cover image
Egyéb

Szolnok: remek siker a Jug ellen

2016. április 16. 10:26

A Jug elleni csoportrangadón a magyar bajnok szépen játszott, Decker Attila és Madaras Norbert vezérletével győzött, ezzel stabilizálta a pozícióját.

Nem várta túl jó előjelekkel a Szolnok a szombat késő délutáni mérkőzését. Cseh Sándor csapatában Kis Gábor, Aaron Younger és Milan Alekszics is sérüléssel bajlódott az elmúlt napokban, így szereplésük erősen kérdőjeles volt.

Pedig fontos meccs várt a magyar csapatra, hiszen a győzelemmel még a csoportelsőség is elérhető közelségbe került volna, ehhez persze a hatos favoritjának, az olasz Pro Reccónak is botlania kellene a folytatásban. A novemberi, dubrovniki találkozón nagy hátrányból egyenlített a Szolnok, de végül egy góllal elveszítette a rangadót, most itt volt a lehetőség a visszavágásra.

A trieszti olimpiai kvalifikációs tornán szereplő játékosok természetesen fáradtak ezekben a napokban, kérdés volt, mennyire látszik majd meg mindez a vízben.

Nos, a Vízilabda Aréna főlelátója teljes egészében, az egyik kapu mögötti szektor majdnem egészen megtelt a rangadóra, a nyári meleg ellenére tehát voltak, akik ezt a programot választották.

A Juggal végül betegség miatt nem utazott el Felipe Perrone, ez nagy érvágás volt a horvátoknak, a szolnokiaknál Milan Alekszics nem vállalta a játékot, a többiek igen. Kis Gábor például, aki szinte végig a vízben volt az első negyedben, amelyben hét gól született.

Madaras Norbert lőtte az első kettőt, előbb akcióból, majd emberelőnyben, az 5. percre 2-0-ra vezetett a Szolnok, hogy aztán 3-3-nál már egál legyen a táblán. Maro Jokovic kétszer talált be fórból, mellette Hrvoje Benic volt eredményes. Ennek ellenére egy gyors fórmegjátszás végén Varga Dániel gólja az egygólos hazai vezetést jelentette az első kisszünetben.

Nagy Viktor
többször is remekül mentett egyébiránt, jól kezdte a meccset, ez pedig mindig jót jelent. Villámgyorsan, egy remekbe szabott góllal növelte előnyét a Szolnok a második negyed elején, Nagy Viktor előrepasszolta, Varga Dániel továbbította Youngernek, aki nem hibázott, 5-3.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

A Jug viszont ezen a délutánon eleinte elég gyorsan büntetett, két fórt is azonnal kihasznált, az egyiket a Mezei Tamás ellen fújt kontra után. Sokat fújtak sípjukba a játékvezetők, sok volt a kiállítás is, a szolnokiak sem panaszkodhattak. Jól ment viszont a blokkolás a horvátoknak, 5-5-nél egy időkérést követően maradt ki az előny, Varga Dániel lőtt egyszer Bijacba, egyszer a blokkba.

Madaras Norbert ugyanakkor nagy napot fogott ki, csúnyán megverte Jokovicot, és a 4. percben újra vezetést szerzett (6-5) nagyszerű góljával. Feljavult a magyar csapat védekezése, és a támadások is gyorsak voltak – egy ilyen lefordulás után lőtt nagy gólt Varga Dániel (7-5).

Jobb volt a Szolnok, szellemesebben támadott, ennek meg is lett az eredménye: hiába jött közelebb a Jug Jokovic 5 méteresével, jött Vámos Márton szélről lőtt emberelőnyös gólja (8-6) – kapust is cseréltek a horvátok egyébként.

Az „odavágót” 10-9-re nyerte a Dubrovnik novemberben, itt már a szünetben 8-7 volt az állás.
 
Némileg meglepő módon Decker Attila állt a szolnoki kapuba a harmadik negyedre (később kiderült, ez jó döntés volt), aki először Madaras Norbertnek gratulálhatott, ő átlőtte a Jug blokkerdejét, negyedik gólját szerezte (9-7), hogy aztán egy kontra után Kis Gábor is betaláljon, először volt három gól a különbség.

Javier Garcia három elhibázott akció után tudott erre reagálni, de nem sokkal később Aaron Younger harmadik gólja jött, 11-8. Fontos hátrányt védekezett ki aztán Kobescak mester időkérése után a Szolnok, majd Decker Attila védte Vrlic ziccerét. A negyed egy Varga Dénes góllal zárult, négygólos volt az előny tehát.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Ez Varga Dániel szabaddobás-gólja után állt vissza a negyedik negyedben, merthogy előtte Markovic lőtt Decker kapujába. 13-9-nél egy vitatott bírói ítélet miatt jöhetett előre a Jug, de Decker a helyén volt, hergelte is magát rendesen. Popadic is, majd az azeri játékvezető is… Varga Dánielt küldte ki, ezzel ő ki is pontozódott, a 4. percben. Az időkérés után Obradovic szépített, 13-10.

Nagy ziccerek maradtak aztán ki mindkét oldalon, a kapusoknak is köszönhetően, így a 7. perchez érve már megérett a magyar győzelem, amely végül meg is született.
 
Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője a meccs után:

„Az első két negyed nagyon furcsa volt, mert amire nem tudtunk idő hiányában felkészülni, azt abban az időszakban próbálgattuk. Váltogattuk a taktikát, a szoros emberfogást a zónával, volt, hogy a zónát átraktuk az egyik oldalról a másikra. Próbáltuk megtalálni azt, ami jó, ami jól megy és ez sikerült is a harmadik negyedre. Soha nem szoktam, de most kiemelnék két játékost: Madaras Norbit és Decker Attilát. Madaras Norbi az első félidőben, Decker Attila a másodikban lendített nagyot a csapaton. Ők voltak ketten egy pár játékossal azok, akik itthon készültek, keményen dolgoztak, edzettek erre a meccsre. Összességében nagyon elégedett vagyok a csapattal, nem szeretnék számolgatni a BL-ben, hiszen még két meccsünk van hátra. Ugyanakkor ahogyan tavaly, úgy idén is a Szolnok-Jug egy európai csúcstalálkozó volt, és egy ilyet megnyerni három góllal, nagy dolog.”
 
Kis Gábor a meccs után:

„Nagyon kellett már ez… Kellett a győzelem is, amihez kellett, hogy Ati beálljon a kapuba, nem mintha Viktor nem védett volna jól. De hát tudjuk, Ati egy kicsit elmebeteg, ha be kell állnia. Ő csinálja ezt talán a legjobban a világon. Kellett, hogy segítsen, mert elmentünk két góllal, aztán kaptunk egyet, megint elmentünk, megint kaptunk.


Ez a mai győzelem egy jó kiindulási alap a bajnokság és a BL következő szakaszához. A mi csapatunk nagyjából háromfelé osztódott az elmúlt napokban, voltak válogatottak, vannak szerbek, van ausztrál – szerda óta vagyunk együtt. Megmondom őszintén, nem hittem volna, hogy így sikerül. Nem is volt igazán jó a játékunk, de nagyon akartunk, csapatként nagyon hajtottunk.”

 
Decker Attila a meccs után:

„Ne vegye senki nagyképűségnek, nem annak szánom, de nyilván nem húzza meg az edző a kapuscserét, ha egy rutintalan vagy kevésbé pörgős kapus ül a padon. De a szolnoki padon Decker Attila ül, így érdemes megpróbálni. Sanyi látja az edzésmunkámat, látja, mennyire motivált vagyok a klubban, és mennyire szeretnék visszakerülni a válogatottba is. Nagyon jót tett ez a siker most a magyar vízilabdának, a horvátok, nagy riválisaink ellen nyertünk magabiztosan, főleg egy trieszti igénybevétel után. Csapatként nyertünk ma, Madaras Norbinak pedig külön gratulálok, én még nem láttam tőle ilyen gólt. Ezért jó vele egy csapatban játszani.”
 
Madaras Norbert a meccs után:

„Jól sikerült az a gól, maradjunk annyiban. Szerintem jól kezdtünk, de azért ők is jók voltak egy ideig támadásban. Ahogy összeállt a védekezésünk, onnan már könnyebb dolgunk volt. Ők se játszottak egy hónapja, mi se játszottunk egy hónapja, ezek a meccsek mindig olyan ’dupla vagy semmi’ meccsek. Most mi jól jöttünk ki belőle, hamarabb elkaptuk a fonalat, hamarabb összerázódtunk. Főleg azért volt ez nehéz, mert előtte nem volt mondjuk egy könnyebb bajnoki, hanem rögtön ez jött. Ha egy csapat egy hónapig készül, az rosszul is elsülhet. Ma nekünk jól sült el.”
 
Maro Jokovic, a Jug Dubrovnik játékosa a meccs után:

„Nagy reményeink voltak a meccs előtt, mert a második hely volt a tét, és szeretnénk ott végezni, hogy a Final Sixben könnyebb dolgunk legyen. Legalábbis valószínű, hogy a második helyezett könnyebb ellenfelet kap. Rosszul védekeztünk, 13 gólt kaptunk, ennyi kapott góllal nem is lehet meccset nyerni, ha az ellenfél a Szolnok. Majdnem végig egyenlő partnerek voltunk, de a meccs végére elveszítette a játékunk az arculatát, a koncentráltságunk sem volt már akkor megfelelő. Ennek ellenére nagyon várom a Final Sixet.”


Eredmény – Bajnokok Ligája, B csoport, 8. forduló:

Szolnoki Dózsa-Közgép-Jug Dubrovnik (horvát) 13-10 (4-3, 4-4, 4-1, 1-2)

Szolnok: Nagy V. – S. Mitrovics, Varga Dénes 1, Madaras 4, Mezei, Vámos 1, Jansik D. Csere: Decker A. (kapus), Kis G. 1, Varga Dániel 3, Gocics, Younger 3, Fülöp. Edző: Cseh Sándor
 
Jug Dubrovnik: Bijac – Obradovic 1, Markovic 2, Macan, Loncar, X. García 2, Jokovic 3. Csere: Popadic (kapus), Vrlic, Benic 1, L. Fatovic, Ivankovic 1, Bautovic. Edző: Vjekoslav Kobescak

Gól/emberelőny:
4/8, illetve 6/10 
Ötméteresek: –, illetve 1/1
Kipontozódott: Varga Dániel (28.), illetve Macan (26. p.), Benic (27. p.)

A csoportban:

Pro Recco (olasz)–A-Híd-OSC-Újbuda 7–2 (2–0, 1–1, 3–1, 1–0)
Gólszerzők:
Pijetlovics 3, Ivovics 2, Filipovics, Mandics, ill. Decker Á., Bátori

Szerdán játszották:

Galatasaray (török)–Partizan Beograd (szerb) 9–9 (2–4, 1–3, 4–1, 2–1)
Gólszerzők:
Nikics 3, Ozbek 3, Janovics 2, Colak, ill. Szubotics 3, Gogov 3, Tigkas, Vico, Aszanovics

A csoport állása:

1. Pro Recco 19 pont
2. Szolnok 18 pont
3. Jug 16 pont
4. OSC 9 pont
5. Partizan 7 pont
6. Galatasaray 1 pont
 
-ds-
Vízilabda hírek
Final Six Budapest - Hírek
Bajnokok Ligája
eger
osc
szolnok
jug
jug dubrovnik