelemért és az olimpiáért támadhattak, más kérdés, hogy a fór kimaradt, Figlioli viszont nem hibázott a túloldalon.

Decker Attila kezdett a magyar kapuban, mellette ott volt Decker Ádám, Zalánki Gergő, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs és Salamon Ferenc. Rögvest az első magyar akciónál emberelőnybe kerültünk, a végén Zalánki lőtt szépen a kapuba (0-1). A túloldalon Gheorghe vállalkozott lövésre, de a labda a kapufán csattant. Nem úgy a következő próbálkozásánál, a románok is kihasználták ugyanis az előnyt Decker Ádám kiállítása után.

A 4. perchez értünk, amikor Erdélyi Balázs egészen pazar gólt szerzett, már akkor, amikor lejárni készült a támadóidőnk – kicsit jobbra elhajolva hátulról lőtt a kapuba (1-2). Bátran vállalkoztunk lövésekkel, gyorsan folytak az események a román kapu előtt.

watch?v=RgXWwPpYbXYZalánki Gergő úszott meg egy Decker-védés után, máris 3-1 volt, ide. Mezei Tamás kiállítása után időt kért a románok szerb kapitánya, de nem sikerült közelebb jönniük, kapufát lőttek, hogy aztán Manhercz Krisztián ússzon meg, mi pontosabbak és kegyetlenebbek voltunk, 1-4. Ő aztán átlövésből is eredményes volt, lényegében el is dőlt a meccs az első negyed vége előtt két perccel.

watch?v=gGjARIt1R9ISalamon Ferenc is betalált emberelőnyből (Popoviciu szépítése után), majd Manhercz Krisztián gólja után Szabó Roland adta meg a negyed zárszavát (3-7).

Bátori Bence kapott remek labdát Erdélyitől, midőn bement középre, fel is iratkozott a góllövőlistára (3-8). A második negyed lazán telt, könnyedebben és könnyelműen támadott mindkét válogatott. De nem veszélyeztette semmi a remekül védekező magyar csapat előnyét, a románok nem jutottak lövőhelyzetig.

watch?v=gjXJZ2uOVdYA negyed utolsó percéhez érve először maradt ki egy magyar fór, de ez sem gátolta meg a nyugodt nagyszünetet. Amely után Negrean rezgette meg először a hálót 5 méteresből, hogy aztán Erdélyi Balázs szerezze meg második gólját (4-9).

watch?v=ZN-Q01UjNq0 Tóth Márton hosszú-hosszú idő után térhetett vissza tétmeccsen a válogatottba, góllal jelentkezett a 4. percben a jobb oldalról, merthogy nagyon tisztán kaphatta a labdát – az övé volt tehát a tizedik magyar gól. Bedő Krisztiáné meg a tizenegyedik, emberelőnyből, az ítélet után 3 másodperccel szerezte húzásból, Bátori passza után.

Decker Attila mellesleg jól védett a meccsen, amelyen 11-4-re vezetett a magyar csapat az utolsó szakasz előtt. Nagyon könnyen lehetett volna ez 12-4 is, de egy megúszás végén "elszórakozta" a támadást és a ziccert a válogatott.
 
Lévai Márton állt a magyar kapuba a negyedik negyedre, amelyben Bátori Bence fórgólja volt az első találat, ekkor már háromszor több gólnál jártunk, mint az ellenfél (4-12). Tiberiu Negrean kapta középen a labdát, szépen fordult rá a lövésre, és meglőtte az ötödik hazai gólt. Azonnal válaszoltunk, Bátori nem nagyon teketóriázott emberelőnyben. 

Popoviciu emberelőnyben szépen húzta be a kapuba a labdát, akadtak azért jó megoldások ekkor már a román oldalon is. De a magyar oldalon sokkal több és sokkal változatosabbak voltak ezek a villanások, Salamon is megeresztette (6-14). Persze, aztán meg kellett emelni a kalapunkat Minea Gheorghe előtt, aki a meccs talán legnagyobb bombáját lőtte Lévai kapujába - még Faragó Tamás, a Digi Sport szakkommentátora is "csettintett".
 
A vége könnyed, szép magyar győzelem, jöhet a május 10-i, görögök elleni szentesi mérkőzés, akkor dől el, kijut-e a magyar válogatott a Szuperdöntőre. Ehhez öt góllal kell győznie a vb-bronzérmes ellen.
 
Benedek Tibor rövid értékelése a meccs után:

„Meg vagyok elégedve ezzel a mérkőzéssel, az eredménnyel is, és azzal is, hogy a játék minden elemében jól teljesítettünk. A játékosok egyéni teljesítménye is megfelelő volt, ráadásul annak külön örülök, hogy ezek az egyéni remeklések nem mentek a csapatjáték rovására. Egységesek maradtunk végig. Bátrak voltak azok, akik a nyári csapatba kerülésért harcolnak, ennek is örülhetek. Amint lehet, indulunk is haza, Mezei Tamásra vár még egy doppingellenőrzés. Legközelebb a szentesi, görögök elleni meccs előtt találkozik a válogatott.”
 
Ami a többi csoportot illeti: a legérdekesebb eredmény Spanyolországban született, ahol Szerbia "csak" 14-13-ra nyert egy 5-3-as utolsó negyeddel. A meccs felvétele megtekinthető EBBEN a videóban.

Eredmény – férfi Világliga-selejtező, A csoport, 5. forduló:

Románia-Magyarország 7-15 (3-7, 0-1, 1-3, 3-4)

Nagyvárad, v.: Inesta (spanyol), Virijevics (szerb)

Gólszerzők:
 Negrean 2, Gheorghe 2, Popoviciu, Szabó R., illetve Manhercz K. 3, Bátori 3, Erdélyi 3, Zalánki 2, Salamon 2, Tóth M., Bedő

Gól/emberelőny: 2/5, illetve 6/9
Ötméteresek: 1/1, illetve -
Kipontozódott: Oanta, illetve Jansik D.

A másik mérkőzésen:

Grúzia-Görögország 8-15 (2-2, 0-3, 2-5, 4-5)

A csoport állása:

1. Görögország 15 pont
2. Magyarország 12 pont
3. Románia 3 pont
4. Grúzia 0 pont

A zárófordulóban:

Magyarország-Görögország - május 10., Szentes
Románia-Grúzia
 
A B csoportban:

Montenegró-Franciaország 17-4
Spanyolország-Szerbia 13-14 (3-4, 3-4, 4-1, 3-5)

A csoport állása:

1. Szerbia 15 pont – kijutott a Szuperdöntőre
2. Montenegró 9 pont
3. Spanyolország 6 pont
4. Franciaország 0 pont

A C csoportban:

Törökország-Olaszország 7-22 (3-4, 1-6, 0-5, 3-7)
Oroszország-Horvátország 10-14 (3-4, 2-4, 3-4, 2-2)

A csoport állása:

1. Olaszország 15 pont
2. Horvátország 12 pont
3. Oroszország 3 pont
4. Törökország 0 pont

 
-ds-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor