cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb 2016: kivertük az olimpiai bajnokot – elődöntőt ér!

2016. január 19. 20:04

Férfiválogatottunk magabiztos játékkal 8–5-re legyőzte Horvátországot, így csütörtökön Montenegró ellen a fináléért, egyúttal az olimpiai kvótáért csatázhat!

Mindenki – nyilvánvalóan a horvátok is – kereste a meccs előtt a kapaszkodót. Hogy talán jobban egyben van a csapatunk, hogy erősebb a kohézió, jobb formát mutatnak a mieink. Az optimizmust erősítette, hogy Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint is le kell győznie a magyar válogatottnak a belgrádi negyeddöntőben az olimpiai bajnokot. Persze, hiányos vagy hiányosnak mondott rivális ide vagy oda, Ivica Tucak együttese bombaerős ellenfélnek látszott, elég volt csak megemlíteni a kezdés előtt Sandro Sukno vagy Maro Jokovic, a talán két legnagyobb horvát csillag nevét. Igen ám, de Nagy Viktor, Varga Dénes vagy éppen Hárai Balázs neve, formája sem marad el tőlük – avagy nagy, irtózatosan nagy csatára volt kilátást.

Felvezető gyanánt megnézhettük az Olaszország–Montenegró ütközetet, amelyet végig kézben tartott Gojkovics mester csapata. Hiába kapták az olaszok töménytelen mennyiségben a fórokat a keményen védekező montenegróiak ellen, nem tudták őket belőni. A 19. percben 6–3-ra ment a „sötét lónak” mondott együttes, amelyben Nikola Janovics parádézott, de minden társai önkívületi állapotban pólózott. Az olaszok mínusz egyre (5–6) még felkapaszkodtak, ám két kapott gól eldöntötte számukra a meccset.

Így Montenegró várta, a magyar vagy a horvát lesz-e az ellenfele az elődöntőben!

Jelentjük, a magyar!

Egy elváltással indult, de Nagy Viktor korrigálta a társak hibáját, védte Jokovic ziccerét, mint ahogy később is hatalmas védéseket mutatott be. Eleinte „kóstolgatták” egymást a felek, mígnem a harmadik perc közepén Hárai csavart gyönyörűen a kapuba. Ezt egy Nagy-védés, majd egy Kis Gábor által kiharcolt fór és egy irtózatos, pontos Hosnyánszky Norbert-bomba követte, avagy a 4. perc közepén 2–0-ra vezettünk.
Az első horvát fór is beakadt, Petkovic célzott pontosan, ám egyenlíteniük nem sikerült. Sőt a negyed végén előnybe kerültünk, időt kértünk, ám Varga Dénes a fára lőtte a labdát – kár volt érte.

A második negyedet rögvest góllal kezdte Horvátország: Erdélyi Balázs kiállítása után Vukicevic talált be. Átvehette volt az ellenfél a vezetést, hiszen nem sokkal később ismét fórban adogathatott, ám jó volt a védekezésünk. Átellenben aztán emberelőnyben Varga Dénes varázsolta a falból kiemelkedő Hárai Balázs kezére a labdát, aki nem hibázott. Jokovic kisvártatva egyenlített, ám a következő fórunknál (amelyet Kis Gábor „szállított”) Varga Dénes nem passzolt, hanem nagy gólt lőtt.

Varga Dániel aztán kiállítása után visszatérve a medencébe szerelte a labdát kapó játékost, avagy nem tudott ismét egyenlíteni az olimpiai bajnok. Sőt! Időkérés után ugyan nem sikerült megjátszani a fórt, ám hat a hat ellen Hosnyánszky mutatta be újra lövőtudományát!

És ami eztán következett: hátrányban kétszer is óriásit védett Nagy Viktor, majd a Decker Ádám ellen megítélt ötméterest a legvégén Sukno a lécre vágta. Így kétgólos, 5–3-as előnnyel mehettek a mieink a nagyszünetre.

Lehetett volna aztán rögvest 6–3 is, hiszen Hárai „hozta” az újabb fórt, ám sajnos túlkombináltuk a helyzetet. Odaát Jokovic fára lőtte a horvát fórt, Vukicevic bombáját pedig Nagy ütötte ki. Nem sokkal később aztán a horvátok 7-ese nagy góllal hozta közelebb csapatát (5–4), ám nem volt gond, nem látszott a mieink arcán aggodalom. Mindazonáltal a következő fórunk is lövés nélkül telt le, ám a következő támadásnál Varga Dénes távolija a remekmű kategóriát hivatott jelezni!

Erdélyi remekül szerelte Suknót, a bírók aztán páros kiállítást fújtak, keményedett a parti. Labdánk volt a 7–4-hez, hiszen a tarthatatlan Hárairól ismét kiküldték a védőjét, Benedek Tibor időt kért, de nem sikerült a megjátszás, legalábbis Varga Dénes lövését védte Pavic. Nagy Viktor újabb védése után ismét a 7–4-ért adogattunk, ám előbb Varga Dénes, majd Erdélyi lövését védte Pavic.

De így is megnyugtatónak tűnő 6–4-es előnnyel vártuk a záró negyedet. Nem is feltétlen az eredmény, sokkal inkább a mutatott játék miatt!

Kis Gábor rögtön az első támadásunknál ötméterest brusztolt ki Suknóval szemben, ezt Varga Dénes bevágta, kézben, nagyon kézben volt a parti. Loncar ugyan „betett” egy fórt, ám a következőnél Nagy Viktor védett. Kellett ez, nehogy vérszemet kapjon a rivális.

Suknót cserével végleg kiküldték, látszott, nem ízlik neki a kemény védekezésünk – szerencsére Erdélyi megúszta a megmozdulását. Vámos Márton góllal büntettet, szólt a „Ria, Ria, Hungária!” az Arénában.

Aztán Nagy Viktort éltette joggal a publikum magyar része, ünnepi este lett ez! A 8–5-ös siker azt jelenti, hogy csütörtökön elődöntőt vív a magyar válogatott Montenegró ellen! A tét a finálés szereplés mellett az olimpiai kvóta megszerzése is lesz.


Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Férfiak, negyeddöntő

Magyarország–Horvátország 8–5 (2–1, 3–1, 1–2, 2–1)

Kombank Aréna. Vezette: Naumov (orosz), Buch (spanyol)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Bátori, Erdélyi, Vámos 1, Decker Á., Varga Dénes 3, Hárai 2. Csere: Gór-Nagy, Hosnyánszky 2, Kis G., Varga Dániel, Manhercz. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

HORVÁTORSZÁG: Pavic – Buric, Loncar 1, Jokovic 1, Bukic, Sukno, Setka. Csere: Petkovic 1, Vukicevic 2, Buslje, Pavlovic, Macan. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

Gól/emberelőny: 3/10, ill. 3/8
Gól/ötméteres: 1/1, ill. 0/1

További eredmény:
Olaszország–Montenegró 7–10 (2–3, 0–1, 3–4, 2–2)
Gólszerzők:
Di Fulvio 2, Figlioli, Bodegas, Presciutti, Luongo, Aicardi, ill. Janovics 4, Darko Brguljan 2, Radovics 2, Petrovics, Jokics

Az elődöntő párosítása:
Görögország–Szerbia, január 20., szerda, 20.15
Magyarország–Montenegró, január 21., csütörtök, 20.15

Az Európa-bajnokság programja, teljes eredménysora: itt





Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Eb 2016
belgrád
Európa-bajnokság
program
magyarország-horvátország