cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Először kel útra a legfiatalabb magyar válogatott!

2016. március 22. 17:35

A 2001-es születésű fiúk életük első nemzetközi fellépésükre utaznak Sibenikbe. Négy erős meccset játszanak, hogy kiderüljön, hol tartanak.

És akkor megjelent a Széchy-uszodában az edzés végén Horkai György, a medence szélén magához szólította a srácokat, és „útnak indította őket”.

Volt ebben a momentumban valami felemelő, a fiúk (köztük például Faragó Tamás fia, a "kis Tonó") csüngtek az olimpiai bajnok utánpótlás-kapitány szavain. Nem csoda, hiszen ilyen mondatok hangoztak el:

„Egy dolgot ne felejtsetek el, a magyar vízilabdát fogjátok képviselni!”
„Érezzétek jól magatokat, ne veszekedjetek! Ha valaki elront valamit? És akkor mi van?! Segítsétek egymást, hajtsatok, legyetek bátrak!”
„Mutassátok meg az edzőiteknek: ’engem nem lehet kihagyni a csapatból’!”
„Vigyázzatok egymásra! Legyetek sokat együtt, ne a Facebookon lógjatok ebéd közben, hanem beszélgessetek! Ilyenkor szövődnek a legjobb barátságok!”
„Ne foglalkozzatok a bírókkal!”
„Sok sikert, jó utat!”


Kell ennél több, kell ennél hatásosabb lökés? Horkai György a sorok írójának az intelmek után némi magyarázatot adott, miért is szólt még a srácokhoz külön is (az utolsó edzésen egyébként nem volt ott a két ferencvárosi játékos, Szabó Bence és Kis Márk).

„Nagy dolog ám ez! Először hallanak majd himnuszt, először látják majd a magyar zászlót. Óriási élmény lesz, életre szóló túra. És fontos is, hiszen a nyári ’Obrenovac’ előtt muszáj kicsit megtapasztalni a hangulatot, muszáj látniuk, mi történik egy ilyen tornán. Nagyon örülök, hogy csatlakozhattunk ehhez a húsvéti tornához, annak pedig külön, hogy jövőre, Kemény Dénes jóváhagyásával és támogatásával jövőre, a 2002-es korosztálynak mi rendezzük majd meg ezt a húsvéti kupát.”

Benczur Márton és Vogel Zsolt fiai ők, a két szakember is debütál ezen a fellépésen, hiszen először meccselnek majd „élesben” a csapattal.

Benczur Márton és Vogel Zsolt (Fotó: D.S.)

Benczur Márton és Vogel Zsolt (Fotó: D.S.)

„Kíváncsisággal megtöltött várakozással tekintünk a torna elé. A kis bizonytalanság abból fakad, hogy a csapatok nem ismerik egymást, nem tudjuk, ki milyen erőt képvisel. Éppen ez az egyik célja ennek a kupának: hogy kiderüljenek nagyjából az erőviszonyok. Ráadásul egy-egy ilyen meccs felér egy tucatnyi edzéssel. Tapasztalat és élmény lesz egyben a fiúknak ez a torna, én magam is várom, mire leszünk képesek. Azért örülünk ennek a húsvéti kupának, mert így már nem teljesen újoncként utazhatunk a korosztály első igazán rangos tornájára, a sokaknak csak nem hivatalos serdülő-vb-nek hívott augusztusi, kragujeváci tornára, amelyet korábban rendszeresen Obrenovacon rendeztek” – mondta Benczur Márton, a válogatott edzője, aki idestova három éve foglalkozik a srácokkal.

A csapatkapitány Konarik Ákos lesz, őt is megkérdeztük, mit vár az úttól:

„Mindenki nagyon lelkes, ez lesz az első fellépésünk piros-fehér-zöldben. A mostani pár nap alatt úgy érzem, összekovácsolódtunk, nincsenek viták, jól érezzük magunkat. A legfontosabb az lesz, hogy felmérjük a képességeinket, persze nyilván, mint minden magyar vízilabdázó, mi is győzni szeretnénk minden meccsen. Magamtól azt várom, hogy kiegyensúlyozottan teljesítsek, ne legyenek hullámok a játékomban. A csapat szempontjából a védekezés lesz a kulcs, hiszen a támadással nem hiszem, hogy gond lehet, gólokat úgyis lövünk, az lesz a fontos, hogy hátul minden rendben legyen” – mondta a Vasas fiatalja.

A csapat szerdán reggel indul Sibenikbe, és szombaton, a fél egykor kezdődő utolsó meccset követően indul haza.

Mi mást is kívánhatnánk, mint sok sikert!

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

A 2001-es válogatott kerete a tornára:

Aranyi Máté (UVSE), Bihácsi Bence (KSI), Bóbis Botond (KSI), Bozó Péter (Szentes), Faragó Tamás (Vasas), Gyenis Ádám (BVSC), Kis Márk (Ferencváros), Kompos Márton (Eger), Konarik Ákos (Vasas), Korom Dániel (Vasas), Pető Attila (KSI), Prágay Botond (UVSE), Szabó Bence (Ferencváros), Szieben László (UVSE), Sziládi Kristóf (UVSE)
Edzők: Benczur Márton, Vogel Zsolt

A sibeniki torna programja:

Március 24., csütörtök:

Montenegró-Magyarország – 11.00
Olaszország-Horvátország – 12.30
Magyarország-Olaszország – 19.00
Horvátország-Szerbia – 20.30

Március 25., péntek:
Olaszország-Montenegró – 11.00
Szerbia-Magyarország – 12.30
Szerbia-Olaszország – 19.00
Horvátország-Montenegró – 20.30

Március 26., szombat:
Montenegró-Szerbia – 11.00
Magyarország-Horvátország – 12.30

-dobos-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú korosztályos tehetséggondozó 2001
2001-es válogatott
serdülő válogatott
benczur márton
horkai györgy