cover image
Egyéb

Egy álommal szegényebben…

2016. február 10. 18:58

Nem sikerült a bravúr a Szegednek, amely az Euro Kupa elődöntőjének hódmezővásárhelyi visszavágóján 15–10-re kikapott a Bresciától, így az olaszok kettős győzelemmel kerültek a döntőbe.

Két gól.

Az álom.

A finálé.

Ezek a szavak, mondatok hangoztak el legtöbbször Hódmezővásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában, ahol az Euro Kupa döntőjéért ugrott medencébe a Szeged. Tekintettel arra, hogy a Brescia otthonában remek első három negyed után 9–8-ra kikapott a csongrádi alakulat, a döntőbe jutáshoz két góllal kellett nyernie.

„Végig kiélezett meccset várok, az utolsó percekben dől majd el a továbbjutás kérdése” – vázolta fel érzéseit közvetlenül a kezdés előtt Varga Péter, aki tagja volt annak a csapatnak, amely 2009-ben elhódította a sorozat elődjét, a LEN-kupát.

Meixner Marcell védésével kezdődött, az olasz válogatott Rizzo lövését védtem, majd Lukas Seman ellen ítéltek kontrát. Nyugodtan mondhatjuk, egymásnak estek a felek, nem volt semmi tapogatózás. Seman aztán ötméterest harcolt ki, amelyet Manhercz Krisztián értékesített, így hamar ledolgozta hátrányát a Szeged.

Más kérdés, még hátravolt 30 és fél perc…

A Bresciából egy újabb válogatott, Christian Presciutti próbált villanni, ám a blokkok jó helyen voltak, így mellé lőtt – átellenben a kétszer is védő del Lungo is bizonyította, Tempesti mögött nem véletlenül számít rá a válogatottban Campagna mester. A hazaiak azonban kivédekeztek egy hátrányt, őrizték előnyüket, majd Sánta Dániel harcolt ki egy fórt, amely során Varga Zsolt lőtt kapufás gólt!

Ha itt lefújták volna…

Ubovics szépített, ám átellenben Sánta újra megmutatta tehetségét, beforgatta védőjét, jogos volt az ötös – Manhercz Krisztián lövését azonban védte del Lungo. Meixner hátrányban védett, C. Presciutti a következő alkalommal azonban már egyenlített.

Aljosa Kunac fórban vette vissza csapatának a vezetést, ám Bertoli szintén fórban egyenlített, így 3–3-mal zárult az első negyed. A Brescia spanyol válogatott védője, Molina két személyi hibát szedett össze – mi tagadás, ez nem hangzott rosszul…

A második negyedben fokozódtak az izgalmak, sárga lapot kapott Alessandro Bovo mester, kemény csata zajlott a vízben, nem volt könnyű dolga a játékvezetőknek. Varga Zsolt is a második kiállítását kapta – Napolitano pedig belőtte a fórt (megint a tipikus olasz megjátszást láthattuk: labda a fához), ezzel először vezetett a rivális. Majd kettővel: Ubovics ötöst brusztolt ki Sedlmayer Tamás ellen, Molina pedig belőtte. Összesítésben három góllal állt jobban ekkor a Brescia.

Kunac hatalmas bombája kintről a léc alá vágódott, Meixner védett, majd Kunac szerelte le a centert – mehetett az egyenlítésért a csapat, de nem járt sikerrel. Meixner N. Presciutti lefordulásánál hatalmasat védett, de a túloldalt del Lungo is igazolta jó formáját, védte Kunac lövését. Seman fórt „szállított”, Varga Péter időt kért – a megjátszás aztán nem sikerült, egy rossz passz keresztbetett a terveknek. Sőt a visszaúszás közben kiszórták Manhercz Krisztiánt, a fórt pedig időkérés után Rizzo belőtte – így lett 5–5 helyett 4–6…

Sánta ötöst harcolt ki, Kiss Csaba fára lőtte, második büntetőjét hagyta ki a Szeged. Napolitano második gólja után már 4–7 állt a táblán, azaz nagyszünetben nagyon távol állt a továbbjutástól a Szeged.

Varga Zsolt faragott a hátrányból, ám Randjelovics ismét háromgólosra növelte csapata előnyét. Igyekezett a Szeged, ám talán a hátrányban már többet is vállalt, így fórban sem járt sikerrel – nem úgy a Bescia: Molina volt ismét eredményes. A 19. percben 9–5-re vezettek a vendégek.

Varga Zsolt harmadik találatát szerezte, ám C. Presciutti sem tétlenkedett, avagy nagyon magabiztos volt az olasz bajnokságban is vitézkedő, csak a Reccótól vereséget szenvedő Brescia. Ubovics gólja után 6–11 volt az állás, Varga Péter időt kért. Időt, és csak egyet kért: „Felejtsük el az eredményt, kezdjünk el játszani.”

Ezt teljesítette a Szeged, amely végül az utolsó negyeddel együtt 15–10-re kapott ki. A döntőbe jutás tehát nem sikerült, ám az EK-szereplésért, az elődöntőbe jutásért nyilvánvalóan minden diccséretet megérdemel a csapat.

Varga Péter, a Szeged vezetőedzője:

„A helyzeteink, lehetőségeink megvoltak, különösen a mérkőzés elején, ám sajnos ezekkel nem tudtunk élni. A védekezésünk nem úgy működött, ahogy szerettük volna, ahogy kint működött. Nehéz bármit is mondani… Két-három napnak el kell telnie, amíg ez leülepszik. A sorozatban mentünk előre, mindig nyerni akartunk, majd értékeljük a szereplést. Most megyünk tovább, az élet ugyanis nem áll meg."


Eredmény – Euro Kupa, férfiak, elődöntő, 2. mérkőzés

ContiTech-Szeged-Diapolo–AN Brescia (olasz) 10–15 (3–3, 1–4, 2–4, 4–4)
Gólszerzők:
Varga Zs. 4, Kunac 3, Manhercz K. 2, Palotás, ill. Molina 3, Napolitano 2, Rizzo 2, C. Presciutti 2, Ubovics 2, Bertoli, Randjelovics, Nora, N. Presciutti
Továbbjutott: Brescia, kettős győzelemmel
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A Sintez Kazany (orosz)–Mornar Split (horvát) mérkőzést 19 órától rendezik.
Vízilabda hírek
euro kupa
szeged
brescia