cover image
Egyéb

Csúcsvízilabda: a Szolnok legyőzte a Reccót

2016. február 10. 21:36

Elvette a BL-címvédő Pro Recco veretlenségét a magyar bajnok. Nagyszerű hangulatban győzött a Szolnoki Dózsa a világ legjobb csapata ellen.

Igazi sportági csemege volt a Szolnok és a Pro Recco szolnoki találkozója a Tiszaligetben, telt ház előtt. Világsztárok ott, világsztárok ott és egy „első” meccs, amely 14-11-es Recco-sikerrel végződött.

Soriban 5-0-ra vezetett a Szolnok, onnan fordítottak az olaszok szerb nagyágyúik vezérletével. Nagy Viktor kezdett a mieink kapujában, Olaszországban egyébként Decker Attilának szavazott az elején bizalmat Cseh Sándor. Meglepetésre a túloldalon Tempesti helyett Giacomo Pastorino védte az olasz kaput. A szolnokiak keretéből hiányzott Varga Dániel, ez mindenképpen érzékeny veszteség volt.

A meccs elején háromszor is a Recco szerzett vezetést, kétszer emberelőnyből, egyszer akcióból, Milan Alekszics tartotta a Szolnokot átlövéseivel (2-3), miközben két centerpassz esetében hiányolhatták a szolnokiak a kiállítást.

Később is, de aztán a 6. percben kettős emberelőnybe került a Dózsa, Vámos Márton meg nem sokat cifrázott, egyenlített (3-3). Varga Dénes szenzációs megoldásával ráadásul előnnyel zárhatta az első negyedet a Szolnok, Nagy Viktor bravúrja után még maradt ugyanis egy kis idő a támadásra, 9 másodperccel a vége előtt pedig Varga Dénes szabaddobásból ejtette át az olaszok kapusát – 4-3.

És remekül indult a második negyed is, Vámos Márton emelkedett az égig, és szabaddobásból kettőre növelte a magyar előnyt (5-3). Stefan Mitrovics is gólt lőtt a negyedik percben, csakhogy a játékvezetők nem adták meg a szabályosnak tűnő találatot, nagy kár. A másik oldalon egy kiállítás utáni Di Fulvio-góllal közeledett a Recco, egyben meg kell jegyezni, hogy a Szolnok remekül védekezett a meccsen.

Meg remekül támadott, Vámos Márton kapufás góllal, egy szépen kijátszott támadás végén lőtt a kapuba, szellemesen játszott a Szolnok! De egy Recco ellen rettentően pontosan kell játszani, minden hibát kihasználnak az olaszok, egy megúszás végén Di Fulvio szépített.

42 másodperccel a nagyszünet előtt a kiállítás lejárta előtt 1 másodperccel hamarabb jött vissza a játéktérre a Recco játékosa, így 5 méterest kapott a Szolnok. Be is lőtte Gocics, így kedvező helyzetből jöhetett a nagyszünet.

Sandro Sukno emberelőnyös gólja nyitotta a harmadik negyedet, majd Pastorino néhány bravúrja után Mitrovics lőtt gyorsan egy keresztpassz után, tartotta a magyar bajnok a kétgólos különbséget. Nem olyan sokáig, a szolnoki blokkot átlőtte Figlioli emberelőnyben (8-7), izgalmas, parázs, vérbeli csata folyt a medencében.

Filip Filipovics a falból emelkedett ki, midőn egyenlített, hosszú idő után fogyott el a szolnoki előny. Egy már-már végtelenségig kijátszott fór után Alekszics harmadik gólja újra magyar vezetést eredményezett, így biztató volt az utolsó negyed előtti állapot.

Varga Dénes bomba, de micsoda bomba következett! Váratlanul és borzasztó sebességgel lőtte ki a jobb felsőt, 10-8-ra vezetett a Szolnok, 7 perccel a meccs vége előtt. Sukno szépített, jelezte, olyan könnyen azért nem lehet legyőzni a Reccót. Egy elhibázott szolnoki akció után Prlainovics is feliratkozott a góllövők közé, elég rosszkor, 10-10.

Megjósolhatatlan volt a meccs végeredménye 5 és fél perccel a vége előtt. A csapatok fáradtak, egyre több volt a hiba, előtérbe kerültek az egyéni megoldások.

2:45-tel a vége előtt Kis Gábor kapta meg a labdát középen, befordult, 5 méterest ítéltek, Varga Dénes bevágta, 11-10. Sőt, egy fantasztikusan kivédekezett Recco-akció után Stefan Mitrovics góljával már kettő volt az előny!

1:35-tel a vége előtt emberhátrányba került a Szolnok, időt is kért a Recco. Mandics góllal tudta befejezni a fórt, 12-11, következtek a végső izgalmak!

Kis Gábornak megadták a fórt az utolsó szolnoki akciónál, azt azonban Vámos Márton elhibázta. 8 másodperccel a mérkőzés vége előtt a Recco is emberelőnybe került, de az utolsó lövés elakadt Nagy Viktorban, így a Szolnok megnyerte a mérkőzést.

Nagy siker ez, a magyar vízilabda egésze számára.

Cseh Sándor a mérkőzés után a Sport TV-nek:

„Gratulálok a játékosoknak, emberfelettit nyújtottak. Aki ismerni a vízilabdát, annak a nemzetközi erőviszonyait, az tudja, ez milyen eredmény. Nem nyertük meg a BL-t, de ez a siker az elmúlt évek egyik legnagyobb eredménye. Remélem, egy áttörés is, hiszen a világ legjobb csapata a Recco, benne 6-8 olyan játékossal, akik egyénileg a legjobbak. Arra készültünk viszont, hogy elkapjuk ma őket, és ez sikerült, a játékosok nagyszerűen küzdöttek. Az előző, olaszországi meccs megmutatta, mi az, amiben fejlődni kell. Nem másban, mint fejben: arra kell gondolnunk, bármennyire is fáradtak vagyunk, nem adjuk fel. Hittünk magunkban. Elmondtam a játékosoknak, hogy ha a Reccót le akarjuk lassítani, azzal annyit érünk el, hogy pár góllal kevesebbel kapunk ki. Nem akartuk őket lelassítani, ehelyett még agresszívebben, még keményebben akartunk játszani. Ez nem mindig sikerült, ennek ellenére mi nyertünk egy góllal. A tavaszunk persze ettől a győzelemtől nem lesz könnyebb, de azért most örülni kell neki egy kicsit.”

Nagy Viktor a mérkőzés után:

„Két nagyon jó csapat csapott össze. Nagyon brusztos, kemény meccs volt. Azt gondolom, egyik csapat sem játszotta ki magát igazán, de ettől függetlenül fantasztikus meccs volt. A közönség eksztázisban volt, mi is. Amióta itt vagyok Szolnokon, ez volt a legélvezetesebb meccsem, köszönöm is a szurkolóknak. Bizonyítottuk, hogy ott vagyunk a topcsapatok kötött.”

Eredmény – Bajnokok Ligája, B csoport:

Szolnoki Dózsa-Közgép-Pro Recco (olasz) 12-11 (4-3, 3-2, 2-3, 3-3)
Gólszerzők:
Alekszics 3, Varga Dénes 3, Vámos 2, Mitrovics 2, Gocics, Madaras, illetve Di Fulvio 2, Sukno 2, Pijetlovics 2, Filipovics, Gitto, Figlioli, Prlainovics, Mandics

További eredmény a csoportból:

Partizan Beograd (szerb)–Jug Dubrovnik (horvát) 6–10 (1–3, 1–3, 1–1, 3–3)
Gólszerzők:
Subotics 2, Gielen, Tigkas, Tanaszkovics, Sztojonovics, ill. Vrlic 2, Garcia 2, Perrone 2, Obradovic 2, Loncar, Markovic

Galatasaray (török)–A-Híd-OSC-Újbuda 9–12 (2–5, 3–3, 1–2, 3–2)
Gólszerzők:
Destici 3, Nikics 2, Gulenc 2, Simsek, M. Janovics, illetve Bátori 4, Juhász 2, Hegedüs G. 2, Salamon 2, Német, Brguljan
 
A csoport állása:
1. Recco 15 pont (81–43)
2. Dubrovnik 15 pont (63–50)
3. Szolnok 12 pont (68–58)
4. OSC 6 pont (50–47)
5. Partizan 6 pont (36–63)
6. Galatasaray 0 pont (42–79)
Vízilabda hírek
szolnok
cseh sándor