cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Trieszt: csodás befejezés, tornagyőzelem

2016. április 10. 14:48

A férfiválogatott az olaszok elleni döntő során nagyszerűen játszott, és megszerezte a győzelmet.

Eljött a trieszti torna zárónapja, a döntő mérkőzés, amelynek semmilyen tétje nem volt – a presztízsen kívül. A két csapat ugyanis (ahogyan Spanyolország és Franciaország is) pénteken a negyeddöntőben megszerezte az olimpiai kvótát, majd szombati sikerével a vasárnap esti olimpiai sorsoláson az 5. kalapba „helyezte magát”.

Ennek ellenére Benedek Tibor és a játékosok is egy nagy lehetőségnek gondolták a meccset, hiszen odahaza lehetett amolyan kijózanító „taslit” adni olasz barátainknak.
 
Már a bronzmérkőzés előtt gyülekeztek a magyar drukkerek, jött például egy egész utánpótlás-csapat Ajkáról. A trieszti uszoda bejáratára kiírták: „Sold out”, azaz minden jegyet eladtak a két utolsó találkozóra.

Amelyből az első meglehetősen simára sikeredett, a spanyolok jobban odatették magukat, és egyébként is jobbak a franciáknál. Már a nagyszünetben 9-3 volt az állás Minguellék javára, a csapatból ezúttal is kimaradt Szirányi Balázs, sérülése miatt.

A magyar és az olasz csapat legutóbb Győrben játszott egymással, akkor az olaszok győztek, de ez semmit sem jelent. Jóval hangosabb volt a magyar közönség a trieszti uszodában, merthogy rengetegen jöttek el erre a mérkőzésre.

Varga Dénes emberelőnyből szerzett góljával nálunk volt az előny a meccs elején, aztán az olaszok elhibázták az első fórjukat. Sőt, Nagy Viktor védése után Erdélyi Balázs már egy megúszás után került helyzetbe, és nem is hibázott (2-0, ide). Kisvártatva már egyenlő volt az állás, előbb Di Fulvio, majd Presciutti talált be, utóbbi egy nagy jóindulattal megadott fórt követően, 2-2.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Sőt, akciógóllal fordított Olaszország, Figlioli lőtte be, ez a gólja kevésbé volt fontos, mint a románok elleni negyeddöntőben szerzett győztes találata.

Mindenesetre belelendültek az olaszok, mi kissé elbizonytalanodtunk támadásban. Varga Dénes például ziccerben lőtt fölé bő egy perccel az első negyed vége előtt, ezt követően kért időt Alessandro Campagna. Látszott egyébként a játékosokon már az első negyed végén, hogy rettentően fáradtak. Végül maradt a 3-2 az olaszoknak a negyed végére.
Kihagyott olasz emberelőnyökkel indult a második negyed, Nagy Viktor többször is jól avatkozott közbe, hogy aztán Varga Dániel lőjön távolról emberelőnyből a kapuba, 3-3.

Bekkjeink hallatlan küzdelmet folytattak középen, de a támadásban be-becsúszott egy-egy hiba. Gerendás György súgott oda valamit Benedek Tibornak a negyed 5. percében, egy olasz emberelőny előtt. Aztán jött a fór, amelyet Gitto kihagyott, kicsúszott a kezéből a labda.

Nem úgy Hárai Balázs kezéből, az általa kiharcolt fór után lőtt a kapuba, ismét vezettünk! Nem sokáig, Varga Dánielt szórták ki, miután Aicardi gyötörte, Di Fulvio meg távolról egalizált. Szivós Márton akciógóllal lőtte meg az ötödik magyar gólt, talpra is ugrott egy szektor.

Aztán egy másik, miután Aicardi középről lőtt szép gólt, remek, nagyszerű mérkőzést láthattunk. A nagyszünet előtt Hárai Balázs második góljával újra vezettünk, majd Hosnyánszky Norbert második kiállítását kapta – Nagy Viktor viszont védte az olasz lövést, majd egy kapufa következett, 6-5 volt a félidő.

Szivós Márton emberfórból lőtt gólja már kétgólos magyar előnyt eredményezett a harmadik negyed elején, szépen játszott a magyar csapat – ekkor már Del Lungo védte az olasz kaput. Gyorsan bekapta a másodikat is, Manhercz Krisztián úszott meg, és kegyetlenül bevágta, 8-5!

Nem ment az olaszoknak, de Stefano Luongo közelebb hozta őket a negyed felére (8-6). Viszont Manhercz Krisztián labdát szerzett, Vámos Márton megkapta a túloldalon és nagy gólt vágott, jobb volt a magyar csapat nem is kérdés.

Aztán Nagy Viktor védett pazarul, Erdélyi Balázs meg labdát szerzett, tartottuk az előnyt.

Ami nőtt Varga Dénes góljával a negyedik negyed elején, szép este elé néztünk tehát! Bodegas emberelőnyből eleresztett lövését kipiszkálta Nagy Viktor, ma remek napot fogott ki. Giorgetti szépített, majd a kapufa segített, az olaszok nem tudtak eléggé pontosan játszani, szerencsénkre.

Aztán mégis közelebb férkőztek Aicardi találatával (10-8), fél negyed volt hátra. Varga Dániel egy fontos emberelőnyben adta el a labdát, majd Nagy védett és letelt egy magyar akció.

Voltak izgalmak, rendesen. A végére is maradt izgalom, de a győzelem a magyar válogatotté lett, megnyertük a kvalifikációs tornát.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Eredmények – Trieszt, olimpiai kvalifikációs torna:

Döntő:


Olaszország- Magyarország 8-10 (3-2, 2-4, 1-3, 2-1)


Olaszország: Tempesti – Di Fulvio 2, Figlioli 1, Nora, Baraldi, Aicardi 2, Presciutti 1. Csere: Luongo 1, Gitto, Giorgetti 1, Bodegas, Velotto. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

Magyarország: Nagy V. – Erdélyi 1, Vámos 1, Szivós 2, Varga Dániel 1, Varga Dénes 2, Hárai 2. Csere: Zalánki, Bedő, Manhercz K. 1, Hosnyánszky, Decker Á. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Korábban:

A 7. helyért:

Németország-Románia 9-10 (2-3, 2-2, 1-3, 4-2)
Gólszerzők:
Jungling 2, Nossek 2, Schuler 2, Bukowski, Real, Stamm, illetve Radu 3, Teohari 2, Popoviciu, Szabó, Chioveanu, Oanta, Gheorghe

Az 5. helyért:

Hollandia-Kanada 9-8 (1-2, 2-2, 4-3, 2-1)
Gólszerzők:
Lindhout 4, Reuten 2, Lucas 2, Spijker, illetve Conway 3, Constantin-Bicari 2, Boyd 2, Kudaba

A 3. helyért:


Spanyolország-Franciaország 16-4 (4-1, 5-2, 4-0, 3-1)
Gólszerzők:
Tahull 4, Munarriz 2, Mallarach 2, Tevar 2, Echenique 2, Fernandez, Minguell, Espanol, Munarriz, illetve Camarasa, Izdinsky, Kovacevic, Tomasevic

A torna végeredménye:

1. Magyarország
2. Olaszország
3. Spanyolország
4. Franciaország
5. Hollandia
6. Kanada
7. Románia
8. Németország

A negyeddöntőbe nem jutott be: Dél-Afrika, Kazahsztán, Oroszország, Szlovákia

Az olimpiai torna kalapjai:

1. kalap: Szerbia és Horvátország
2. kalap: Görögország és Montenegró
3. kalap: Egyesült Államok és Ausztrália
4. kalap: Franciaország és Japán
5. kalap: Magyarország és Olaszország
6. kalap: Spanyolország és Brazília
 
Az olimpiai sorsolást megtartották, annak eredményéről itt lehet olvasni.
 
-ds-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor
trieszt
rio 2016