cover image
Egyéb

Nagy meccs, alapszakasz-győztes az UVSE

2016. február 13. 15:02

A BVSC nagyon megszorongatta a bajnoki címvédőt a női bajnokságban, de végül nem koncentrált eléggé, így nem tudta megnyerni a mérkőzést.

Az alapszakasz megnyeréséért ugrott vízbe az UVSE, a bajnoki címvédő ugyanis a győzelem esetén megszerezhette ezt – függetlenül a Szentes elleni elmaradt találkozótól. A BVSC is esélyes volt még az elsőségre, ehhez szintén győznie kellett volna a kora délutáni tévés randevún.

Egy türelmesen, ám mégis gyorsan végigvezetett UVSE-akcióval kezdődött a meccs, a végén Tóth Ildikó be is fejezte a támadást (1-0). Rögtön egalizálhatott volna egy emberfóros helyzetben a BVSC, de könnyedén eladták a labdát, hogy aztán Doroszlai Vanda védjen 100 százalékos ziccerben, Keszthelyi Rita próbálkozott.

Kuna Szonja, az év utánpótláskorú játékosa (a Héraklész-programban díjazták) növelte a bal szélről a hazai előnyt, és mivel a BVSC továbbra is pontatlan volt támadásban, elhúzott az UVSE. Keszthelyi Rita gólja után ugyanis már 3-0 állt a táblán. Kisteleki Dóra laza ejtéssel hozta közelebb aztán a BVSC-t, erre a találatra még Bíró Attila, a válogatott szövetségi kapitánya is csettintett a lelátón.

Az utolsó szó ezzel együtt a címvédőé volt az első negyedben, Hertzka Orsolya húzott be közelről egy passzt, 4-1-gyel zárult a szakasz.

Kicsit kiegyensúlyozottabb volt a játék a második negyedben, ezzel együtt Leimeter Dóra és Kisteleki Dóra, valamint Keszthelyi Rita gólja is megelőzhető lett volna, egy jobb védekezéssel. 5-3 után még 3 perc volt hátra a nagyszünetig, a vendégek pedig többször is szorosabbá tehették volna a meccset, de a kapkodásuk ezt megakadályozta. Az UVSE sem támadott úgy, ahogyan általában szokott, jegyezzük meg, hogy Kisteleki Hanna ujjsérülés miatt kihagyta ezt a bajnokit.

Majdnem eltelt a harmadik negyed fele, amikor újabb gól született, és mivel azt Leimeter Dóra szerezte, ismét szorossá vált a meccs (5-4). Megakadt az UVSE támadásban, a 6. perc elején pedig Farkas Kata irtóztató erővel lőtt a jobb felsőbe, egyenlített a BVSC (5-5)! Doroszlai Vanda mellett a blokkok is kiválóan működtek a zuglóiaknál, az UVSE pedig mintha nem hitte volna el, hogy ezt a meccset akár el is bukhatja.

Varga Viktória távoli átlövésével aztán 6-5-re már a BVSC vezetett, így kénytelen volt rátenni egy lapáttal a bajnok. Csak 8 másodperc maradt a harmadik negyedből, amikor Keszthelyi ellőtt egy labdát. Védhető lett volna, de egyenlített a klasszis, 6-6.

A negyedik negyedben egy kapufáról lepattant labdát újra odapöccintett a BVSC, majd Máté Zsuzsanna kezéből csorgott le a labda, láthatóan idegesek voltak a játékosok. Leimeter Dóra nem, emberelőnyből éles szögből nagyszerű góllal szerzett ismét vezetést a csapatának. Kövesdi Vivien egyenlített, jó volt látni, hogy a válogatottakon túl mások is villogtak a rangadón. Ugyanő adott gólpasszt Csabai Dórának, miután lefordult az UVSE a BVSC emberelőnye során – újra az UVSE-nél volt az előny.

2:21-gyel a vége előtt Takács Orsolya emberfórból lőtt, Antal Dóra blokkolt, nagy esélyt szalasztott el a vendégcsapat, hiszen ezután csak elhaló támadások következtek mindkét oldalon.

Nyert az UVSE, ezzel megnyerte az alapszakaszt is, de a BVSC a rájátszásban tovább fejlődhet, így rendkívüli izgalmak várhatóak tavasszal.

Áts Bertalan, az UVSE vezetőedzője a meccs után:

„A mérkőzés elején mondtam, hogy vérbeli rangadó lesz. Ez is történt. Az első negyedben mi voltunk jobbak, de a második negyedben a BVSC talpra állt, csinálták a lefordulásaikat. A végjátékban aztán a válogatott játékosok megmutatták erejüket, de ki kell emelnem Kövesdi Vivient is, aki nagyot játszott a végén. Gratulálok a játékosaimnak, a BVSC-nek is. Nagyon jó felkészülés volt ez a mai meccs a Mataro elleni Euroliga-mérkőzés előtt.”

Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője a meccs után:

„Az első két negyedben az UVSE azt csinált velünk, amit akart kis túlzással. Akkor egy lyukas garast nem adtam volna azért, hogy aztán megmutatjuk, hogy tudunk is játszani. Egy-két játékos hitte csak el, hogy itt nyerhetünk, szerencsére a második félidőben az ő lelkesedésük átragadt a többiekre is. Egy-két játékos olyan hibákat követett el, amiket egy ilyen csapat ellen nem lehet. Egygólos vezetésünknél támadásban eladjuk a labdát, a szélről lehetetlen gólt kapunk stb. Tanulni kell a mai meccsből, hiszen nem volt nagy különbség a két csapat között. Azt szeretném, ha minden játékosom elhinné, hiába áll vele szemben egy válogatott pólós, ők is tudnak hibázni, ők is emberek, akiket hibákra lehet kényszeríteni.”

Eredmény – női ob I.-es bajnokság, A-csoport, 10. forduló:

UVSE-BVSC-Zugló-Diapolo 8-7 (4-1, 1-2, 1-3, 2-1)
Gólszerzők:
Keszthelyi 3, Tóth I., Kuna, Hertzka O., Kövesdi, Csabai, illetve Leimeter 3, Kisteleki D. 2, Farkas K., Varga V.
A részletes jegyzőkönyvet itt lehet elérni.
 
Hungerit-Szentes-ZF-Eger 21-8 (4-2, 6-1, 5-2, 6-3)
Gólszerzők:
Bujka 7, Kövér-Kis 3, Miskolczi 3, Hevesi 2, Kádár 2, Gémes, Pengő, Farkas T., Mihály K., illetve Czigány 3, Pócsi 2, Ráski 2, Szeredi
A teljes jegyzőkönyvet itt lehet elérni.

Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics–Szegedi Vízmű-Tayxlor&Nash-Szegedi Egyetem 16–6 (5–1, 3–1, 4–1, 4–3)
Gólszerzők:
Menczinger 4, Gurisatti 3, Horváth B. 3, Szilágyi 2, Garda, Somhegyi, Vályi V., McHunu, ill. Tóth P. 2, Lengyel Dominika 2, Miklós D., O-Nagy
A teljes jegyzőkönyvet itt lehet elérni.

A bajnokság állása:

1. UVSE 27 pont
2. BVSC 22 pont
3. Dunaújváros 16 pont
4. Szentes 13 pont
5. Eger 7 pont
6. Szeged 0 pont
 
-ds-
Vízilabda hírek
uvse
BVSC