cover image
Egyéb

Eb 2016: bronzérmes a férfiválogatott!

2016. január 23. 17:31

Benedek Tibor együttese végig uralva a bronzmérkőzést 13–10-re győzte le Görögországot, így a 3. helyen végzett a kontinensviadalon. Mindez egyúttal mutatja, komolyan számolni kell a riválisoknak a csapatunkkal.

Két csalódott csapat találkozójának szokás ugye nevezni a bronzmeccset, de mint a felek említették, mégiscsak jobb ugye éremmel hazatérni…
A fő motivációt nálunk is ez jelentette, a montenegróiak elleni elődöntős vereség után igyekezett összeszedni magát a társaság. Tekintve, hogy honnan indult, az Eb-dobogó feltétlen előrelépést, jó alapot jelentett volna.

Nos, már tudjuk, mindezt kijelentő módban írhatjuk, hiszen Benedek Tibor legénysége végig vezetve, uralva a meccset legyőzte a görögöket.

Felettébb magabiztosan kezdte a mérkőzést válogatottunk. Vámos Márton akciógólt jegyzett, Decker Ádám, Hosnyánszky Norbert és Manhercz Krisztián emberelőnyből talált be, miközben két hátrány is kivédekeztünk – az elsőnél egy blokk, a másodiknál Nagy Viktor védett. Csupán Vlachopoulos akciója akadt be, így 4–1 állt a táblán. A harmadik fórjukat aztán belőtté (Vlachopoulos), s miután mi a negyed végén kaptuk a negyediket, amelynél eladtuk a labdát, 4–2-vel nyitottunk.

A koreográfia a következő etapban sem változott. Védelmünk, Nagy Viktorral az élen biztosan állt a lábán, két belőtt görög fóron kívül elnyomta csapatunk riválisa támadójátékát. Elöl közben Decker, Manhercz és Vámos lekopírozta első találatát, rajtuk kívül pedig Hárai Balázs szélről szerzett gólt. Az újabb 4–2-es negyed pedig már jelentős előnyt, 8–4-es vezetést eredményezett.

Nagyszünet után sem változott semmi, s tekintve hogy az ellenfél érezhetően szép lassan kezdett beletörődni a partiba, a mieink sem pörgették annyira a tempót. Persze azért Bátori Bence lőtt egy akciógólt, Vámos előnyből talált be, avagy miután válasz csupán Fountoulistól érkezett, ezt a negyedet is hozta a társaság.

A záró negyedben mindkét fél inkább a végét várta, mindkettő tudta, eldőlt minden. A végén kicsit jobban kiengedett csapatunk, így 13–7 után végül 13–10 lett a vége.

Mindez azt jelenti, a magyar válogatott bronzérmet szerzett a belgrádi kontinensviadalon, jelezte riválisainak, igen is, számolni kell vele. Előbb természetesen a trieszti olimpiai selejtezőn, aztán reményeink szerint/minden bizonnyal a riói olimpián.


Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Férfiak, a 3. helyért

Görögország–Magyarország 10–13 (2–4, 2–4, 1–2, 5–3)

Kombank Aréna. Vezette: Schwartz (izraeli), Koganov (azeri)

GÖRÖGORSZÁG: Flegkas – Fountoulis 1, Pontikeas, Afroudakis 2, Kolomvos, Gounas, Vlachopoulos 4. Csere: Mylonakis, Dervisis, Genidounias 1, Delekas, Mourikis 2, Galanopoulos (kapus). Szövetségi kapitány: Vlachos Theodoros

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Erdélyi, Vámos 3, Decker Á. 2, Varga Dániel, Varga Dénes, Hárai 2. Csere: Gór-Nagy, Hosnyánszky 2, Kis G., Bátori 2, Manhercz 2, Bisztritsányi (kapus). Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Gól/emberelőny: 6/12, ill. 8/15

Az Európa-bajnokság programja, teljes eredménysora: itt
Vízilabda hírek
Eb 2016
belgrád
Európa-bajnokság
program
Görögország-Magyarország