cover image
Egyéb

Eb 2016: 16 ezer néző előtt Szerbia megvédte címét

2016. január 23. 19:02

A fináléban Montenegró alaposan megnehezítette a hazaiak dolgát, ám Dejan Savics csapata végül az utolsó negyedben felőrölte ellenfelét, és 10–8-as győzelme után kezdődhetett a belgrádi népünnepély.

Népünnepélyre készültek Belgrádban. Csak jöttek, jöttek a szurkolók, az utolsó napra átalakítást végezve az Arénában (eltüntették a bemelegítő medencét elválasztó paravánt) a 11 ezres eddigi telt házat 16 ezresre növelték. Mondani sem kell, dugig telt. Érkeztek sokan Montenegróból is, ment a verbális adok-kapok, pokoli volt a hangulat.

És a magyar válogatottat az elődöntőben legyőző montenegróiak igyekeztek rontani rajta: pazarul kezdett a csapatuk: Nikola Vukcsevics és Alekszandar Ivovics is bevette fórból Braniszlav Mitrovics kapuját, miközben két emberhátrányos helyzetet is kivédekezett a társaság. Érezhető volt, nem fogta meg Gojkovics mester csapatát a légkör, sőt mintha spannolta volta őket. A Szolnok légiósa, Milan Alekszics akciógóllal ugrasztotta talpra a publikum nagy részét – átellenben azonban Nikola Janovics villant fórból. S miután Milos Scepanovics a mieink elleni formát hozta, nagyokat védett, az első negyed után 1–3 állt a táblán!

Láss csodát, a második negyed után is Montenegró vezetett! Az öldöklő csatában sorra védekezte ki a hátrányokat, Scepanovics ihletett állapotban állt a kapuban, de az egész csapat extázisban pólózott. Andrija Prlainovics ugyan megrázta magát, sőt az Egerben szereplő Milos Csuk egyenlített fórból, ám kisvártatva Alekszandar Radovics kettős fórból visszavette a vendégeknek a vezetést. A hangulat mintha a hazaiakat fogta volna meg, mintha remegtek volna a máskor biztos kezek, fórokban lőtték többször is messze fölé a labdát.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Nagyszünet után Dusan Mandics megint egyenlített, ám a vezetés sehogyan sem akart összejönni a szerbeknek. Sőt állandóan kapaszkodniuk kellett – ezúttal azért, mert Darko Brguljan kétszer is bevette az egriek kiválóságának, Mitrovicsnak a kapuját. Először Filip Filipovics, majd Prlainovics egyenlített, így 6–6-ra álltak a felek az utolsó negyed előtt.

Kell-e mondani, a záró etapban az addig is kegyetlen kemény parti még inkább öldöklő lett, őrült csata zajlott a medencében. Speciel Ivovics meg is sérült, ápolták a kezét. Nem adtak meg egy montenegrói gólt, tombolt a kispadjuk – ráadásul Csuk fenomenális lövést eresztett el. S miután a szerb kapuba érkező Gojko Pijetlovics hátrányban védett, nem csak vezetett 7–6-ra, hanem a plusz kettőért ment Savics mester együttese. Először nem járt sikerrel, másodjára igen: Dusko Pijetlovics középtávolija becsúszott Scepanovics hóna alatt. És ez már sok(k) volt Montenegrónak. Kihagyott egy fórt, látszott, érződött, fordult a kocka. Nikola Jaksics betett egy gyönyörűen megjátszott fórt, 3.24-gyel a vége előtt, 9–6-nál először hangzott el az aranyérmet skandáló rigmus.

Radovics aztán dühből eleresztett egy halálpontos lövést (9–7), majd Nikola Janovics vágott be egy fórt, 2.16-tal a vége előtt (9-8), nem mindennapi küzdőszellemet igazolva feljött mínusz egyre Montenegró. Sőt a remek védekezés után az egyenlítésért támadott! Mladan Janovics lövése mellé ment, az utolsó percet írtuk. Mandics sem járt sikerrel, újra próbálkozhatott Montenegró, de hibázott: egy kockázatos indítás után Misics elől a kapujából kimozduló Pijeltovics elvitte a labdát, fordult Szerbia, Alekszics kapta a labdát, aki 26 másodperccel a vége előtt pontot tett a nem mindennapi ütközet végére. Néhány montenegrói Margeta, a szlovén játékvezető felé hajította a sapkáját, jelezve egyet nem értését. A tényen mit sem változatott: Szerbia megvédte címét, 2016-ban is Európa-bajnoki aranyérmet ünnepelhetett. Megérdemelten.


Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Férfiak, döntő

Szerbia–Montenegró 10–8 (1–3, 2–1, 3–2, 4–2)

Kombank Aréna. Vezette: Margeta (szlovén), Stavridis (görög)

SZERBA: B. Mitrovics – Mandics 1, Gocics, D. Pijetlovics 1, Filipovics 1, Prlainovics 2, S. Mitrovics. Csere: Randjelovics, Csuk 2, Nikics, Alekszics 2, Jaksics 1, G. Pijetlovics (kapus). Szövetségi kapitány: Dejan Savics

MONTENEGRÓ: Scepanovics – Drasko Brguljan, Petrovics, Radovics 2, M. Janovics, Ivovics 1, Vukcsevics 1. Csere: Paskovics, Darko Brguljan 2, N. Janovics 2, Misics, Jokics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics

Gól/emberelőny: 4/10, ill. 3/9
Gól/kettős emberelőny: 1/2, ill. 1/1

Az Európa-bajnokság végeredménye. Európa-bajnok: Szerbia (Milan Alekszics, Milos Csuk, Filip Filipovics, Zivko Gocics, Nikola Jaksics, Dusan Mandics, Braniszlav Mitrovics, Stefan Mitrovics, Slobodan Nikics, Dusko Pijetlovics, Gojko Pijetlovics, Andrija Prlainovics, Sava Randjelovics, szövetségi kapitány: Dejan Savics), 2. Montenegró, 3. Magyarország (Bátori Bence, Bisztritsányi Dávid, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Manhercz Krisztián, Nagy Viktor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, szövetségi kapitány: Benedek Tibor; edző: Gerendás György; csapatvezető: Gergely István; masszőr: Illés Roland; orvos: dr. Gábor Antal; videoelemző: Katona Norbert; pszichológus: Imre-Tóvári Zsuzsanna), 4. Görögország, 5. Spanyolország, 6. Olaszország, 7. Horvátország, 8. Oroszország, 9. Franciaország, 10. Románia, 11. Németország, 12. Hollandia, 13. Szlovákia, 14. Grúzia, 15. Málta, 16. Törökország
 
Különdíjasok
Legértékesebb játékos: Andrija Prlainovics (Szerbia)
Legjobb kapus: Nagy Viktor
Gólkirály: Steve Camilleri, 21 gól (Málta)


Az Európa-bajnokság programja, teljes eredménysora: itt.
Vízilabda hírek
Eb 2016
belgrád
Európa-bajnokság
program
Szerbia-Montenegró
döntő