cover image
Egyéb

Női Euroliga: két magyar csapat a 8 között

2016. február 7. 13:55

Az UVSE legyőzte a remekül játszó Szentest a vasárnapi Euroliga-selejtezőn, az egygólos szentesi vereség belefért, ők is továbbjutottak.

Mivel a Spartak Volgográd 17 góllal győzte le a Crvena Zvezdát, azaz nagyobb különbséggel, mint a Szentes, még inkább a matematika került előtérbe a Hajós-uszodában rendezett selejtezőtorna utolsó mérkőzése előtt.

Az UVSE már biztos továbbjutóként várta a magyar-magyar mérkőzést, de Áts Bertalan azt mondta az előző este, hogy szeretnék megnyerni a csoportot. A Szentes a gólkülönbség minél kedvezőbb alakulásában bízott, na és abban, hogy esetleg meglepi az UVSE-t. Egy pont már elég lett volna ahhoz, hogy meglegyen a második helyen a továbblépés, vereség esetén viszont arra kellett figyelni, ne legyen túl nagy az a bizonyos vereség. A meccs előtt a Volgográd +9-cel, a Szentes +13-mal állt, azaz maximum három góllal kaphatott ki a csapat. Négygólos vereség esetén minimum 9 gólt kellett volna szereznie a Szentesnek.

Az elsőt Kövér-Kis Réka szerezte, ezzel vezetett a Szentes, nagy gól volt, de Tóth Ildikó azonnal válaszolt (1-1), hogy aztán Miskolczi Kitti is átlője a lilák zónáját. Bekezdtek a csapatok tehát, bátran játszott a Szentes. Az első negyed derekán aztán már pontatlanabbak voltak a lövések mindkét oldalon, a kapufák is „közbeszóltak”. Antal Dóra egalizált (Bolonyai Flóra mutatott be előtte bravúrt), majd Bujka Barbara harcolt ki egy 5 méterest, amit értékesített, 2-3.

Sőt, Farkas Tamara góljával már 4-2 volt a Szentesnek a negyed derekán, egy időkérés után emberelőnyös Keszthelyi Rita-góllal közeledett a végén az UVSE.

A második szakasz első gólját Bujka Barbara szerezte, bitang nagy gól volt a jobb szélről, újra kettővel ment a Szentes. Kisteleki Hanna szépített, de egy emberelőny lejárta után szerzett Kövér-Kis-góllal ismét nyeregben volt a Szentes, így lassacskán már átfordult a helyzet: az esetleges szentesi győzelem ugyanis csoportelsőséget jelentett volna.

Némileg lélekölő góllal közeledett az UVSE, Antal Dóra kapufára bombázott, onnan pattant a „gólvonal” mögé a labda (5-6), majd még egy ennél is bosszantóbb gólt szedett be Bolonyai Flóra, persze Kisteleki lövése szabaddobásból ettől még remek volt – 6-6 állt a táblán a nagyszünetben.

Fordulás után Kisteleki azonnal betalált, 7-6-nál először vezetett a mérkőzésen az esélyesebb UVSE. Nem sokáig, Kövér-Kis óriási gólt lőtt, majd egy eladott labdát követően a 3. negyed 4. percében ismét a vezetésért támadhatott a Szentes. Bujka Barbarától elvették a labdát, Csabai Dóra pedig nagyon messziről lőtte ki a hosszú felsőt (8-7).

A negyedik gólját szerezte aztán Kövér-Kis Réka, remek passzal hozták helyzetbe (8-8), majd Antal Dóra lőtte ki a szentesi kaput (9-8). Maradt ez az eredmény az utolsó szakasz előtt, merthogy Kövér-Kis lövését a kapufa „mentette” a legvégén.

Jobban kezdte a negyedik negyedet az UVSE, de előbb Bolonyai, majd a kapufa akadályozta meg a hazaiak gólszerzését. Aztán Tóth Ildikó már nem hibázott a 3. percben, 10-8-ra vezetett az UVSE. Megállt a tudomány a szentesieknél több alkalommal is támadásban, megremegtek a kezek, az 5. percben Miskolczi emberelőnyből 100 százalékos ziccerben lőtt Gangl Edinába.

A 9. vendéggól aztán a 6. perc elején született meg Miskolczi révén, ez úgy kellett a Szentesnek, mint egy falat kenyér. A négygólos vereség is belefért volna eztán a Tóth-csapatnak – nem beszélve arról, hogy még a győzelem sem tűnt elérhetetlennek.

Bolonyai Flóra ugyanis szép védéssel jelentkezett, más kérdés, hogy Kövér-Kis viszonylag gyorsan ellőtt aztán egy labdát. Az utolsó percben ugyanő lőtt nagy kapufát, majd szép lassan letelt a maradék idő.

A vége 10-9, mindkét magyar csapat ott van a negyeddöntőben!

A Digi Sportnak adott nyilatkozatok:

Áts Bertalan, az UVSE vezetőedzője:
„Nem tetszett az első két negyed játéka, picit bealudtunk a mérkőzésbe. Szerencsére a második félidőben felébredtünk, és megszereztük ezt a három pontot. Egy sikeres Eb után vagyunk, a lányok egy hetet pihentek, majd négy napot pihentek, így jutottunk ide, csoportgyőztesek lettünk, elégedett lehetek. Kíváncsian várom a sorsolást, utána készülünk az ellenfélre.”

Tóth László, a Szentes vezetőedzője: „Egy vereség után próbáljunk a jó dolgokra koncentrálni, azaz arra, hogy továbbjutottunk. Jobban játszottunk ma, mint eddig, az elején nekünk volt nagyobb a tét, a veszítenivalónk, így muszáj volt „bekezdeni”. Jó lett volna végig tartani az előnyt, de erős csapat volt az ellenfelünk. A lányok koncentráltan játszottak, megoldották a feladatot.”

Tóth Ildikó, az UVSE játékosa: „Már nagyon fáradt vagyok, jó érzés, hogy első helyen továbbjutottunk. Kicsit álmoskásan kezdtünk, és igaz, hogy a győzelem számít, azért a folytatásban sok mindent ki kell javítani. Nem állt meg a
munka az Eb után, céljaink vannak, klubszinten is. Idén magasabbra kell tenni a lécet magunk számára az Euroligában.”


Eredmények – Euroliga, selejtező, 3. játéknap:

Crvena Zvezda-Spartak Volgográd 4-21 (1-5, 0-6, 2-5, 1-5)
Gólszerzők:
Ivkovics 2, Strugo, Jakovgevics, illetve Grineva 7, Antonova 5, Ivanchishina 5, Kotova 2, Garipova, Churzina

UVSE-Hungerit-Szentes 10-9 (3-4, 3-2, 3-2, 1-1)
Gólszerzők:
Kisteleki H. 3, Antal 3, Tóth I. 2, Keszthelyi, Csabai, illetve Kövér-Kis 4, Bujka 2, Miskolczi 2, Farkas T.

A B csoport végeredménye:

1. UVSE 9 pont - továbbjutott
2. Szentes 4 pont - továbbjutott
3. Volgográd 4 pont
4. Crvena Zvezda 0 pont
 
Az A csoport végeredménye: 1. Kirishi (orosz) 9 pont, 2. Uralocska (orosz) 6 pont, 3. Sant Andreau (spanyol) 3 pont, 4. Bayer Uerdingen (német) 0 pont
A C csoport végeredménye: később
A D csoport végeredménye: 1. Sabadell (spanyol) 9 pont, 2. Mataro (spanyol) 6 pont, 3. Messina (olasz) 3 pont, 4. Lille (francia) 0 pont

-ds-
Vízilabda hírek
euroliga
uvse
szentes