cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Ünnepnap, ünnepi csapat!

2016. március 15. 19:00

A magyar női válogatott a belgrádi Eb-győzelem után először játszott hazai környezetben – nem is akármilyenben! A Hajós uszodában fergeteges buzdítást kapott a szurkolóktól, mindezt sikerrel hálálta meg: Kanadát 18–14-re győzte le.

Ünnep.

Március 15. alapesetben is az egyik legszebb.

2016-ban úgy alakult, hogy vízilabdában pluszban ünnepeltünk.

Ünnepeltünk, méghozzá egy nem mindennapi csapatot. Azt a csapatot, amely nem is oly rég Belgrádban Európa-bajnoki címmel ajándékozott meg bennünket, amely bebizonyította rátermettségét, amely ezzel a sikerével rögvest fókuszba került.

Többek között potenciális riói éremesélyesnek tartják a szakemberek.

Fotó: Madar Dávid

Fotó: Madar Dávid

No, ez a társaság 2016. március 15-én csodálatos környezetben – értjük ezt magára a helyszínre, a Hajós uszodára, és értjük ezt a lelátókat megtöltő szurkolóknak hála teremtett fergeteges hangulatra – Kanadával csapott össze. A parti több célt is szolgált egyben: egyrészt, és ez a legfontosabb, a csapatot éljenezhette itthon a közönség, másrészt persze Bíró Attila a közös kétkapus edzések után hivatalos meccsen is tesztelhette játékosait a tengerentúli, erőpólón alapuló kellemetlen stílus ellen.

A kapitány az ünnepre is gondolva a szerbiai győztes 13-at küldte vízbe, akik az első negyedben háromszor is kénytelenek voltak egyenlíteni. Kanada ugyanis bekezdett, rendre előttünk járt. Igen ám, de ahol Keszthelyi Rita játszik… Gólkirálynőnk kézbe vette az irányítást, lőtt egy akciógólt, majd egy fórgólt, s végül egy lefordulás után Tóth Ildikónak adott gólpasszt. Hogy aztán a hangulat a tetőfokára hágjon, az első negyed legvégén a kapufáról kipattanó labdát Antal Dóra csavarta a kapuba – szólt is a „Ria, Ria, Hungária!” kórus.

Nos, ezek után el lehet képzelni, mi volt a második negyedben! Ott, ahol a magyar válogatott elkezdett igazán pólózni! A stabilitást a védekezés adta, Kasó Orsolya jól irányított, védett, a blokkok a helyükön voltak, szenvedetek a kanadaiak a szorításban. Ezt aztán meglovagolva elöl sorban jöttek a gólok, az ötletes, kombinatív játék meghozta az eredményét. Betalált sorban az ellenállhatatlan Keszthelyi (fór), Bujka Barbara (akció), Czigány Dóra (akció), Takács Orsolya (akció) és újra Keszthelyi (ötméteres), 9–3-nál voltaképpen eldőlt a mérkőzés.

Női vízilabda tekintetében talán könnyelműnek is tűnhet ez a kijelentés, ám bátorkodnánk azt gondolni, ez a magyar válogatott a játéktudás mellett már olyan lelki erővel is rendelkezik, amely kizár bizonyos dolgokat.

Fotó: Madar Dávid

Fotó: Madar Dávid

Monika Eggenes lőtt ugyan egy gólt, ám még a második menetben Kisteleki Hanna megkontrázta mindezt, így nagyszünetben 10–4 állt a táblán.

A harmadik negyedben az ünnepi hangulat, no és a fölényes vezetés talán elaltatta kicsit a lányokat, lankadt a figyelem hátul, így a vendégek zsinórban három góllal közelebb férkőztek. Bujka Barbara gólja az emberelőny végén azért nyugtatólag hatott, de Joelle Bekhazi találatára érkező Keszthelyi Rita-bomba is kellett, hogy ne kapjon igazán vérszemet a vetélytárs.
 
A negyedik menet 12–9-cel kezdődött, de Bujka kiharcolt és értékesített ötméterese jelentette az első jegyzetelnivalót. Egy beszedett hátránygólt (a nagyszünetben beállt Gangl Edina nem védhette) követően újfent a centerünk villant, ezúttal szabálytalanul sem tudták megállítani. Potyogtak a gólok, nem a védekezés jelentette ezúttal a minőséget – de kit érdekelt ez akkor, amikor mi álltunk jobban? Tóth Ildikó előnygólja az időkérés után mesterien megkomponált alkotás volt, Takács Orsolya találata egy okos, rutinos lövés eredménye, Bujka Barbara ötödik gólja maga a klasszis ismérve, Czigány Dóra „bevert” fórja pedig szimplán egy remek, magabiztos lány tehetsége.

A csapat 18-14-es győzelme pedig egy csodálatos csapat sikere!


Fotó: Madar Dávid

Fotó: Madar Dávid

Eredmény – Női felkészülési mérkőzés
Magyarország–Kanada 18–14 (4–3, 6–1, 2–5, 6–5)

Hajós uszoda, 1000 néző. Vezette: Molnár P., Deslierres (kanadai)

Magyarország: Kasó – Antal D. 1, Kisteleki H. 1, Szücs G., Keszthelyi R. 5, Bujka B. 5, Csabai D. Csere: Czigány D. 2, Takács O. 2, Illés A., Tóth I. 2, Garda K., Gangl E. (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Kanada: Gaudreault – Alogbo 1, Monton 1, Wright 3, M. Eggens 3, Robinson 1, Perrault. Csere: McKee 1, Bekhazi 2, Fournier, C. Eggens, Crevier 1, Yelizarova 1, Colterjohn (kapus). Szövetségi kapitány: David Paradelo


Gól/emberelőny: 6/8, ill. 7/13
Gól/ötméteres: 2/2, ill. –
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
magyarország-kanada