cover image
Egyéb

Ezüstérmes az UVSE az Euroligában

2016. április 24. 13:46

A női Euroliga döntőjében a magyar bajnok mindent megtett a házigazda Sabadell ellen, de a spanyolok egy picivel jobbak voltak, és megnyerték a kupát egy év szünet után.

„Azt kell mondjam, hogy nem, nem izgulnak a lányok” – válaszolta kérdésünkre Hertzka András csapatvezető a sabadelli Euroliga-döntő előtt másfél órával.

Bizonyára azért sem tették ezt, mert jelentős felszabadultsággal járt a címvédő görög Olympiakosz szombati legyőzése. Lovas Péter, az UVSE elnöke az uszodából a küldöttség szállodájába menet nem győzte hangsúlyozni vezetőtársainak, nekünk és a szülőknek, szurkolóknak, mennyire büszke a lányokra, a csapatra. Nem véletlen, valóban remek eredmény a döntő, az előrelépés is megvan már a tavalyi négyes döntőhöz képest, ráadásul maga az elődöntő is úgy alakult, hogy igazi sportélményként maradjon meg az emlékezetünkben.

Ahogyan az első napon, ezúttal is a helyszínen nézte a döntőt Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Bíró Attila, az Európa-bajnok női válogatott szövetségi kapitánya.

Történelmi meccs volt ez, hiszen legutóbb 1993-ban nyert magyar csapat BEK-et, akkor a Szentes, míg a Dunaújvárosi Főiskola 2003-ban lett második a sorozatban, Glyfadában.

A Sabadell tavaly előtt és három éve is nyert, akkor még Szücs Gabriellával a soraiban, az elmúlt évben az Olympiakosz jobb volt a döntőben.

A mieink meccse előtt a Kinef Kirishi legyőzte a görög címvédőt, így némi meglepetésre az Olympiakosz csak a negyedik lett a tornán.

Remekül és bátran kezdett az UVSE – ez biztató volt, mert tegnap gyengébb volt a kezdés. Mert bár kétszer is vezetett a Sabadell, rendre egyenlítettek a mieink, Szücs Gabriella második góljával pedig már 3-2-re vezetett a trónkövetelő.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Ennek ellenére kétgólos hátrány lett az első negyed végére, merthogy rendesen kapták az emberelőnyöket a spanyolok, és ki is használták azokat kellő hatékonysággal. De semmiképp sem tűnt úgy, hogy szétnyílna a meccs, a második negyed elején Keszthelyi Rita emberfóros gólja ezt bizonyította (4-5).

Tóth Ildikót szinte eltüntették a védők, nem igazán lehetett megjátszani, rá feltétlen felkészültek a spanyolok. A második negyed 6. percében fontos fórhoz jutott az UVSE, Áts Bertalan időt is kért, de eladták a labdát a lányok, azért kár volt.

A harmadik negyed elején két sabadelli támadást is remekül védekezett ki az UVSE, az elsőt hátrányban, hogy aztán Szücs Gabriella lője meg harmadik gólját. Hiába, évekig játszott ebben az uszodában, félig otthon van. Sőt, Tóth Ildikó is betalált, egy gólra jöttek fel Keszthelyi Ritáék, és még akkor sem volt veszve semmi, amikor Olga Domenech 8-6-ra alakította az állást.

Az első igazán bosszantó kapott gólt Forca szerezte, ezt el lehetett volna kerülni, váratlanul suhintotta rá – mínusz három. Volt már olyan, hogy a lányok innen álltak fel, történetesen szombaton, az Olympiakosz ellen.

„Dangerous” – szólt az uszodában Áts Bertalan időkérésénél, tényleg veszélyes helyzet volt, sebaj, át kellett rajta lendülni. Volt rá egy negyed.

Gangl Edina megtette a magáét, kivédte Jennifer Pareja büntetőjét, majd aztán Kisteleki Hanna talált be. Sajnos azonban egy már-már elvérző sabadelli akció végén Garcia középen eredményes volt, visszaállt a háromgólos differencia (7-10).

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Csabai Dóra góljával még belekapaszkodtunk az utolsó szalmaszálba két és fél perccel a vége előtt, és tartottuk is azt a szalmaszálat. Takács Vivien harcolt ki egy emberelőnyt, 1:39-cel a vége előtt, időt kért ekkor az UVSE. Laura Ester viszont a helyén volt a magyar akció közepénél, védte Tóth Ildikó próbálkozását.

Eldőlt a meccs, sőt, a végén még Anna Espar lőtt egyet, Euroliga-győztes a Sabadell.

Az UVSE előtt pedig le a kalappal, 2003 óta ez az ezüst a legjobb magyar eredmény a sorozatban.
 
Áts Bertalan a döntő után így értékelt Sabadellben.

„Persze, hogy el vagyok, el vagyunk kenődve. Volt sansz, és a Bajnokok Ligája döntőjét játszottuk. Mindenki győzni szeretne egy ilyen helyzetben, mi is szerettünk volna. A spanyolok nyugodtabbak pólóztak, és hát a játékvezetői felfogás is homlokegyenest más volt, mint tegnap. Ehhez kellett alkalmazkodni, még ha pankrációnak is tűnt a játék a vízben. Mindentől függetlenül büszke vagyok a lányokra, a második hely nagyon jó eredmény, előreléptünk, és mindent megtettünk.”


Eredmény – női Euroliga, döntő:

UVSE-CN Sabadell 8-11 (3-5, 1-2, 2-2, 2-2)
Sabadell, 1200 néző, vezette: Stampalija (horvát), Colombo (olasz)
 
UVSE: Gangl - Antal, Keszthelyi 1, Csabai 1, Tóth 1, Szücs 3, Kisteleki 2 Csere: Kuna, Takács, Kövesdi, Hertzka, Kiss. Vezetőedző: Áts Bertalan

Sabadell: Ester – Pareja 1, Domenech 2, Ortiz, M. Garcia 2, A. Espar 3, Pena. Csere: Forca 2, O'Donnell, Córdobes 1, C. Espar, Casado. Vezetőedző: Ignasi Vidal

Gól/emberelőny: 3/10, illetve 2/10 
Ötméteresek: -, illetve 1/2
 
A bronzmérkőzésen:

Olympiakosz Pireusz (görög)-Kinef Kirishi (orosz) 9-10
Gólszerzők:
Eggens 3, Eleftheriadou 2, Avramidou 2, Emmoli, Asimaki, illetve Glyzhina 6, Simanovich 2, Soboleva 2

Az Euroliga végeredménye:

1. CN Sabadell (spanyol)
2. UVSE
3. Kinef Kirishi (orosz)
4. Olympiakosz Pireusz (görög)
 
Dobos Sándor, Sabadell
Vízilabda hírek
uvse
Sabadell
euroliga