cover image
Egyéb

Most kezdődik a show!

2016. április 19. 19:23

12 belgrádi Európa-bajnok, további válogatott kerettagok, négy nagyszerű csapat a vízben, avagy hosszú szünet után a két győztes mérkőzésig tartó elődöntőkkel folytatódik a magyar női bajnokság. Az UVSE a Szentessel, a BVSC pedig a Dunaújvárossal csatázik.

Válogatott érdeknek alárendelt bajnokság ide vagy oda, a tét hatalmas, a felek akarata nemkülönben, avagy a hajrá nem mindennapi csatákat ígér a női sorozatban. Mást ne mondjunk: a tizenhárom belgrádi Eb-aranyérmes csapat tizenkét játékosa vízbe ugrik az elődöntőben (hét az UVSE, kettő-kettő a BVSC és a Dunaújváros, míg egy a Szentes színeiben), csupán az Egerben szereplő, csapatával az 5. helyért harcoló Czigány Dóra szemlélője az éremét zajló ütközeteknek. De további válogatott kerettagok, az olimpiai keretbe igyekvő tehetségek igyekeznek megmutatni képességeiket, avagy bátran kijelenthető, színvonalas mérkőzések következnek. Az elődöntők két nyert mérkőzésig tartanak.

  • 1. elődöntő
Résztvevők: UVSE (alapszakasz 1. helyezettje) és Hungerit-Szentes (alapszakasz 4. helyezettje)

Egymás elleni eredmények a bajnokságban:

3. forduló, 2015. október 16.
Hungerit-Szentes–UVSE 4–10 (1–2, 1–6, 1–2, 1–0)
Gólszerzők:
Bujka 2, Gémes, Farkas T., ill. Keszthelyi 3, Szücs G. 2, Antal 2, Kisteleki H. 2, Csabai

8. forduló, 2016. február 29.
UVSE–Hungerit-Szentes 10–4 (4–1, 2–1, 2–1, 2–1)
Gólszerzők:
Keszthelyi 3, Kisteleki H. 2, Kuna, Antal, Hertzka, Tóth I., Csabai, ill. Gémes 2, Bujka, Kövér-Kis

A felek esztendeje a sokáig emlékezetes ötmeccses fináléban csaptak össze, ezúttal már az elődöntőben találkoznak. Ez főleg annak köszönhető, hogy a csongrádiak az alapszakaszban a korábbiaknál egy fokkal gyengébben teljesítettek, miközben riválisaik (főleg a BVSC) meggyőzőbbek voltak. Tegyük gyorsan hozzá: nem csoda, hogy a Szentesnek nehezebben ment, hiszen Tóth László a holland válogatott központi felkészülése okán hazarendelt Catharina van der Slootra nem számíthatott, ami felettébb érzékenyen érintette a csapatot, ahogy mondani szokták, meccsenként 2-3 gól távozott. Az elődöntő előtt ráadásul újabb meghatározó játékosáról kénytelen lemondani a szakvezető, hiszen Miskolczi Kitti jelentette be, hogy áldott állapotban van, így a továbbiakban „csak” szurkolója a csapatnak. Mindezeket figyelembe véve egyértelműen a címvédő az esélyesebb, ám ahol Bujka Barbara centerezik, ott azért finoman fogalmazva sem mehet senki biztosra, még akkor sem, ha a klasszisjátékos edzőmeccsen felszakadt, két öltéssel összevarrt szájának még mindig nem a víz a legjobb barátja… De rajta kívül a sikeres LEN-kupa bronzmeccsen remeklő Kövér-Kis Réka precíz átlövéseire, vagy éppen Bolonyai Flóra védéseire is számíthat a tréner, arról nem beszélve, hogy a matarói éremszerzés alapból önbizalommal vértezi fel játékosait.
Ami az Áts Bertalan irányította UVSE-t illeti: az alapszakaszban ellenfelét mindkétszer magabiztos 10–4-gyel elintéző együttes kezdőcsapata világszintű erőt képez, nem véletlen, hogy a szakértők a hétvégén Sabadellben esedékes Euroliga négyes döntőben is esélyesnek tartják. A kapuban Gangl Edina, mezőnyben Keszthelyi Rita, Antal Dóra, Tóth Ildikó, Szücs Gabriella, Kisteleki Hanna és Csabai Dóra, mind ott voltak Bíró Attila győztes alakulatában, s mind egytől-egyig a legfényesebb medáliában gondolkodnak, szerepeljenek együtt bármely sorozatban. A nagy kérdést esetükben az jelenti, a hosszú szünet (tétmeccset a klubbal legutóbb február 29-én játszottak, ami a Szentes ellen speciel már inkább volt presztízscsata, mint tétre menő) után mire lesz képes, avagy milyen hamar sikerül felvenniük a szükséges ritmust.

Áts Bertalan, az UVSE vezetőedzője:

„Hamar eltelt ez az időszak. Ugyanabban a cipőben jár a két csapat, miként ők, mi is Olaszországban edzőtáboroztunk, készültünk a ránk váró feladatokra. Messinában jól sikerült a felkészülés, miképpen azt mondhatom, hogy a válogatottban szereplő játékosaim Olaszország és Hollandia ellen is odatették magukat. Fontos egy hét áll előttünk, négy tétmeccs, ebből reményeink szerint három elődöntő és egy döntő. Készülünk az Euroliga négyes döntőre, de történetesen most először csak a Szentessel foglalkozunk, hiszen ellenfelünk kiváló együttes, jó játékosokkal és jó edzővel, nem szabad kiengednünk, végig észnél kell lennünk. Látva csapatomat bizakodó lehetek, hiszen a lányok jó erőben vannak, az edzéseken jól dolgoztak. Hiszem, hogy sikerül megtartanunk a pályaelőnyt, és bejutni a döntőbe.”

Tóth László, a Szentes vezetőedzője:

„Mondanom sem kell, az UVSE jóval esélyesebb nálunk, nem véletlenül nyerte meg hibátlan teljesítménnyel az alapszakaszt, nem véletlenül nyerte meg a Magyar Kupát, és nem véletlenül tarják képesnek jó eredmény elérésére az Euroligában is. Kollégám, barátom Áts Berci játékosait senkinek sem kell bemutatni, mindannyian nemzetközi szintű játékosok. Ám ígérhetem, nem feltartott kézzel utazunk hozzájuk! A LEN-kupában megszerzett bronzérem egyértelműen pozitív löketet adott a csapatnak, ezt a hullámot próbáljuk meglovagolni. Miskolczi Kitti hiányzik majd, ezzel is csökken az esélyünk, ám ha úgy vízilabdázunk, annak szellemében játszunk, mint Mataróban az Uralocska ellen a mérkőzés második felében, akkor megnehezíthetjük ellenfelünk dolgát. Ha nem, akkor csúnya vége is lehet számunkra. Beszéltünk erről a lányokkal, abban maradtunk, nincs veszíteni valónk, bátran, felszabadultan, lazán kell játszani, nem szabad görcsölni. Ha így lesz, akkor sem vagyunk esélyesek, ám akkor jó meccseket vívhatunk velük, amiből még bármi kijöhet.”

A program
1. mérkőzés: április 20., szerda

UVSE–Hungerit-Szentes, Hajós Alfréd Sportuszoda, 19.00

2. mérkőzés: április 27., szerda
Hungerit-Szentes–UVSE, Szentes, időpont egyeztetés alatt

Az esetleges 3. mérkőzést később írják ki.

  • 2. elődöntő
Résztvevők: BVSC-Zugló-Diapolo (alapszakasz 2. helyezettje) és Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk-Graphics (alapszakasz 3. helyezettje)

Egymás elleni eredmények a bajnokságban:

3. forduló, 2015. október 17.
BVSC-Zugló-Diapolo–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk-Graphics 8–6 (0–1, 5–4, 2–0, 1–1)
Gólszerzők:
Illés 4, Kisteleki D., Takács O., Sikter, Leimeter, ill. Somhegyi 2, Szilágyi 2, Gurisatti, Ziegler

8. forduló, 2016. február 6.
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk-Graphics–BVSC-Zugló-Diapolo 5–10 (2–4, 0–2, 0–3, 3–1)
Gólszerzők:
Menczinger, Gurisatti, Somhegyi, Ziegler, Horváth B., ill. Kisteleki D. 3, Illés 3, Gyöngyössy, Takács O., Tamás, Leimeter

A két csapat egy éve a bajnokság bronzmérkőzésén csapott egymással össze – akkor az újvárosiak bizonyultak jobbnak. Ezúttal egyikük eljut a fináléba – hogy melyikük, nehéz volna megtippelni. Ami biztos: a szezonban mindkét bajnokin Petrovics Mátyás csapata volt a jobb, ráadásul idegenben három negyed után 9–2-re vezetett, s végül 10–5-re győzte le riválisát. Még nagyobb volt a különbség a felek között a BENU Magyar Kupa selejtezőjében, ahol 17–6-ra nyertek a zuglóiak – más kérdés, azon a napon néhány órával korábban ki-ki, győztes (6–5) partit játszott a Dunaújváros a Szentes ellen, és érthetően elcsigázva játszott. A BVSC soraiban egyértelműen vezérszerepet játszik az Egyesült Államokból egy évre hazaérkező Illés Anna, aki a bajnokság két meccsén hét góllal terhelte meg az újvárosiak kapuját – kérdés, tudják-e őt semlegesíteni. De persze a Takács Orsolya, Kisteleki Dóra világbajnok duó kimagasló produkciója is finálét érhet, arról nem beszélve, hogy ketten a rutint képviselik, ami rengeteget számít egy ilyen párharcban. Leimeter Dóra vagy Sikter Diána is egyre jobban bontogatja szárnyait, Gyöngyössy Anikó centerben, Máté Zsuzsanna bekkben iparkodik, a kapuban Doroszlai Vanda és Horváth Anna igyekszik bizonyítani – felettébb komplettnek mondható a csapat.
Dunaújvárosban a gyors tempó dukál, ami nem csoda, hiszen a csapat teli-tele van feltörekvő tehetségekkel, akik a Kasó Orsolya, Garda Krisztina, Menczinger Kata kapus-védő- csapatkapitány rutinos tengelyre támaszkodva, hol több, hol kevesebb sikerrel, a fiatalokra jellemző hullámzó játékkal mutatják magukat. Nyilván van bennük potenciál, nem véletlenül van ott a válogatott bő keretében, és játszott például a hollandok elleni győztes Világlia-meccsen Horváth Brigitta, Gurisatti Gréta, Somhegyi Noémi és Szilágyi Dorottya, de tudjuk, hogy a lefordulás egyik specialistája, Vályi Vanda is kapott már szerepet a nemzeti csapatban. Egy szó, mint száz, Újvárosban is jó csapat áll Mihók Attila rendelkezésére, amely rendre a szezon végén képes a legjobb teljesítményére.
Hogy milyen kiélezett ütközet várható, jól jelzi, hogy az M4 a szerda és a szombati meccset is műsorára tűzte!

Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője:

„A szezon hasonló, mint a 2012-es volt, tudtuk, hogy ilyen lesz, erre igyekeztünk felkészülni. A válogatott olimpiára való kijutása hamarabb eldőlt, mint négy éve, mondani sem kell, mennyire örült ennek mindenki a szakágban. A szezon ettől még persze szaggatott maradt, ami az egyetlen olyan tényezőt jeleni, amit nem tudtunk befolyásolni. Azaz a két hónapos szünet alatt – miképpen gondolom az összes riválisunk –, mi is igyekeztünk tisztességesen felkészülni a ránk váró nem mindennapi feladatokra. Edzőmeccseket szerveztünk, olaszországi edzőtáborban jártunk, igyekeztünk meccsszituációkat teremteni, így hangoltunk. Nyugodtan állíthatom, játékosaim a zokszó nélkül elvégzett munkának köszönhetően fizikálisan kirobbanó állapotban vannak, a kérdést nyilvánvalóan az jelenti, hogy két hónap után éles tétmeccsem mennyi idő alatt sikerül felvenni újra a ritmust. Tudtunk, hogy ilyen év lesz, minden szépségével és minden nehézségével együtt éltünk, várhatóan BVSC-játékos, játékosok is lesznek az olimpián, ami büszkeséggel tölthet el bennünket. Természetesen a célunk a döntőbe jutás, még akkor is, ha tudjuk, ezért iszonyatosan meg kell majd szenvedni, hiszen a Dunaújváros hasonlóan gondolkodik. Rendre nagy meccseket játszunk ellenfelünkkel, amelyben sok fiatal, a válogatott keretben számításba vett játékos szerepel, jól ismerjük egymást, örülök, hogy a televízió-közvetítéseknek hála a nézők is megtekinthetik a meccseket. A szezonban a Magyar Kupában már letettük a névjegyünket, nagyon várjuk ezeket a partikat, hiszen ezekért a napokért érdemes igazán a szürke hétköznapokon annyit dolgozni.”

Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője:

„Az elmúlt időben tétmeccseket ugyan nem játszottunk, ám a válogatott felkészülések között túl sokat együtt sem voltunk – ezeket az időszakokat igyekeztünk tartalmasan kihasználni. Összetartásokkal összekötött edzésekkel készültünk, ami koncentráltabbá tudott bennünket tenni, mintha a hétköznapokból pottyantunk volna bele az edzésekbe – hogy ennek, a külföldi, görög és zentai edzőtáboroknak milyen hatása volt igazán, az majd most, a fontos mérkőzéseken derül ki. Átbeszéltünk minden olyan fontos dolgot, amelyek fontosak, tudjuk, az adott meccseken mire fektessük a hangsúlyt úgy taktikailag, mint mentálisan, ezeken semmi sem múlhat. Kicsit furcsa így a bajnokság lebonyolítása, aminek elemzése természetesen nem ide tartozik, noha nyilvánvalóan mindenkinek az olimpia jelenti az elsődleges szempontot. A bajnokság nagyon fontos, biztos vagyok benne, hogy Matyi is érzékelteti ezt a csapatának. A válogatott összetartások őt kevésbé érintette, mint engem, akinek hat játékosa volt például Hollandiában – erre persze büszkék vagyunk. A BVSC is felszívja magát, az egyértelmű. És itt van még egy aspektus, amelyről keveset beszélünk: a válogatott keret nagy része adott, ezt tudjuk. De ha én játékos lennék, bíznék abban, hogy sikerült bajnoki döntőt vívnom, sőt ott nyerni, olyan teljesítményt nyújtani, ami kiugró, ami figyelemfelkeltő. Visszakövetkeztetve mindez a válogatottra: nyilván a bajnokcsapatból, egy esetlegesen meglepetést szerző bajnokcsapatból könnyebb az olimpiai csapatba kerülni, mint a negyedikből. Szóval, ez is tét, bármennyire rendhagyó vélemény. Tudom, hogy sokan így gondolkodnak, azaz rettentően motiváltak, ez pedig kihathat a produkcióra is. Arról nem beszélve, hogy a legutóbbi bajnoki meccsünk a BVSC ellen kellemetlen pillanatokat hozott, nagyon szeretnénk visszavágni.”

A program
1. mérkőzés: április 20., szerda

BVSC-Zugló-Diapolo–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk-Graphics, Laky Károly Uszoda, 16.00 (tv: M4)

2. mérkőzés: április 24., vasárnap
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk-Graphics–BVSC-Zugló-Diapolo, Dunaújváros, Fabó Éva Uszoda, 18.30 (tv: M4)

Az esetleges 3. mérkőzést később írják ki.


A bajnokság az elődöntők mellett további rájátszásokkal folytatódik.
A program:


Az 5–8. helyért
1. mérkőzések – április 20., szerda
Szegedi Vízmű Taylor&Nash-Szegedi Egyetem–UVSE Vízilabda Sportegyesület, Szeged, 17.30
ZF-Eger-EKF–Tatabánya VSE, Eger, 19.00

2. mérkőzések – április 23., szombat
UVSE Vízilabda Sportegyesület–Szegedi Vízmű Taylor&Nash-Szegedi Egyetem, Hajós Alfréd Sportuszoda, 15.30
Tatabánya VSE– ZF-Eger-EKF, Tatabánya, 13.00

A 9. helyért
1. mérkőzés – április 20., szerda
Kópé ÚVSE–Kecskeméti VE, Hajós Alfréd Sportuszoda, 20.10

2. mérkőzés – április 23., szombat
Kecskeméti VE– Kópé ÚVSE, Kecskemét, 10.30

- amler z. -
Vízilabda hírek
női bajnokság
uvse
szentes
BVSC
dunbaújváros
beharangozó
elődöntő