cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Eb 2016: Európa tetején!

2016. január 22. 21:34

Női válogatottunk hatalmas csatában 9–7-re legyőzte Hollandiát a fináléban, így 2001 után ünnepelhetett aranyérmet a kontinensviadalon. Egyúttal Bíró Attila csapata kvalifikálta magát a riói nyári olimpiára!

… és akkor a finálé.

Milyen, de milyen hosszú utat tett meg a csapat eddig.

Bíró Attila a sikertelen vb után vette át a válogatott irányítását, azonnal munkához látott.

Íme, az eredménye!

Döntőt játszhatott a csapat a belgrádi Európa-bajnokságon!

Jelentjük, az elmaradhatatlan kávézás dr. Kemény Dénes elnök és Bíró Attila között a Novak Djokovics étteremben megvolt – afféle babona lett ez itt Belgrádban.

Bejött, ez is bejött.

Minden bejött!

Csapatunk már rögvest az első negyedben jelezte, ez már nem a csoportmeccs, nem a csoportmeccsen látott társaság, szó sem lehet arról, ami ott volt. A szövetségi kapitány által a hollandokra kitalált védekezési formáció működött – még akkor is igaz ez, ha három fórt (háromból) belőtt az ellenfél. Ha a hat ellen ugyanis nem tudtak igazán mit kezdeni a mieinkkel, Gangl Edina és a blokkok jó helyen álltak, így szoros volt a parti. Úgy lett 3–3 a negyed, hogy mindannyiszor mi vezettünk, ők egyenlítettek: Antal Dóra fórból volt pontos, Kisteleki Hanna hatalmas kapufás gólt jegyezz akcióból, míg egy újabb fórban időkérés után Kisteleki varázslatos passzát az Eb-n bombaformában játszó Illés Anna lőtte be a falból kiemelkedve. Az állandó egyenlítő találatok közül a harmadik volt idegesítő, hiszen pontosan a dudaszó pillanatában ért révbe a csoportmeccsen hatot vágó Smit…

Az egyenlő erők küzdelme ezt követően is folytatódott, rendesen adtak egymásnak a felek, hiába, no, hatalmas volt a tét! Jól jellemezte az öldöklő csatát Antal Dóra és Stomphorst páros kiállítása is. A támadásaink sajnos ebben a periódusban felőrlődtek, Bujka Barbara beforgatásán kívül (ez amúgy ötöst ért, amelyet maga a sértett értékesített, azaz 4–3-ra vezettünk) kissé elvesztünk, két fór is parlagon maradt – az egyiknél egy blokk, a másiknál Aarts védett. A hollandok Smit és D. Genne révén akciógóllal borzolták az idegeinket – Gangl Edina pedig az övéket, hiszen megfogta Megens ötméteresét. Így mínusz eggyel, azaz 5–4-es holland vezetéssel mentek a csapatok a nagyszünetre.

Bujka Barbara aztán minden dühét beleadva fordul le Nijhuisról, és lőtt a kapuba – azonnal egyenlítettünk tehát. Majd kivédekeztünk egy fórt, elől pedig Takács Orsolya révén belőttünk egyet – másfél perc telt el a harmadik negyedből, és újra átvettük a vezetést! Kisvártatva a Szentesről jól ismert van der Sloot egyenlített emberelőnyből, ám aztán hosszú gólcsend következett. Kivédekeztünk két hátrány, de hogy! Illés blokkolt, majd Gangl védett, aztán Takács és Illés közös blokkja parancsolt megálljt a labdának. Tóth Ildikót és Klaassent együtt küldték ki, ami egyet jelentett a hollandok egyik ászának kipontozódásával. Aztán az utolsó percben Kisteleki Hanna bevágott egy fórt – válaszul sajnos D. Genne távolija akadt be.

Demoralizálóan megint az utolsó másodpercben…

És nézzük kronológiailag az utolsó negyedet. Gangl védett, majd kontrát fújtak a támadásunkba. Egy újabb Edina-védés után a labda nálunk maradt, majd jött a meccs harmadik páros kiállítás: Bujka és a kipontozódott Megens volt a büntetett. Öt az öt ellen Czigány Dóra labdát szerzett, a sajnos remekül lefogott Keszthelyi Rita kezéből pedig kicsúszott a labda. A hollandok soros támadásánál lejárt az idő (remek védekezés!), átellenben Czigány bejátszását Tóth Ildikó húzta két emberrel a nyakán a kapuba! 4.56-tal a vége előtt 8–7 volt ide.

Takács blokkolt egyet hátul, szólt a „Ria, Ria, Hungária!” rigmus a lelátóról. Majd a füttyszó, miután kontrát ítéltek ellenünk. Kíméletlen szoros védekezést láthattunk a mienktől, és egy rossz ejtést a hollandtól. Czigány lövése után maradt nálunk a labda, de Takács kísérletét már fogta Aarts. Három perc volt már „csak” hátra ekkor.

Holland fórt következett (Keszthelyi ment ki), de D. Geene pontatlan volt, avagy Kisteleki parádésan védekezett ellene! Egy újabb Takács távolit szedett le Aarts, majd a holland támadás végén Antal küldték ki (ezzel ő is kipontozódott). Naná, hogy ez nem tetszett Bíró Attilának, sárga lapot kapott – kollégája pedig időt kért. 1.31 volt hátra, mindenki érezte, sorsdöntő is lehet ez az akció.

És kapufa lett! Hiába, a kézerdő a helyén volt! 46 másodperccel a vége előtt jött a kegyelemdöfés, Tóth Ildi újabb varázslata. Micsoda akciógól volt, te jó ég?!

Belefért még egy holland fór, de kit érdekelt, amúgy is kimaradt. Egy időkérés még, örömjáték, majd az ünneplés.

Micsoda este volt!

15 év után Európa tetején a magyar női válogatott!

BÍRÓ ATTILA az Európa-bajnoki aranyról, még röviden:

„Nagyon kellemes volt a víz, örömmel mártóztam meg, minden vágyam az volt, hogy megfürödjek. Az olimpiára fókuszáltam, nem is az érem színére vagy megszerzésére. Amikor nyer az ember, akkor a legboldogabb. Ha az első kettő ment volna az olimpiára, akkor is azt céloztam volna meg, de így, hogy csak az első, így azért még szebb az egész. Innentől kezdve készülünk az olimpiára, építem tovább a csapatot, vannak tehetséges játékosok, keresem a legjobb 13-at Rióra. Ha ugyanez a csapat lesz a legjobb, akkor ők jönnek, ha más, akkor más. Az első meccs veresége hasznos volt, akkor sokkal többet zónáztunk, most jóval többet szorost, ennek megvolt a kockázata, de megérte a kockázat. Tudtuk, hogy Keszthelyi Ritát ki fogják venni a játékból, ezért azt mondtam neki, hogy ha így alakul, hozza helyzetbe a többieket. Ezért fantasztikus ez a csapat, hogy mindig volt valaki, aki a lehető legjobb megoldást választotta.”
 
Takács Orsolya a döntő után:

„A láng megvolt bennünk, az biztos. Ég és föld volt a meccs az előző holland meccshez képest. Nyilván nem oda időzítettük a csúcsformát. Fokról fokra tudtuk erősíteni a játékunkat, és ennek az eredménye már az elődöntőben is látszódott. Tökéletes volt a formaidőzítés, az egység a csapatban. Csúcspont ez az aranyérem, 10 évvel ezelőtt nyertem utoljára, egy teljesen más múlttal előzményekkel. Tíz évet vártam, vártunk közösen. Ez a top, pláne, hogy kiharcoltuk az olimpiai szereplés jogát. Nem lett volna könnyű a selejtezőtornára készülni, na meg az mindig egy nagyon nehéz műfaj. Kalkuláltunk minden opcióval, ez lett. És ezt most nagyon szeretjük.”
 
Illés Anna a döntő után:

„Hogy mire gondoltam a végén? Én az aranyéremre, hogy őszinte legyek, mert egyszer sem voltam még aranyérmes, ráadásul ezzel a csapattal már nagyon sokszor ott voltunk a lehetőség kapujában, és sosem sikerült. Ez egy nagyon szép megpecsételése a munkának. Együtt nőttünk fel sokakkal, nem tudom leírni ezt az érzést, hogy végre nyertünk, végre nekünk játszották a himnuszt. Az is nagyon jó érzés volt, hogy sokan a barátok, a családtagok közül itt voltak Belgrádban. Testvéremnek ma van a születésnapja, ezúton is szeretnék neki boldog születésnapot kívánni. Nagyon sokat köszönhetek neki, örülök, hogy az Universiade-arany után végre én is hazavihetek egyet.”


Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Nők, döntő

Hollandia–Magyarország 7–9 (3–3, 2–1, 2–3, 0–2)

Kombank Aréna. Vezette: Naumov (orosz), Putnikovics (szerb)

HOLLANDIA:
Aarts – Smit2, van der Sloot 1, Stomphorst, Sevenich, Megens 1, Klaassen. Csere: D. Genee 3, A. Genee, Nijhuis, van Toorn, van der Molen. Szövetségi kapitány: Arno Havenga

MAGYARORSZÁG: Gangl – Antal 1, Kisteleki H. 2, Szücs G., Keszthelyi, Bujka 2, Garda. Csere: Takács O. 1, Czigány, Illés 1, Tóth I. 2, Csabai. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Gól/emberelőny: 4/11, ill. 4/8
Gól/ötméteres: 0/1, ill. 1/1

A 3. helyért:

Spanyolország–Olaszország 9–10 (3–2, 2–2, 2–4, 2–2)
Gólszerzők:
Tarrago 3, Ortiz 2, Pena 2, Pareja, Garcia, ill. Bianconi 3, Tabani, Quierolo, di Mario, Emmolo, Pomeri, Cotti, Frassinetti

Az Európa-bajnokság végeredmény. Európa-bajnok: Magyarország (Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Gangl Edina, Garda Krisztina, Illés Anna, Kasó Orsolya, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó – szövetségi kapitány: Bíró Attila, edző: Tóth László; kapusedző: Áts Bertalan; masszőr: Horváth Ákos; orvos: dr. Pavlik Attila; pszichológus: dr. Csernus Imre; erőnléti edző: Ágó Renáta; videolemező: Buza Balázs), 2. Hollandia, 3. Olaszország, 4. Spanyolország, 5. Görögország, 6. Oroszország, 7. Franciaország, 8. Németország, 9. Szerbia, 10. Portugália, 11. Horvátország, 12. Törökország
 
Különdíjak
Legjobb kapus: Gangl Edina
Legjobb játékos: Yasemin Smit (Hollandia)
Gólkirálynő: Keszthelyi Rita (23 gól)


Az Európa-bajnokság programja, teljes eredménysora:
itt
Vízilabda hírek
Női válogatott
Eb 2016
belgrád
Európa-bajnokság
program
döntő
hollandia-magyarország